Povežite se s nama

U fokusu

Jedan kamion, ali svaka vrsta otpada ide u odvojenu komoru

Objavljeno:

- dana

RAZVRSTAVANJE OTPADA

– Od početka ove godine razdvajam otpad prema uputama koje sam dobila od radnika Čistoće. U žutu vreću stavljam plastiku i metal, u zelenu staklo, dok sam u onu smeđu jedva nešto uspjela staviti budući da nisam imala tekstila, a ni obuće za baciti.

Budući da vreće još nisu pune, ovaj mjesec ih nisam predala. Međutim, zanima me što će biti kad ih predam, kako ću doći do novih vreća? Trebam li ih naručiti? – pitala nas je čitateljica iz Varaždina (podaci poznati redakciji). Kao što je poznato, s početkom godine je i u varaždinskim domaćinstvima počelo zakonom propisano odvajanje korisnog otpada na “kućnom pragu“, a posude za miješani komunalni otpad, posude s plavim poklopcem za papir te žute, zelene i smeđe vreće s korisnim otpadom djelatnici Čistoće prikupljaju po novom rasporedu.

Za razliku od naše čitateljice, svi koji su predali jednu ili sve tri vreće već znaju da se nove ne moraju naručivati.
– Radnici Čistoće nakon sakupljanja vreća s otpadom korisnicima ostavljaju novu vreću na poklopcu posude za otpad ili u poštanskom sandučiću. Trošak nabave plastičnih vreća bit će ukalkuliran u cijenu javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada – navodi direktor Čistoće Davor Skroza.

”Selecto” kamioni

Pojedine Varaždince, ali i stanovnike okolnih općina, zbunilo je to što po novom rasporedu odvoza otpada trebaju ostaviti dvije vrste otpada, a po njih dolazi samo jedan kamion.

– Traže od nas da razvrstavamo otpad, a kad dođu po njega, sve trpaju u isti kamion. Čemu onda odvajanje? – pitao je Ivan Tomačić.
Direktor Čistoće kaže da su primili puno upita i primjedbi građana da se selektirani otpad i miješani komunalni otpad ubacuju u isti kamion.
– Točno je da dolazi jedan kamion, ali je riječ o komunalnim vozilima tipa “Selecto“, koji, kao što govori samo ime, imaju dvije komore te su tehnički izrađena tako da se istovremeno mogu prikupljati dvije vrste otpada u jednom prolazu vozila. U svaku komoru se ubacuje po jedna vrsta otpada. Primjerice, miješani komunalni otpad ide u jednu komoru, a otpadni papir u drugu komoru – pojašnjava Davor Skroza i poziva građane da se u to sami uvjere kada će radnici Čistoće u njihovoj ulici prikupljati otpad.
Napominje da će se od veljače na poleđini svakog računa Čistoće za javnu uslugu prikupljanja otpada nalaziti raspored sakupljanja svih vrsta otpada s datumima odvoza tijekom cijele godine.

– Cilj je da građani budu detaljno upoznati s točnim terminima odvoza, a ujedno ih molimo da se tih termina i pridržavaju – apelira direktor varaždinske Čistoće.

NOVO

Raspored odvoza pojedinih vrsta otpada s datumima odvoza tijekom cijele ove godine od veljače ćete pronaći na poleđini svakog računa Čistoće. Iz te tvrtke mole građane da se navedenih termina pridržavaju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje