Povežite se s nama

Život i društvo

Javnozdravstveni problem: ozljede su vodeći uzrok smrti kod djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je publikaciju “Ozljede u Republici Hrvatskoj” u kojoj se navodi da ozljede predstavljaju važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj i svijetu zbog visokog udjela u ukupnoj smrtnosti i pobolu.

Publikacija prikazuje mortalitet i morbiditet od ozljeda u Hrvatskoj po spolu, dobi i geografskoj distribuciji, a sadrži i kratki dio u kojem su prikazani osnovni pokazatelji veličine problema u svijetu u svrhu usporedbe i boljeg razumijevanja važnosti ozljeda.

Autorice publikacije su Ivana Brkić Biloš, dr. med., spec epidemiologije, koja je ujedno i glavna urednica, te Petra Čukelj, mag. psych.

Hrvatska

U publikaciji HZJZ-a stoji da se posljednjem desetogodišnjem razdoblju ukupne ozljede nalaze na trećem ili četvrtom mjestu vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj. Stope smrtnosti od ozljeda u oba spola ukupno osciliraju u zadnjem desetogodišnjem razdoblju u rasponu 65-73/100.000, a uočava se blagi trend rasta stopa smrtnosti od ozljeda u osoba ženskog spola, dok su stope smrtnosti od ozljeda kod muškaraca u blagom padu.

U 2019. godini ozljede se nalaze na četvrtom mjestu ljestvice smrtnosti s ukupno 2812 umrlih i udjelom od 5,4 posto u ukupnoj smrtnosti, iza bolesti srca i krvnih žila, od kojih je umrlo 22.020 osoba, novotvorina, od kojih je umrlo 13.718 osoba, te endokrinih bolesti, bolesti prehrane i metabolizma, od kojih su preminule 4034 osobe. Od ozljeda umire više osoba muškog spola, i to 59 posto, u odnosu na osobe ženskog spola.

Važnost ozljeda kao jednog od vodećih javnozdravstvenih problema je u tome što su one vodeći uzrok smrti u djece i mladih osoba. U 2019. godini vodeći su uzrok smrti u dobi od 10 do 39 godina u oba spola ukupno, u muškaraca od 10 do 49 godina, a u žena od 10 do 29 godina starosti.

Padovi, samoubojstva, prometne nesreće

Vodeći vanjski uzroci smrti od ozljeda u Hrvatskoj u 2019. godini su padovi, čiji udio iznosi 45 posto, samoubojstva s udjelom od 21 posto i prometne nesreće s udjelom od 13 posto, a zatim slijede otrovanja s udjelom od tri posto te gušenja s također tri posto udjela.

Vanjski uzroci mortaliteta u Hrvatskoj 2019. godine

U publikaciji se također ističe da se dinamika kretanja dobnospecifičnih stopa razlikuje ovisno o vanjskom uzroku, spolu i dobi. Analizom dobno specifičnih stopa smrtnosti od ozljeda prema vanjskom uzroku u oba spola ukupno vidljivo je da djeca od 0 do 19 godina najviše umiru zbog prometnih nesreća, mlađe osobe od 20 do 39 godina i osobe srednje dobi od 40 do 64 godine umiru najviše uslijed samoubojstava, dok je u starijih osoba, sa 65 i više godina, pad vodeći vanjski uzrok smrti sa značajno višom stopom smrtnosti u odnosu na ostale uzroke, piše HZJZ.

Stope smrtnosti za vodeće vanjske uzroke ozljeda, kao što su padovi, samoubojstva i prometne nesreće, u osoba muškog spola više su u odnosu na ženski spol u svim prikazanim dobnim skupinama, osim u najstarijoj dobi, gdje su stope smrtnosti zbog padova nešto niže u odnosu na žene.

Stanje u svijetu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, navodi HZJZ, u svijetu godišnje zbog svih ozljeda smrtno strada 4,8 milijuna ljudi s udjelom od 8 posto u ukupnoj smrtnosti. To je 50 posto više od umrlih zbog posljedica HIV infekcije i tuberkuloze zajedno. Od ozljeda umire dvije trećine osoba muškog spola i jedna trećina osoba ženskog spola. Vodeći su uzrok smrti u djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina starosti.

Ozljede zbog svog visokog udjela u smrtnosti i pobolu predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem, posebno izražen u srednje i slabo gospodarski razvijenim državama svijeta. Vodeći uzroci mortaliteta zbog ozljeda su prometne nesreće s udjelom od 30 posto, samoubojstva s udjelom od 18 posto i padovi s udjelom od također 18 posto. Pritom se Hrvatska sa stopom 8,1/100.000 nalazi ispod prosjeka Europske regije po smrtnosti uslijed prometnih nesreća, ali ima tri puta višu stopu u odnosu na Švedsku i Švicarsku.

U mnogim razvijenim državama svijeta posljednjih se godina bilježi smanjenje smrtnosti od ozljeda kao posljedica primjene preventivnih programa. Ako se nastave dosadašnji trendovi, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, cestovne prometne nesreće i samoubojstva u 2045. godini zauzet će niža mjesta na ljestvici mortaliteta u odnosu na 2016. godinu, dok će padovi zauzeti više mjesto. Procjenjuje se da bi prometne nesreće mogle pasti s 9. na 10. mjesto vodećih uzroka smrti, samoubojstva s 15. na 19., dok bi padovi s trenutnog 20. mjesta došli na 16. mjesto.

Život i društvo

FOTO Osnovna škola Petrijanec uspješna je u Erasmus projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem kreativnih radionica, izrade panoa, kvizova i virtualne izložbe fotografija, Osnovna škola Petrijanec od 14. do 16. listopada obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt „European School Post“ počeo se provoditi u rujnu 2018. godine, a u njemu su sudjelovale i škole iz Turske, Grčke, Slovačke i Rumunjske.

Ciljevi projekta su bez obzira na situaciju s pandemijom COVID-a 19 u potpunosti ostvareni, ističu iz OŠ Petrijanec, čiji su učenici u tri godine sudjelovali na raznim mobilnostima.

– Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spisatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… Učenje za život! – poručuju.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje