Povežite se s nama

Sport

Jedino se Grad Varaždin ne uključuje u našu europsku priču

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

STK Starr u novu sezonu ušao je s novim ambicijama, još većim ali i razočarenjem u podršku institucija. Ronald Ređep, predsjednik STK Starr podsjeća na projekte i rezultate koje su ostvarili. 

 

– Mi smo već proteklih godina najavljivali velike sportske rezulatate i projekte kako u Hrvatskoj tako i u Europi te ulaganje  u mlade jer nam je cilj da se mladi razvijaju u Varaždinu i ostanu ovdje. Varaždin po infrastrukturi i uvjetima koje može pružiti spada u sam vrh sredina za trening i organizaciju prvenstava u sportovima kao što je stolni tenis. Cilj nam je ove sezone ući u finale playoffa i osvojiti titulu državnog prvaka te se što bolje predstaviti u europskim klubskim izazovima. Iznenađujuće smo dobro odigrali prve europske utakmice bez prva dva reketa, u sportskoj dvorani LifeClass terme Sveti Martin.  Nakon dva  remija s U21 reprezentacijama Slovačke i Češke  ostali smo u realnoj šansi za polufinale Europske Superlige. To bi bio veliki uspjeh s obzirom na sastav ekipe. Od ove godine igramo i s ženskom ekipom, s djevojčicama koje smo pratili i pomagali nekoliko godina njihovim matičnim klubovima u okviru projekta Regionalni centar. One igraju za seniorsku ekipu u 1. HL Istok i nakon tri kola nemaju izgubljen meč te su izenađenje prvenstva i potvrda isplativosti ulaganja u mlade kroz Regionalni centar.Trenutno nastupamo u pet ligaških natjecanja.

Osim Europske Superlige nastupit ćete i ove godine u ETTU Cup-u.

– Očekuje nas 3. kolo ETTU Cup-a, natjecanje ispod Lige Prvaka u koje smo direktno  postavljeni kao nosioci s obzirom na ranking našeg kluba, 23.mjesto u Europi.  Tako da nismo morali igrati prva dva kola. Prošle godine smo igrali prva dva kola, koja se igraju turnirski po četiri ekipe ali naši rezultati od prošle godine i ranking naših igrača su nam omogućili da igramo izravno 3. kolo, što je svakako veliki uspjeh. Primjerice aktualni prvaci Hrvatske igrali su 2.kolo i nažalost nisu uspjeli ući u 3.kolo. Igrat ćemo dvije utakmice, jednu kod kuće i jednu u gostima uz streaming mečeva što će svakako biti izuzetno praćeno s obzirom na kvalitetu natjecanja.

Osim natjecateljskog dijela klub vodi i Regionalni stolnoteniski centar Varaždin.

– Regionalni stolnoteniski centar Varaždin se razvio i trenutno je vodeći u Hrvatskoj i prepoznat je u Europi te kod naših partnera. Imamo velik broj igrača koje pratimo, koji dolaze kod nas na trening, a neki se žele preseliti u našu sredinu te svakodnevno trenirati kod nas u klub. Tu je i velik broj igrača koji na tjednoj bazi cirkuliraju kroz Regionalni stolnoteniski centar Varaždin. Pokrečemo i stolnoteniske škole u mjestima gdje ima interes. Mogu reći da su rezultati mladih s početka sezone odlični i igrači koji su koristili naše treninge i programe  ostvaruju vrhunske rezultate. Veseli i činjenica da se nakon godine dana pauze zbog ozljede vratio i mladi Leon Šantek jedan od europskih potencijala.Mladi igrači kroz sparing i program vježbi našeg  prvog reketa Zenga Jia svakako imaju veliku prespektivu jer se zna da su kinezi svjetska velesila i najbolji u stolnom tenisu. Ne moraju odlaziti u druge sredine i odvajati se od obitelji.imamo i najavu stranih reprezentacija na trening u naš centar.

Tko sve podržava taj razvojni projekt?

– Taj projekt podržava HOO i HSTS i Europska stolnoteniska federacijakoja u svojim smjernicama razvoja izričito podržavao rad takvih centara. S naglaskom na infrastrukturu, prometnu povezanost, profesionala i stručan trenerski i igrački kadar. Svi to podržavaju osim grada u kojem djelujemo. Pomažu nam naši partneri i sponzori te  Varaždinska županija, Međimurska županija, općina Sveti Martin. Jedino se Grad Varaždin zasada ne uključuje u ovu europsku priču a najviše djece dolazi iz Varaždina.

Koji su trenutno gorući problemi u vezi kluba?

– Najveći problem što nemamo osiguran prostor za naše najmlađe članove, za njihov svakodnevni trening i rad. Ta djeca su izvrsna u svojim rezultatima. A imamo i puno djece koja se bave amaterski stolnim tenisom a Grad im nije omogućio nikakav prostor, iako su izdvojena sredstva u proračunu za tu namjenu. Ali to nije odrađeno i mi smo ostali bez prostora i praktički smo sad na cesti. Zahvaljujući samo dobroj volji u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin, da kao gosti uđemo u neke termine i u TTS sportskom centru preživljavamo. Nije dobra situacija i nije u redu da Grad prijatelj djece ostavlja djecu u takvom problemu. Dok se s druge strane nekim  klubovima i sportovima pomaže i više nego je potrebno.

Kao partner i pomoć klubu javile su terme Sveti Martin i općina Sveti Martin.

– Oni su se javili zahvaljujući našim organizacijskim aktivnostima.  S obzirom da organiziramo brojna prvenstva Hrvatske, bili smo više puta domaćini seniorskoj muškoj i ženskoj  reprezentaciji, odigrali velik broj europskih utakmica, dovodimo velik broj natjecatelja, populariziramo sport, radimo s mladima, a s njima uvijek dolaze i obitelji i drugi članovi klubova koji ih žele gledati ali i ugodno osjećati dva, tri dana. Sve su to prepoznali u općini i termama Sveti Martin. Mi također i vodimo Stolnotenisku regiju Sjever i to od najmlađih do najstarijih i to jedan veliki projekt koji je godinama bio zapušten. Okupili smo klubove i dogovaramo zajednički program s obzirom na popularnost stolnog tenisa kod nas.

Ima li ikakvih načina da se osigura i nađe prostor u Varaždinu?

– Uvijek ima šanse samo ako postoji volja i želja da se pomogne mladima.To bi trebao Grad odraditi. U Varaždinu ima prostora, ima dosta dvorana samo treba napraviti dobar raspored.Stolni tenis je jedini sport koji ima tri prvoligaša u olimpijskom ekipnom sportu i stvarno mi nije jasno da Grad ne može ili ne želi naći rješenje. Roditelji su također ogorčeni na takvu situaciju. Siguran sam da će nova vlast u Varaždinskoj županiji prepoznati važnost Regionalnog stolnoteniskog centra Varaždin jer župan Čačić i vodstvo županije ima viziju i znaju koliko je važno da naši mladi sportaši ne moraju odlaziti u druge sredine kako bi se razvijali, nego da imaju mogućnost razvoja kod kuće. Naš član je i paraolimpijski prvak Will Bayley pa sam siguran da će Varaždinska županija prepoznati važnost ovog projekta.Will se želi u dogovoru sa svojim direktorom pripremati u Varaždinu za nastupa i obranu olimpijskog zlata u Tokiju 2020.godine

Europska Superliga

– Europska Superliga je vrlo slična rukometnoj SEHA ligi. To je izuzetno kvalitetno natjecanje. Ove sezone sudjeluje 12 ženskih ekipa od kojih četiri igraju i Ligu prvaka. U muškom dijelu sudjeluje osam ekipa. Ukupno ima registriranih oko 250 natjecatelja. To je projekt koji je krenuo 1993. godine.Mi smo ove godine animirali da uđe i reprezentacija Slavonije i Baranje. Odlična liga u kojoj mladi igrači, uz potporustarijihodigraju velik broj kvalitetnih mečeva. Tako se puno lakše razvijajunego da igraju samo hrvatsku ligu. Utakmice se igraju doma i u gostima te se odigra 10 j europskih utakmica

Izvor:
Foto:

Sport

Rukometašice Koke ispale u četvrtfinalu Hrvatskog kupa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rukometašice Koke u srijedu, 27. ožujka u varaždinskoj Areni u četvrtfinalu Hrvatskog kupa ugostile su Dugo Selo ’55, a slavile su gošće s 29:24.

Bolje su u susret ušle gošće u 10. minuti vodile su 5:3, no do 15. minute Kokice su napravile seriju 4:0 i povele 7:5. U 23. minuti Varaždinke su posustale i do odlaska na odmor nisu postigle ni pogotka. Gošće su serijom 5:0 okrenule i na odmor otišle se prednošću od 13:10.

U drugom dijelu rukometašice Vladimira Canjuge uspjele su stići samo na minus jedan, ali snage za preokret nisu imale. Rukometašice iz Dugog Sela slavile su na kraju s plus pet.

Kod Varaždinki najraspoloženija je bila Lucija Jandrašić s 12 golova.

Nastavite čitati

Sport

Odbojkaši Cratis Varaždina završili sezonu u Superligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odbojkaši Cratis Varaždina završili su sa sezonom. U drugom utakmici četvrtfinala razigravanja za prvaka Superlige poraženi su od osječke Murse 3:0.

Varaždinci su bili bolji u prvom dijelu prvog seta, vodili 14:12, no domaćin s 5 poena u nizu okreće rezultat u svoju korist. Varaždinci su priprijetili i u finišu prvog seta, ali nakon 24:24 dva posljednja poena osvajaju domaćini. I u drugom setu Varaždinci vode, do 13:11, onda Mursa radi seriju 4:0 i preuzima vodstvo. Kod 21:19 tri poena u nizu rade domaći i osvajaju set s 25:20, baš kao i treći, u kojem su gosti tek tri puta imali pozitivan rezultat.

Međimurski Centrometal uspio je izboriti polufinale pobjedom protiv Marsonije 3:1 u setovima.

Međimurce u polufinalu čeka susret protiv zagrebačke Mladosti, dok će Mursa na noge Riboli Kaštela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje