Povežite se s nama

Život i društvo

Je li Varaždin mjesto herojstva ili zločina generala Vladimira Trifunovića?

Objavljeno:

- dana

Kulturna dekontaminacija

Varaždinci, ostanite veliki u svojoj pobjedi i priznajte svoje zasluge srpskom oficiru, poručio je okupljenima na tribini “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” bivši srbijanski premijer Zoran Živković.  

Spomenuti skup su večeras u prostoru varaždinskog Gradskog muzeja organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Borka Pavičević iz Srbije, u svojem izlaganju naglasila je da je pokojni Trifunović za nju heroj, a ne zločinac. S njom se složio i Zoran Pusić ustvrdivši da je general Trifunović 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u kojoj je bilo svega 200-tinjak golobradih vojnika.

Iznošenje podatka o brojnom stanju vojske u vojarnama bivše JNA osporeno je iz publike riječima da je 32. korpus tijekom Varaždinskih dana rata imao 1.200 vojnika pod oružjem.

Potom su ostali govornici iz Beograda i Trifunovićevi poznanici pojasnili gdje je sve, od koga i kako Trifunović osuđen za ratni zločin i izdaju. Bilo je riječi i o njegovom privatnom životu, u maloj sobici Hotela Bristol, kojeg su nazvali običnom “rupom“, nedostojnom jednog časnog generala.

Najavljeno je i kako Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda pokreće inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi ime generala Trifunovića.

Dvojba o tome je li Varaždin mjesto zločina, ili herojstva pokojnog oficira jugovojske, ne postoji za varaždinskog odvjetnika Mirka Ramuščaka koji je organizatorima tribine poručio da je “Trifunović za Varaždince bio i uvijek će ostati ratni zločinac“.

“Izloženi smo opasnosti”

Svoju tvrdnju je obrazložio argumentima dok je Zoran Pusić već uvodno izrazio žaljenje što se na skup na kraju nije odazvao radimir Čačić, kao svjedok svega što se dešavalo.

I inače burnu raspravu, raspirilo je pitanje bivšeg srbijanskog premijera koji je publiku, u kojoj je bilo i branitelja, upitao zašto su Varaždinci 1991. godine pustili zločinca da nekažnjeno napusti Hrvatsku?

Na to mu je Krasnodar Kišur predsjednik UDVDR Varaždin odgovorio da se za tisak sprema velika monografija u kojoj će biti objavljeni brojni dokumenti koji ruše tezu o bilo kakvoj Trifunovićevoj nevinosti u sukobu u kojem je poginulo nekoliko civila, a tridesetak ih je ranjeno.

Ponovno se javio Zoran Živković čestitavši Varaždincima i Trifunoviću jer su sačuvali puno života 1991. zahvaljujući pregovorima. Dodao je da su rat u Hrvatskoj i sve oko njega dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Na kraju je otkrio i to da su svoje automobile s beogradskim registracijama u baroknom gradu morali sakriti u garaže.  
– Nadležne institucije, odnosno vaša varaždinska policija je procijenila da smo izloženi opasnosti – zaključio je Živković.          

Izvor:
Foto: IT

Međimurje

FOTO Donji Vidovec: ekipa “Fljojsara II” najpreciznija na 11. Lovu na zlatarski prsten

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji članova Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, u Donjem Vidovcu održano je 11. izdanje Lova na zlatarski prsten pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Manifestacijom se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.

Članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” ponovno su se iskazali kao odlični domaćini, a brojnim posjetiteljima dobru zabavu i dobrodošlicu u donje Međimurje poželio je predsjednik Zlatara Nenad Lukša. Manifestaciju su otvorili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Ovogodišnje izdanje ove tradicionalne sportsko-turističke manifestacije okupilo je 18 ekipa koje su imale zadatak pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova. Najpreciznija je bila ekipa “Fljojsar II” iz Donje Dubrave u sastavu Dražen Miser, Tomo Radmanić i Darko Punčikar, koji su odnijeli pobjedu.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Labud II” iz Preloga u sastavu Katarina Novak Božidar Novak i Leo Novak, dok je bronca pripala ekipi “Gorčki voki” koju su činili Mario Moharić, Dubravko Vadlja i Krunoslav Vuk.

Nastavite čitati

Život i društvo

Umjetnici s motornim pilama za vikend se vraćaju u Salinovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnici s pilama vraćaju se u Salinovec kod Ivanca.

DŠR Salinovec najavio je održavanje “Hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom” za 31. srpnja i 1. kolovoza ove godine.

Festival će se održati ispred nove osnovne škole u Salinovcu na kojem će sudjelovati kipari iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke.

– Dođite na festival i podržite naše izuzetne umjetnike, a možete se i uključiti ako imate tu umjetnički žicu i volite koristiti “kist” s metalnim lancem – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!