Povežite se s nama

Život i društvo

Jedina želja 16-godišnjeg Pavla Kolara je da ponovno hoda, a svatko od nas donacijom može pomoći da se to ostvari

Objavljeno:

- dana

Općina Podturen organizator je humanitarne akcije kojom želi prikupiti 54.000 eura za troškove operacije nakon koje bi 16-godišnj mladić Pavao Kolar, rodom iz Ferketinca, nakon dugih godina patnje i života u invalidskim kolicima, ustao na svoje noge i mogao zakoračiti u život bez bola i patnje te biti jedino što želi – uspravan čovjek u svakom pogledu.

Obraćaju se se zato svim gospodarskim subjektima Međimurske županije, ali i široj javnosti, s molbom da pomognemo mladiću čiji dosadašnji život nije obilježen djetinjom i mladenačkom radošću, već patnjom i boravkom po bolnicama.

Što je sve Pavao Kolar iskusio od rođenja do danas opisujemo tek u najkraćem obliku…

Pavao Kolar, rođen 11. kolovoza 2008. godine, već je drugog dana po rođenju podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu radi korekcije urođene mijelomeningokele lumbalne kralježnice, najtežeg oblika rascijepljene kralježnice (spine bifide). Zbog preveniranja hidrocefalusa ugrađena mu je i ventrikuloperitonealna drenaža.

To stanje u velikoj mu je mjeri usporilo normalan rast i razvoj, pa je uz svu brigu i pažnju majke Slavice i oca Dejana Pavao prohodao tek u dobi od dvije i pol godine, ali samo uz pridržavanje. U nizu godina koje su slijedile posebnih poboljšanja u mobilitetu nije bilo, pa je krajem srpnja 2017. godine Pavao operiran u KBC-u Rebro u kojem su mu ugrađeni ortopedski implantati, koštane pločice i vijci za kosti na donjem dijelu bedrene kosti, na obje noge.

No od te, kasnije se pokazalo, ne baš uspješne operacije, Pavao više ne hoda, pa ni uz tuđu pomoć. Štoviše, kako je vrijeme odmicalo, tako se stanje pogoršavalo, a zatim ga i prikovalo u invalidska kolica.

Nakon konzultacija i pregleda vrhunskih specijalista u više hrvatskih klinika ustanovljeno je da se ugrađeni implantati (četiri vijka i dvije pločice obostrano) moraju izvaditi jer je došlo do srastanja u meko tkivo, a dva vijka probijaju u meko tkivo više od centimetra.
Mladiću s upravo navršenih šesnaest godina jedini je san – ponovo hodati! Pa makar i uz pomoć štaka, hodati i biti uspravan čovjek!

Međutim, do ostvarenja tog sna – nakon svih operacija koje je otrpio (operirane su mu i ciste na mozgu i kateteriziran mokraćni mjehur), nakon mukotrpnog vježbanja na fizikalnim terapijama, nakon što je po bolnicama proveo više vremena nego u školi – mora na još jednu, nada se, spasonosnu operaciju.

Operaciju kojom će mu u Specijalnoj bolnici “Sv. Katarina” (europskom centru izvrsnosti) ukloniti problematične implantate, sanirati oštećenja te aplikacijom podesnijih fiksatora na oba koljena omogućiti da ponovo stane na noge.

Operativni zahvat podrazumijeva i korekciju dužine bedrenih kostiju jer su mišići i tetive bedara uz ekstremnu kontrakturu koljena postali prekratki da bi koljena normalno funkcionirala, što je također posljedica postoperativnog stanja po ugradnji problematičnih implantata.
No, potrebna operacija skupa je. Iscrpljeni dugogodišnjim odricanjem i troškovima za zdravstvenu skrb i njegu sina Pavlovi roditelji, majka Slavica i otac Dejan, ni na koji način ne mogu osiguurati 54.000 eura potrebnih za tu operaciju.

Zbog toga vam je upućeno ovo pismo. Možemo li pomoći sakupiti potreban novac? Možemo li pomoći da mladić čiji je život obilježen patnjom, a ne radošću djetinjstva i mladosti, ponovo stane na svoje noge, da zakorači u život kao njegovi vršnjaci u drugom razredu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, da među kolegice i kolege stane kao uspravan čovjek? Uspravan čovjek. To Pavao želi biti.

Organizator humanitarne akcije, Općina Podturen, za skupljanje dobrovoljnih priloga za Pavlovu operaciju otvorila je poseban račun kod PRIVREDNE BANKE ZAGREB – IBAN HR5923400091511289431

Prva od niza operacija za našeg Pavla moguća je već 4.11.2024 stoga je važno da se do tada prikupi potreban novac.

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koga je Vlada imenovala u upravna vijeća bolnica u Varaždinu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zatvorenome dijelu 12. sjednice Vlade, održane 11. srpnja, donesen je niz kadrovskih pitanja, a među kojima su se našla imenovanja u upravna vijeća bolnica.

Damir Habijan i Bernardica Rubčić razriješeni su dužnosti članova Upravnog vijeća Hrvatskih voda zbog kadrovskih promjena i isteka mandata. Novim članovima imenovani su Marija Vučković i Bernardica Rubčić.

Sukladno Zakonu o Zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku razriješeni su dosadašnji članovi upravnih vijeća imenovani kao predstavnici Republike Hrvatske te su imenovani novi predsjednici i članovi upravnih vijeća.

Alen Leverić imenovan je predsjednikom, a Ivan Herman, Maja Gusić Božikov i Rikardo Protrka novim članovima Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Antonia Marodi Medvedec imenovana je predsjednicom, a Marko Jurković, Ivana Batisweiler i Anita Milas Anzić članovima Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec.

Upravna vijeća bolnica u pravilu imaju sedam članova, a nakon onih imenovanih od Vlade još svoja dva predstavnika trebaju izabrati radnici bolnica i jednog Ministarstva zdravstva. Ova vijeća donose niz odluka, a između ostalog biraju i ravnatelja bolnice. Ovo će svakako biti zanimljivo jer su do sada osnivači bolnica u dvije županije na sjeveru bile baš Županije, a sada su osnivačka prva prenesena na državu. To će zasigurno utjecati na izbor novih ravnatelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje