Povežite se s nama

Život i društvo

Jedan od najboljih gitarista svijeta Eric Gales danas otvara Festival letećih gitara

Objavljeno:

- dana

PROČITAJTE PROGRAM

Ovogodišnje otvorenje Festivala letećih gitara, koje se održava danas u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, u 20:30 sati otvara jedan od najboljih gitarista svijeta Eric Gales.

Prije nastupa ovog slavnog gitarista, u multimedijalnoj dvorani Palače Herzer s početkom u 17 sati održat će se promocija knjige „Atlantis“ riječkog gitarista i skladatelja Damira Halilića Hala.

Ovogodišnji festival donosi i dvije novosti: Varaždinsku eskadrilu letećih gitara – Varaždin Flying Guitars Squad i Ujedinjene gitarske snage – Flying Guitar Forces United. Riječ je o svojevrsnim oznakama pod kapom ovog Festivala kojima će se jasnije diferencirati te okupljati i promovirati, a svijetu predstavljati zapostavljena vrijedna baština rock svijeta.

Subotu, 14. listopada obilježit će dvije radionice koje vode dva Amerikanaca: Yogi Lonich, hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji, i Zack Dust, varaždinac kojega vole i s one stranu oceana.

Ova dvojica izvođača, uz dostojna pojačanja, ispunjavaju i večernji koncertni program kada s početkom u 20 sati nastupa prigodni bend Yogi Lonich & Friends, a u 21.30 sati Zack Dust i Jura Geci.

Prije samih koncertnih nastupa održati će se promocija dokumentarnog filma “Črni kastavec” autora Igora Modrića. Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, s nadimkom Jerry, po kojemu ga većina zna, a i po predmetku Philadelphia. Bio je veliki blues gitarist i pjevač, a važan je i po tome što mu svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare.

Nedjelja u znaku radionica

Nedjelja, 15. listopada, u poslijepodnevnim satima obilježit će dvije radionice koje će voditi varaždinski majstori gitara, Nenad Resnik i profesor Ninoslav Plantak.

Od 18 sati, u predvorju  glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište, posjetitelji će moći vidjeti izložbu domaćih graditelja glazbala, a večernji program posljednjeg dana festivala počinje u 19 sati nastupom domaćeg benda The Farpoint Station. Program se nastavlja u jazz ritmu poznatog Ratka Zjace i njegovog ZZ Quarteta.

Bob Dylan cijeli dan

Subota donosi i „Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana“ Galerijskom centru Varaždin. Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe ‒ svega jedan dan ‒ moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama.

Prateći program Flying Guitars Festivala 2017. bit će ponovno svakodnevne gitarske radionice, te niz drugih događanja, ali i neizostavni Jam sessioni koji će se održavati svaki dan, nakon koncertnih programa, u prostorima Scene & Bara Rogoz.

Glavni organizator festivala je Turistička zajednica Varaždinske županije, izvršni organizator je udruga “Muzički vremplov, suorganizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice

Karte po cijeni od 50 kuna za jedan dan, ili 100 kuna za paket za tri dana, mogu se kupiti preko sustava Entrio.hr.

Izvor: ILUSTRACIJA/ericgalesfacebook
Foto:

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala skladišni prostor za opremu za katastrofe GDCK-a Ivanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec na zamolbu GDCK-a Ivanec osigurala je skladišni prostor za opremu vrijednu gotovo 99.000 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec već se dugi niz godina, točnije desetljeća, bori se s teškoćama rada i djelovanja kada je u pitanju prostor za rad i djelovanje, odnosno uredskim prostorima, a osobito pitanjem prostora za skladištenje opreme za zaštitu i spašavanje.
Naime, Crveni križ sastavni je dio sustava zaštite i spašavanja sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite, slijedom čega nabavlja opremu za zaštitu i spašavanje, međutim istu nema gdje skladištiti.

Općina Maruševec i načelnik Šprem, te zamjenik Klapša osigurali su prijeko potreban prostor za opremu koja se u situacijama krizne situacije, izvanrednog događaja, nesreće ili katastrofe stavlja na raspolaganje svim jedinicama lokalne samouprave na području djelovanja GDCK Ivanec: Ivanec, Lepoglava, Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

Pomoć u prijevozu robe iz prostorija GDCK Ivanec u prostorije Općine Maruševec omogućilo je DVD Donje Ladanje.

Ova vrsta podrške, uz stalnu financijsku podršku Općine Maruševec itekako je značajna, kako za svaku organizaciju civilnog društva tako i za Crveni križ koji je udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Štoviše, ova velika pomoć i podrška, omogućiti će nesmetano odvijanje jedne od osnovnih djelatnosti i javnog ovlaštenja: prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, jer smo svih prethodnih godina, a zbog zauzetosti malog skladišnog prostora GDCK Ivanec (u sklopu dvorane; od 20m2) opremom za pripremu i djelovanje u katastrofama imali značajnih poteškoća prilikom prijema i raspodjele humanitarne pomoći.

Općina Maruševec time je učinila višestruku korist za sve gradove i općine koje svojim djelatnostima i javnim ovlaštenjima pokriva GDCK Ivanec. Naime, osiguranjem prostora omogućila je i otvorila mogućnost daljnje nabavke prijeko potrebne opreme za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama (prema Financijskom planu za 2021. u iznosu od 17.000 kuna), omogućila je prijem i raspodjelu humanitarne pomoći i medicinskih pomagala na gotovo svakodnevnoj bazi u prostorima GDCK Ivanec, barem u jednom minimalnom obujmu, ali ipak većem u odnosu na prethodne godine.

Za hitno rješavanje ostaje još pitanje prostora za skladištenje hrane, koju povremeno primaju putem projekta Skladište donirane hrane, a temeljem Rješenja Ministarstva poljoprivrede, ali i trajno rješavanje prostora za rad i djelovanje Crvenog križa Ivanec kako je definirano i Strategijom razvoja GDCK Ivanec usvojenoj na Skupštini za naredne 4 godine.
Ne treba ni navoditi kako je upravo ovo proaktivna socijalna politika, jer bez financijske podrške i adekvatnog prostora za rad, te skladišnog prostora nije moguće adekvatno pripremati programe/projekte, nabavljati opremu, primati humanitarnu ili bilo koju drugu pomoć, a time kao krajnjem cilju djelovanja skrbiti o stanovništvu lokalne(ih) zajednice(a) u potrebi, radilo se o izvanrednoj situaciji ili svakodnevnim zakonskim djelatnostima i javnim ovlaštenjima GDCK Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: dio naselja napokon dobio signalizaciju, odzvonilo septičkim jamama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon završetka radova na europskom projektu Aglomeracije, postavljanja kolektorske kanalizacijske mreže u gradu Varaždinu, čime je potpuno zatvoren kanalizacijski sustav grada, u nekim se prigradskim naseljima po prvi put postavlja cjelovita horizontalna i vertikalna signalizacija.

Kako to izgleda na terenu u četvrtak su provjerili varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Željko Bunić, direktor gradske komunalne tvrtke Varkom.

Signalizacija se postavlja radi povećanja sigurnosti u prometu, osobito pješaka i biciklista, ali i automobilskog prometa. U nekim dijelovima naselja već je postavljen i dio oborinskog sustava odvodnje, a u nekim će postavljanje tek započeti, ali izvan glavnog kolnika. Također, tamo gdje je potrebno, Hrvatska elektroprivreda mijenja stare drvene stupove i postavlja betonske (Kućan Marof).

S obzirom na to da se čekaju uporabne dozvole za kanalizacijski kolektorski sustav, gradonačelnik je u razgovoru s građanima predvidio da bi se stanovnici naselja u kojima je sada uvedena kanalizacija, na kanalizacijsku mrežu mogli prikopčati otprilike do ljetne sezone i tako više neće morati koristiti septičke jame.

Štoviše, Varaždin će postati prvi veći hrvatski grad u potpunosti opremljen kanalizacijom i vodovodom.

Gradonačelnik i direktor Varkoma obišli su i radove u Poljani Biškupečkoj gdje se uz kanalizaciju – kako se radovi ne bi morali ponovno izvoditi i zaustavljati promet – postavlja i nova vodovodna mreža.

Riječ je o najopsežnijim komunalnim radovima u prigradskim naseljima u proteklih 50-ak godina.

Nastavite čitati