Povežite se s nama

U fokusu

Je li se mogla spriječiti nesreća na Varaždin Bregu u kojoj su smrtno stradale četiri osobe?

Objavljeno:

- dana

PITANJE

Cijeli varaždinski kraj zgrozila je nesreća koja se dogodila 4. rujna na Varaždin Bregu u kojoj su smrtno sradale četiri osobe. Je li se nesreća mogla spriječiti budući da ju je skrivio 18-godišnjak, mlad i neiskusan vozač, bila je tema današnje sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

Danijel Posavec, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, istaknuo je da je do lani na snazi bila odredba da mladi vozači ne smiju voziti motorna vozila čija je snaga motora veća od 80 kW, no to je ukinuto odlukom Ustavnog suda. Rekao je kako se očekuju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da se očekuju ponovno uvođenju dodatnih ograničenja za mlade vozače.

– Mladi vozači imaju idealne psihomotorne sposobnosti za upravljanje motornim vozilom, no nemaju dovoljno iskustva i to ne kompenziraju na način kako to rade iskusniji vozači, a koji s druge strane nemaju tako dobre psihomotorne sposobnosti i ne mogu tako kvalitetno reagirati. Oni to kompenziraju iskustvom – rekao je Posavec. U slučaju nesreće na Varaždin Bregu mladić je svoj automobilom prešao u treću prometnu traku i naletio na motocikliste.

Brzina

– Nije bilo alkohola već brzina. Vjerojatno je tu bila i želja 18-godišnjaka da se pred svojim vršnjacima dokaže kako dobro vozi – dodao je Posavec.

Mladić iz okolice Novog Marofa trenutno se nalazi u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

– Prijeti mu zatvorska kazna do 12 godina zatvora, no sve je sada u rukama pravosudnih tijela. Nažalost, na cestama ima mnogo takvih mladih vozača i trebamo razmisliti o mjerama koje ćemo poduzeti. Sve kreće od obitelji i odgoja, no tu su i odgojno-obrazovne ustanove i autoškola. Moramo razmisliti kako mlade osvijestiti da njihova prebrza vožnja može izazvati najteže posljedice – objasnio je Posavec.

Istaknimo da je u prvih osam mjeseci na području PU varaždinske evidentirano je 807 prometnih nesreća što je manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, petero ih je smrtno stradalo, a isti je broj smrtno stradalih evidentiran i u rujnu. U rujnu je čak pet osoba smrtno stradalo, a posljednji u petak, 16. rujna, u Gornjoj Voći.

 

Izvor:
Foto: Čitatelj

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati