Povežite se s nama

Crna kronika

Jedan pješak poginuo, a šest teže ozlijeđeno – cestu prelazite preko zebre!

Objavljeno:

- dana

UPOZORENJE PU VARAŽDINSKE

U Varaždinu se tijekom 2012. godine dogodilo 26 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Jedan pješak je izgubio život, šest ih je teže ozlijeđeno, dok je njih 19 zadobilo lakše ozljede.

– Analizom statističkih pokazatelja za 2012. godinu na području Postaje prometne policije Varaždin utvrđeno je da je najveća opasnost za pješake prijelaz ceste izvan pješačkog prijelaza iako su se prometne nesreće događale i na samim „zebrama“. Zbog toga skrećemo pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a to je obveza pješaka da pri prelasku ceste koriste obilježene pješačke prijelaze, ali i obvezu vozača da propuste pješake koji su stupili na prijelaz, odnosno da se prijelazu približavaju sigurnosnom brzinom tako da pravovremeno mogu zaustaviti svoje vozilo – ističu iz PU varaždinske.

Pješaci moraju koristiti zebre, a vozači moraju stati

Navode da se, prije nego što počnu prelaziti cestu, pješaci  moraju kretati što bliže rubu, a obavezno nogostupom ili pješačkom stazom ako ona postoji. – Ako se pješaci kreću u skupini, moraju hodati jedan iza drugoga. Ukoliko u blizini nema obilježenog pješačkog prijelaza, cestu treba prelaziti pažljivo, najkraćim putem, uz obaveznu provjeru nailaze li vozila s lijeve ili desne strane – podsjećaju.

Napominju da su pješaci dužni prelaziti pješačke prijelaze ako nisu udaljeni više od 50 metara u naselju, odnosno 100 metara izvan naselja.

– Pri hodanju u noćnim uvjetima, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, pješak koji se kreće kolnikom dužan je biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom – navode iz PU varaždinske i najavljuju da će sljedećih dana i mjeseci pojačano nadzirati poštivanje odredbi o prelasku preko pješačkih prijelaza, kao i to zaustavljaju li se vozači ispred zebri.

Izvor:
Foto: PU VARAŽDINSKA

Crna kronika

Lažni ugovori: direktor i 12 studenata Studentski centar iz Varaždina prevarili za oko 106.500 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba.

Kako se sumnja, muškarac starosti 42 godine je kao odgovorna osoba trgovačkih društava iz Zaboka i Splita, u razdoblju od 19. travnja do 15. svibnja 2022. godine, sklopio ugovore o obavljanju studentskog posla s 12 studenata.

Isti je ovjeravao ugovore kao neistinite za poslove koje studenti nisu obavljali, dok je Studentski centar iz Varaždina, temeljem solidarne odgovornosti, istima isplatio ukupno oko 106.500 kuna. Prema unaprijed dogovorenom sa studentima, 42-godišnjak je veći dio isplaćenog novca, zadržavao za sebe.

Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za kaznena djela prijevara i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, dok će se protiv spomenutih studenata podnijeti kaznena prijava za kaznena djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i prijevara.

Također se sumnja da je 22-godišnji student počinio kazneno djelo prijevara na način što je prema dogovoru s 42-godišnjakom, od spomenutih studenata sakupio isplaćen im novac te dio zadržao za sebe, a ostalo predao 42-godišnjaku. Nadalje, 42-godišnjak kao direktor i odgovorna osoba u jednom od trgovačkih društava, uslijed blokade od 271 dana, nije pokrenuo stečajni postupak, čime je počinio kazneno djelo povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Nastavite čitati

Crna kronika

U centru Varaždina ukradeni parfemi vrijedni 11.000 kuna, a u Ludbregu skupa alkoholna pića iz trgovine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na meti lopova ponovno su alkohol i parfemi, javila je varaždinska policija.

U ponedjeljak, 5. prosinca, oko 18 sati, u trgovini u Gospodarskoj ulici u Ludbregu, nepoznati je počinitelj otuđio više komada alkoholnog pića u vrijednosti od oko 1400 kuna. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

U petak, 2. prosinca, te u subotu, 3. prosinca, dvojica nepoznatih muškaraca ušla su u trgovinu na Franjevačkom trgu u Varaždinu te otuđili dvadesetak parfema, ukupne vrijednosti oko 11.000 kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja i ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje