Povežite se s nama

U fokusu

Jedini izlaz – dogovor: sporovi oko baliranog otpada u Brezju rješavat će se mirnim putem

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici u petak su na 13. sjednici Gradskog vijeća većinom glasova prihvatili prijedlog Zaključka kojim se predlaže jednogodišnja obustava daljnjeg sudskog spora koji se vodi između Grada i trgovačkog društva T&H Invest oko ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada.

U tom bi se razdoblju trebalo mirnim putem riješiti predmetni spor i početi sa zbrinjavanjem preostalog baliranog komunalnog otpada u  Brezju na zakonit i ekološki prihvatljiv način. Prihvaćanju prijedloga Zaključka prethodila je dugotrajna rasprava koja se razvila nakon što je punomoćnik Grada, odvjetnik Krešimir Jelaković, izvijestio vijećnike kratkom informacijom o pravnom položaju i ogromnim rizicima Grada Varaždina u spomenutom pravnom postupku.

Podsjećamo, spor se zakomplicirao u lipnju ove godine kada je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvaćanjem revizije T & H Investa (bivšeg T7 VIS-a), ukinuo djelomičnu presudu Trgovačkog suda u Varaždinu od 2014. godine i onu Visokog trgovačkog suda od 30. kolovoza 2016., čime je predmet vratio na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, odnosno Trgovačkom sudu u Varaždinu. Pa ako ispadne da ugovori između grada i T&H investa nisu ništetni, što je sasvim izgledno, ova tvrtka će ostati jedan od izvršitelja zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada u Brezju. U svojem izlaganju odvjetnik Jelaković nije nimalo okolišao, nedvosmisleno je objasnio što to znači.

– Revizijsko mišljenje Vrhovnog suda RH je za prvostupanjske sudove takvo da ga oni moraju poštovati i mogu se iščitati rizici za Grad Varaždin da će izgubiti spor s T&H investom –  izjavio je između ostalog Krešimir Jelaković.

Situacija bez presedana

Rasprava o tome što treba napraviti kako bi se Grad izvukao iz pravne zbrke koju ima započela je konstatacijom Maria Lešine iz Glasa da je to „situacija bez presedana!“

– Trebamo pronaći integralni model za rješavanje ovih sporova koji će obuhvatiti i rješavanje bala. Pregovaračka pozicija Grada tu nije baš dobra i šteta je neizbježna – ustvrdio je Lešina.

Konkretan je bio i Vjeran Strahonja, nestranački vijećnik s liste HDZ-a, koji je smatra da su vijećnici zarobljenici prošlosti.

– Umjesto s vizijama i projektima mi se još bavimo balama i JUGS-om. Loše odluke bile su donesene kada je odlučeno da se balira otpad, a kasnije i s dodjelama koncesije (zajednici ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o.). Štetu trpe građani i to zahtjeva ozbiljnost. Da ugovori o interventnom zbrinjavanju (za MBO obradu 120.000 tona otpada iz 2008./2009./2010. godine) nisu valjani, imali bi jedan pravni posao. No postojali su razlozi za to, jer bale s otpadom su i danas opasne – rekao je Strahonja.

Za riječ se potom javio ugledan hrvatski odvjetnik Vlado Sevšek, vijećnik s liste Lige za Varaždin.

– Moji stavovi su bliski s Jelakovićevim, ali nisu s onim iznijetim u jednom lokalnom mediju u članku kojeg je potpisao Miroslav Marković (šef gradske organizacije SDP-a). To vam je tako napisano kao da ja napišem članak o informatici. To je zapravo pisao neki odvjetnik koji obmanjuje čitatelja, kao što bih ga i ja doveo u zabludu da pišem o informatici. To je kobno i poražavajuće te mi kao Gradsko vijeće ne bismo smjeli dopustiti izvrtanja stajališta Vrhovnog suda RH – naglasio je Sevšek i ponovio kako stavovi tog suda obvezuju nižestupanjske sudove.

Postupak dosad koštao 7 milijuna kuna

Ukazao je i na činjenicu da je dosad postupak koštao više od vrtoglavih 7 milijuna kuna!

– Nastavimo li dalje s parnicom, Grad će imati dodatne troškove. Postupak treba privesti kraju na posve drugačiji način, nipošto suđenjem. Naime, svatko ima pravo na nadoknadu štete ukoliko mu je pričinjena i to je povod za ozbiljan razgovor. Možemo nastaviti s postupkom ili ga možemo riješiti mirnim putem jer osim povlačenja tužbe postoji i mogućnost sudske nagodbe – rezolutan je Vlado Sevšek.

Nakon izlaganja je dodatno objasnio zašto bi prava katastrofa za Grad bila kako presuda u njegovu korist, tako i presuda protiv Grada Varaždina.

– Ako bi se ugovori utvrdili ništetnima – što je Grad tražio za vrijeme mandata gradonačelnika Gorana Habuša – tada svaka strana mora vratiti što je primila i nadoknaditi svu nastalu štetu. Detaljna analiza takvog slučaja je poražavajuća za Grad. Ako pak bi Gradu bio odbijen tužbeni zahtjev i ugovori ostanu na snazi, šteta bi bila za Grad enormna, jer se sukladno važećim ugovorima ništa nije poduzimalo zbog vođenja spora, ali tu imamo još i koncesiju koja je također važeća. Svo to izgubljeno vrijeme tijekom kojeg se nije radilo, građani bi morali platiti. Zato je Habuš morao strogo provoditi ugovore i nipošto se ne upuštati u preskupu avanturu njihovog pobijanja – rekao je Sevšek.

U raspravu se uključio i Davor Patafta, potpredsjednik gradskog vijeća, koji je, dodajmo, jedini ostao suzdržan kod izglasavanja prijedloga Zaključka o jednogodišnjoj obustavi daljnjeg sudskog spora koji se vodi između Grada i trgovačkog društva T&H Invest.

– Držim da svi ovdje znate da sam u jednom od ovih poslova sudjelovao i bio supotpisnik ugovora iz 2008. godine. Ja u ovom odlučivanju neću sudjelovati. Štoviše, namjeravao sam se suzdržati i od rasprava. No, ozbiljni ljudi tražili su od mene da svoja znanja o problematici podijelim s gradskim vijećnicima i svima zainteresiranima. Također, reagirat ću kada vidim da se iznose neistine. Građani su dosad baliranje i zamatanje u folije platili 50 milijuna kuna. I nije rizik da se taj posao plati duplo već još tri ili četiri puta – upozorio je Davor Patafta.

Potom se iz redova oporbe u raspravu uključio SDP-ov vijećnik Neven Bosilj. Po njemu je presudom Vrhovnog suda RH Gradu stvorena potencijalna novčana obveza od oko 120 milijuna kuna.

– SDP-u je neshvatljivo da gradski čelnici forsiraju izjave da je Grad u lošoj poziciji. Smatramo da gradonačelnik Ivan Čehok ne bi trebao sudjelovati u pregovorima oko ovog problema te da integralni model rješavanja spora može biti problematičan. Nismo za to da se izađe iz sudskog spora dok traju pregovori s T&H investom i CE-ZA-R –om. Trebamo govoriti da je Grad u odličnoj situaciji, a ne u bezizlaznoj, tako se ne pregovara – poručio je Bosilj.

Nema šale s Vrhovnim sudom RH

Na to mu je varaždinski gradonačelnik odgovorio da nitko nikada nije rekao da je Grad u bezizlaznoj situaciji, ve da se mora ozbiljno razmotriti činjenicu da egzistiraju dva obvezna pravna odnosa – i koncesija i MBO.

– Bilo što da mi sada učinimo, ili nastavimo spor, to neće ukloniti tužbu Pripuza ili T&H Investa. Bosilju, kada ste sudjelovali u vlasti, imali ste važeći ugovor s Varkomom i Visom punih 6 godina i pozivali su vas da im predate otpad. Imali ste i ugovor 5 godina s CE-ZA-R-om, pa ni njima bivša vlast HNS-a i SDP-a nije predavala balirani otpad. Ništetnost ne anulira tih nekoliko godina što je nekome onemogućen ugovoren posao. MBO je bio dobar svima u Hrvatskoj, ali ne i vama, jer htjeli ste dokazati da je Čehok radio krivo. A nije, slušao sam struku, shvatio sam da je tamo u Brezju ekološka bomba, a to vam je sad i Vrhovni sud rekao –  kazao je Čehok.

Napomenuo je i da je bivša vlast postupala suprotno odredbama plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina kojeg je donijelo Gradsko vijeće.

– Još gore je napravila Habuševa vlast na varaždinskom aerodromu, gdje su opet dva pravna posla… Ja se također isključujem iz odlučivanja oko ove problematike, ali nemojte zaboraviti da moramo postići integralni dogovor i oporabiti bale u MBO-u. To je ključno kako bi dobili sufinanciranje zbrinjavanja bala od strane Fonda za zaštitu okoliša i da se povuku tužbe – naglasio je gradonačelnik.

Na to mu je Neven Bosilj kratko replicirao i iznio konačan stav SDP-a.

– Jesmo da se pregovara ali neka se ne povlači tužba – sugerirao je Bosilj kojeg je podržao i stranački kolega Bruno Ister rekavši da je kompromisni Zaključak prihvatljiv za SDP.

Gradski SDP promijenio retoriku!

Potom se za riječ ponovno javio Vlado Sevšek ocijenivši retoriku Nevena Bosilja „bitno različitom od onoga što je ranije iznosio u medijima.“

– To me raduje, ako je SDP spreman za dogovaranje. Ja govorim u interesu Grada i zastupam kao vijećnik njegove interese. Nakon analize cjelokupne situacije, mogu ustvrditi da bi pravomoćna presuda, koja nije u korist Grada, bila prava katastrofa – rekao je Sevšek.

Nakon njega za riječ se ponovni javio vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin, pozvavši kolegice i kolege da nastave konstruktivno razgovarati da se riješi najveći politički i ekološki problem u Varaždinu.

Čak je pohvalio Bosiljeve prezentacije o revitalizaciji Dravskih bazena i drugih projekata, ali ga je odmah i pokudio. Naime, kod rasprave o ovako aktualnim  problemima nije bilo njegovih prezentacija ni brojki.

– Pa ne možete ničime osporavati čak dva nalaza Inspekcije zaštite okoliša da se bale moraju hitno maknuti s vodozaštitnog područja. Onog koje je u neposrednoj blizini vodocrpilišta Bartolovec. I nemojte smetnuti s uma da tvrtke koje trpe štetu imaju pravo na zatezne kamate – zaključio je Davor Patafta.

S pravne strane nastalu situaciju koja je potencirala prihvaćenje prijedloga Zaključka komentirao je i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Godinu dana za pregovore

– Olučili smo od više zala odabrati manje. Takva je nažalost pozicija Grada na što sam se osvrnuo i u raspravi u ime Kluba HDZ-a. Grad je nažalost u ovoj situaciji zbog postupaka bivše gradske vlasti te danas imamo dva valjana pravna posla, jedan s bivšom tvrtkom T7 VIS (današnji T&H Invest) i drugi zbog koncesije sa zajednicom ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o. I jedni i drugi imaju pravo na svoja potraživanja. Na sjednici Gradskog vijeća odlučili smo da u ovom postupku, koji je pokrenuo Vrhovni sud vračanjem presuda o ništetnosti na ponovno suđenje prvostupanjskom, dobijemo godinu dana za mirno rješavanje spora. To je ono što možemo i iskreno se nadam da ukoliko će biti dobre volje od svih triju strana, u tom rješavanju možemo iznaći svima prihvatljivo rješenje – ističe Habijan.

Ako se to ne dogodi, sukladno Zakonu bit će nastavljen postupak na prvom stupnju.

– Međutim, ono na što sam posebno ukazao, a što su ujedno spominjali kolege Vlado Sevšek i Krešimir Jelaković, pravna pozicija Grada Varaždina u tom postupku je prilično loša. To govorim ne samo kao predsjednik Gradskog vijeća i (gradskog) HDZ-a već kao odvjetnik. Jedini izlaz je da se sporovi riješe mirnim putem i na način da gradski proračun što manje trpi – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

Želite li i dalje svojim novcem plaćati Čačićev dvorac i vinske podrume?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve što danima čitamo i gledamo nije nikakva ozbiljna kampanja, nema konkretnog programa, a sve sliči na audiciju za niskobudžetnu komediju: niti valja scenarij, a glumci su još lošiji.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok unazad tri tjedna uređuje voćnjak, sadi drveće i tjera vrane iz gradskog parka. Župan Radimir Čačić izvodi performanse na gradilištima, najavljuje projekte koje je najavljivao i prije četiri godine, a u stvarnosti se bavi uređivanjem vinskih podruma te kupnjom automobila i dvorca. I sva ta promocija plaća se javnim sredstvima, to je novac koji su Varaždinke i Varaždinci mukotrpno zaradili, da bi ih onda preko raznih nameta uplaćivali u proračun, bilo državni, županijski ili gradski.

Sve ostalo u ponudi, od kandidata do njihovih programa, teško je i komentirati. Međusobno se svađaju zbog šećera i pozicija na kojima su polijepili plakate, a ne nude ništa konkretno.

Bolnica nema za lijekove

U isto vrijeme, u stvarnom životu, imamo zdravstvenu i gospodarsku krizu. Bolnica nema novca za lijekove, a do prije koji mjesec bolesnici su se smrzavali u šatorima.

Turističke agencije više od godinu dana ne rade, a ugostitelji jedva preživljavaju. Gospodarstvo je na koljenima, nezaposlenost raste, plaće se smanjuju, a jedino su nameti konstantni.

Uzeli građanima

Problem je što bez nameta lokalni vlastodršci ne znaju funkcionirati. Najlakše je građanima posegnuti u novčanike, uzeti i besramno trošiti.

Zbog loših odluka sada Varaždinke i Varaždinci plaćaju prirez i preveliku komunalnu naknadu, a sve samo zato što neki ljudi u Gradskom vijeću jednostavno nisu bili dovoljno educirani. Da se unaprijed razmišljalo i planiralo, prirez se odavno mogao ukinuti, a ovako kao dosad, Grad može voditi i “mali Ivica”.

Varaždinke i Varaždinci zaslužuju bolje.

Zato je itekako važno tko vodi Grad i Županiju, a još je važnije koji ljudi sjede u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

Da su dosad u Gradskom vijeću sjedili sposobni, a ne podobni, davno bi ukinuli namete, a proračun bi, umjesto da građane stalno lupaju po džepu, punili od, primjerice, prodaje građevinskih parcela. Sada je od 2005. godine Poslovna zona u Brezju neiskorištena, stotinu kvalitetnih parcela je prazno, a sam ulaz u grad „krase“ bale kao spomenik nesposobnosti i političkih igrica.

Vrijeme je za promjene, vrijeme je da podobne stranačke kadrove zamijene iskusni, sposobni i neovisni o politici!

Nesposobne i podobne moraju zamijeniti iskusni i sposobni

Varaždinski poduzetnik Davor Patafta i ugledni odvjetnik Vlado Sevšek od 2017. godine, otkad su u varaždinskom Gradskom vijeću, ukazuju na nelogične odluke koje su Gradu Varaždinu donijele štetu.

Njihova je prednost to što su potpuno neovisni o politici i, za razliku od svih ostalih koji sad nude predizborna obećanja, Liga za Varaždin ne polaže račune nikomu iz političkih struktura.

– Bilo bi jednostavnije sa strane promatrati svu sramotu koja je učinjena gradu Varaždinu i svima koji ovdje žive. Tolika nesposobnost i politička podobnost dovela je do toga da grad godinama stagnira, a imamo toliko potencijala za razvoj. Međutim, ne može se grad razvijati kad o 3 milijarde vrijednoj gradskoj imovini odlučuju ljudi koji ili nisu dovoljno educirani ili ih za to nije ni briga, već samo ispunjavaju stranačke zadatke. Zato osjećam obvezu da se uključim u rad Gradskog vijeća – rekao je Davor Patafta, varaždinski poduzetnik i jedan od osnivača Lige za Varaždin.

Ističe da se namjerava baviti konkretnim stvarima.

– Varaždin će biti bolji grad, puno bolji grad. Za razliku od praznih obećanja, mi govorimo o konkretnim i životnim stvarima. Razumijem i kako je poduzetnicima u krizi jer i sam to prolazim. Razumijem i kako je građanima kojima na kućnu adresu dolaze sve veći računi za komunalije da bi se političari mogli hvaliti dobrim poslovnim rezultatima u javnim tvrtkama. Tomu ćemo stati na kraj – poručio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati