Povežite se s nama

Život i društvo

Je li Varaždin mjesto herojstva ili zločina generala Vladimira Trifunovića?

Objavljeno:

- dana

Kulturna dekontaminacija

Varaždinci, ostanite veliki u svojoj pobjedi i priznajte svoje zasluge srpskom oficiru, poručio je okupljenima na tribini “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” bivši srbijanski premijer Zoran Živković.  

Spomenuti skup su večeras u prostoru varaždinskog Gradskog muzeja organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Borka Pavičević iz Srbije, u svojem izlaganju naglasila je da je pokojni Trifunović za nju heroj, a ne zločinac. S njom se složio i Zoran Pusić ustvrdivši da je general Trifunović 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u kojoj je bilo svega 200-tinjak golobradih vojnika.

Iznošenje podatka o brojnom stanju vojske u vojarnama bivše JNA osporeno je iz publike riječima da je 32. korpus tijekom Varaždinskih dana rata imao 1.200 vojnika pod oružjem.

Potom su ostali govornici iz Beograda i Trifunovićevi poznanici pojasnili gdje je sve, od koga i kako Trifunović osuđen za ratni zločin i izdaju. Bilo je riječi i o njegovom privatnom životu, u maloj sobici Hotela Bristol, kojeg su nazvali običnom “rupom“, nedostojnom jednog časnog generala.

Najavljeno je i kako Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda pokreće inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi ime generala Trifunovića.

Dvojba o tome je li Varaždin mjesto zločina, ili herojstva pokojnog oficira jugovojske, ne postoji za varaždinskog odvjetnika Mirka Ramuščaka koji je organizatorima tribine poručio da je “Trifunović za Varaždince bio i uvijek će ostati ratni zločinac“.

“Izloženi smo opasnosti”

Svoju tvrdnju je obrazložio argumentima dok je Zoran Pusić već uvodno izrazio žaljenje što se na skup na kraju nije odazvao radimir Čačić, kao svjedok svega što se dešavalo.

I inače burnu raspravu, raspirilo je pitanje bivšeg srbijanskog premijera koji je publiku, u kojoj je bilo i branitelja, upitao zašto su Varaždinci 1991. godine pustili zločinca da nekažnjeno napusti Hrvatsku?

Na to mu je Krasnodar Kišur predsjednik UDVDR Varaždin odgovorio da se za tisak sprema velika monografija u kojoj će biti objavljeni brojni dokumenti koji ruše tezu o bilo kakvoj Trifunovićevoj nevinosti u sukobu u kojem je poginulo nekoliko civila, a tridesetak ih je ranjeno.

Ponovno se javio Zoran Živković čestitavši Varaždincima i Trifunoviću jer su sačuvali puno života 1991. zahvaljujući pregovorima. Dodao je da su rat u Hrvatskoj i sve oko njega dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Na kraju je otkrio i to da su svoje automobile s beogradskim registracijama u baroknom gradu morali sakriti u garaže.  
– Nadležne institucije, odnosno vaša varaždinska policija je procijenila da smo izloženi opasnosti – zaključio je Živković.          

Izvor:
Foto: IT

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati