Povežite se s nama

U fokusu

Jedan, dva, tri, četiri rotora! Habuš kaže da su dva

Objavljeno:

- dana

KRUŽNI TOKOVI

Nakon što smo objavili da gradonačelnik Goran Habuš u novom prijedlogu proračuna za 2017. predlaže gradnju čak četiri rotora, na današnjoj konferenciji za novinare je to demantirano te je istaknuto da planira – dva rotora.

– To su rotor na raskrižju Bombellesove i Optujske ulice i rotor u Filićevoj ulici, za koju je dokumentacija spremna. Ugovor za rotor u Optujskoj je kod nas, čeka se da ga potpišem, no ne mogu jer imamo privremeno financiranje, a rotor u Filićevoj je ponovno kandidiran na program Nacionalne sigurnost i očekuje se da će biti financiran. Za preostala dva možda će ići projektna dokumentacija, ali ne idu u financiranje – istaknuo je  Habuš.

Međutim, iz prijedloga Programa izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture je vidljivo da su u planu četiri rotora.

Pritom se u 2017. planira 1,9 milijuna kuna za rotor na raskrižju Krležine i Filićeve, a 3,1 milijun kuna za rotor na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice, ali i izgradnju nove ulice. U sljedeće dvije godine, 2018. i 2019., Habuš na izgradnju nove ulice planira potrošiti dodatnih pet milijuna kuna.

Prijedlog Programa izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture
 

Rotori na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice te u Optujskoj kod Supernove također su uvršteni u Program, a njihova realizacija planira se tek 2019. godini.

To je još žalosniji podatak, jer je Grad još 2014. zatražio novac iz Nacionalnog programa za izgradnju rotora na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice koja se vodi kao “opasno mjesto”.

U prijedlogu Programa piše da je „u tijeku izrade projektne dokumentacije od strane Županijske uprave za ceste Varaždinske županije“, no prema Habušem planu, još će dvije godine proći do početka radova.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati