Povežite se s nama

Život i društvo

Je li Varaždin mjesto herojstva ili zločina generala Vladimira Trifunovića?

Objavljeno:

- dana

Kulturna dekontaminacija

Varaždinci, ostanite veliki u svojoj pobjedi i priznajte svoje zasluge srpskom oficiru, poručio je okupljenima na tribini “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” bivši srbijanski premijer Zoran Živković.  

Spomenuti skup su večeras u prostoru varaždinskog Gradskog muzeja organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Borka Pavičević iz Srbije, u svojem izlaganju naglasila je da je pokojni Trifunović za nju heroj, a ne zločinac. S njom se složio i Zoran Pusić ustvrdivši da je general Trifunović 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u kojoj je bilo svega 200-tinjak golobradih vojnika.

Iznošenje podatka o brojnom stanju vojske u vojarnama bivše JNA osporeno je iz publike riječima da je 32. korpus tijekom Varaždinskih dana rata imao 1.200 vojnika pod oružjem.

Potom su ostali govornici iz Beograda i Trifunovićevi poznanici pojasnili gdje je sve, od koga i kako Trifunović osuđen za ratni zločin i izdaju. Bilo je riječi i o njegovom privatnom životu, u maloj sobici Hotela Bristol, kojeg su nazvali običnom “rupom“, nedostojnom jednog časnog generala.

Najavljeno je i kako Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda pokreće inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi ime generala Trifunovića.

Dvojba o tome je li Varaždin mjesto zločina, ili herojstva pokojnog oficira jugovojske, ne postoji za varaždinskog odvjetnika Mirka Ramuščaka koji je organizatorima tribine poručio da je “Trifunović za Varaždince bio i uvijek će ostati ratni zločinac“.

“Izloženi smo opasnosti”

Svoju tvrdnju je obrazložio argumentima dok je Zoran Pusić već uvodno izrazio žaljenje što se na skup na kraju nije odazvao radimir Čačić, kao svjedok svega što se dešavalo.

I inače burnu raspravu, raspirilo je pitanje bivšeg srbijanskog premijera koji je publiku, u kojoj je bilo i branitelja, upitao zašto su Varaždinci 1991. godine pustili zločinca da nekažnjeno napusti Hrvatsku?

Na to mu je Krasnodar Kišur predsjednik UDVDR Varaždin odgovorio da se za tisak sprema velika monografija u kojoj će biti objavljeni brojni dokumenti koji ruše tezu o bilo kakvoj Trifunovićevoj nevinosti u sukobu u kojem je poginulo nekoliko civila, a tridesetak ih je ranjeno.

Ponovno se javio Zoran Živković čestitavši Varaždincima i Trifunoviću jer su sačuvali puno života 1991. zahvaljujući pregovorima. Dodao je da su rat u Hrvatskoj i sve oko njega dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Na kraju je otkrio i to da su svoje automobile s beogradskim registracijama u baroknom gradu morali sakriti u garaže.  
– Nadležne institucije, odnosno vaša varaždinska policija je procijenila da smo izloženi opasnosti – zaključio je Živković.          

Izvor:
Foto: IT

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje