Povežite se s nama

Život i društvo

Je li Varaždin mjesto herojstva ili zločina generala Vladimira Trifunovića?

Objavljeno:

- dana

Kulturna dekontaminacija

Varaždinci, ostanite veliki u svojoj pobjedi i priznajte svoje zasluge srpskom oficiru, poručio je okupljenima na tribini “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” bivši srbijanski premijer Zoran Živković.  

Spomenuti skup su večeras u prostoru varaždinskog Gradskog muzeja organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Borka Pavičević iz Srbije, u svojem izlaganju naglasila je da je pokojni Trifunović za nju heroj, a ne zločinac. S njom se složio i Zoran Pusić ustvrdivši da je general Trifunović 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u kojoj je bilo svega 200-tinjak golobradih vojnika.

Iznošenje podatka o brojnom stanju vojske u vojarnama bivše JNA osporeno je iz publike riječima da je 32. korpus tijekom Varaždinskih dana rata imao 1.200 vojnika pod oružjem.

Potom su ostali govornici iz Beograda i Trifunovićevi poznanici pojasnili gdje je sve, od koga i kako Trifunović osuđen za ratni zločin i izdaju. Bilo je riječi i o njegovom privatnom životu, u maloj sobici Hotela Bristol, kojeg su nazvali običnom “rupom“, nedostojnom jednog časnog generala.

Najavljeno je i kako Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda pokreće inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi ime generala Trifunovića.

Dvojba o tome je li Varaždin mjesto zločina, ili herojstva pokojnog oficira jugovojske, ne postoji za varaždinskog odvjetnika Mirka Ramuščaka koji je organizatorima tribine poručio da je “Trifunović za Varaždince bio i uvijek će ostati ratni zločinac“.

“Izloženi smo opasnosti”

Svoju tvrdnju je obrazložio argumentima dok je Zoran Pusić već uvodno izrazio žaljenje što se na skup na kraju nije odazvao radimir Čačić, kao svjedok svega što se dešavalo.

I inače burnu raspravu, raspirilo je pitanje bivšeg srbijanskog premijera koji je publiku, u kojoj je bilo i branitelja, upitao zašto su Varaždinci 1991. godine pustili zločinca da nekažnjeno napusti Hrvatsku?

Na to mu je Krasnodar Kišur predsjednik UDVDR Varaždin odgovorio da se za tisak sprema velika monografija u kojoj će biti objavljeni brojni dokumenti koji ruše tezu o bilo kakvoj Trifunovićevoj nevinosti u sukobu u kojem je poginulo nekoliko civila, a tridesetak ih je ranjeno.

Ponovno se javio Zoran Živković čestitavši Varaždincima i Trifunoviću jer su sačuvali puno života 1991. zahvaljujući pregovorima. Dodao je da su rat u Hrvatskoj i sve oko njega dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Na kraju je otkrio i to da su svoje automobile s beogradskim registracijama u baroknom gradu morali sakriti u garaže.  
– Nadležne institucije, odnosno vaša varaždinska policija je procijenila da smo izloženi opasnosti – zaključio je Živković.          

Izvor:
Foto: IT

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje