Povežite se s nama

Crna kronika

Jedan pješak poginuo, a šest teže ozlijeđeno – cestu prelazite preko zebre!

Objavljeno:

- dana

UPOZORENJE PU VARAŽDINSKE

U Varaždinu se tijekom 2012. godine dogodilo 26 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Jedan pješak je izgubio život, šest ih je teže ozlijeđeno, dok je njih 19 zadobilo lakše ozljede.

– Analizom statističkih pokazatelja za 2012. godinu na području Postaje prometne policije Varaždin utvrđeno je da je najveća opasnost za pješake prijelaz ceste izvan pješačkog prijelaza iako su se prometne nesreće događale i na samim „zebrama“. Zbog toga skrećemo pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a to je obveza pješaka da pri prelasku ceste koriste obilježene pješačke prijelaze, ali i obvezu vozača da propuste pješake koji su stupili na prijelaz, odnosno da se prijelazu približavaju sigurnosnom brzinom tako da pravovremeno mogu zaustaviti svoje vozilo – ističu iz PU varaždinske.

Pješaci moraju koristiti zebre, a vozači moraju stati

Navode da se, prije nego što počnu prelaziti cestu, pješaci  moraju kretati što bliže rubu, a obavezno nogostupom ili pješačkom stazom ako ona postoji. – Ako se pješaci kreću u skupini, moraju hodati jedan iza drugoga. Ukoliko u blizini nema obilježenog pješačkog prijelaza, cestu treba prelaziti pažljivo, najkraćim putem, uz obaveznu provjeru nailaze li vozila s lijeve ili desne strane – podsjećaju.

Napominju da su pješaci dužni prelaziti pješačke prijelaze ako nisu udaljeni više od 50 metara u naselju, odnosno 100 metara izvan naselja.

– Pri hodanju u noćnim uvjetima, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, pješak koji se kreće kolnikom dužan je biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom – navode iz PU varaždinske i najavljuju da će sljedećih dana i mjeseci pojačano nadzirati poštivanje odredbi o prelasku preko pješačkih prijelaza, kao i to zaustavljaju li se vozači ispred zebri.

Izvor:
Foto: PU VARAŽDINSKA

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje