Povežite se s nama

Život i društvo

Jedinstveni “Ježekovi dječji folklorni susreti” na rasporedu su u nedjelju

KUD Ježek Beretinec

Objavljeno:

- dana

Ježekovi dječji folklorni susreti pokrenuti su prilikom proslave pete obljetnice osnutka KUD-a „Ježek“ 2015. godine.

Ove će se godine održati peti put, u nedjelju 16. lipnja, s početkom u 16 sati u Beretincu.

Od osnutka se održavaju svake godine, a već u drugoj godini održavanja uz folklorne nastupe dječjih grupa iz Varaždinske i okolnih županija, održava se i natjecanje u starinskim dječjim igrama. Po tome je ova smotra jedinstvena u Varaždinskoj županiji, i jedna od rijetkih takve vrste u čitavoj Hrvatskoj.

Osim što KUD Ježek tako čuva i zaboravu otkida igre koje su obilježile djetinjstva naših djedova i baka, prenose ih na najmlađu generaciju dječjih grupa iz Varaždinske županije, a gosti dolaze iz udaljenijih dijelova Hrvatske i inozemstva imaju prilike naučiti nešto o našoj tradiciji. Također, time djeci ukazuju na važnost druženja s vršnjacima te na dobrobiti fizičke aktivnosti koje im igre pružaju.

Susreti se redovito održavaju na sportskom terenu Seljačkog domaćinstva Šinko u Ulici Rade Končara u Beretincu na otvorenom prostoru. Dio sportskog terena zauzima pozornica, a na drugom dijelu održavaju se starinske igre. Sama lokacija na kojoj se igre održavaju također je simbolična te budi drage uspomene na djetinjstvo mnogih starijih sumještana. Naime, na mjestu gdje je sada uređen sportski teren, nekada je bio prostor gdje su djeca još do druge polovice prošlog stoljeća pasla stoku i usput provodila vrijeme u igri i zajedničkom druženju.

U svojevrsnim dječjim seoskim igrama jednako uživaju i djeca kao sudionici, i publika kao navijači i bodritelji. Atmosfera je uvijek pozitivna i gosti se rado vraćaju iz godine u godinu, jer malim izvođačima, a to su djeca od 5 do 15 godina starosti, susreti ostaju u lijepom sjećanju.

Ove godine susreti su već drugi put zaredom međunarodnog karaktera. Dolaze Otroška folklorna skupina KUD-a „Študent“ Maribor (Slovenija), zatim KUD Vrhovac iz Karlovačke županije te KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica. Od domaćina nastupit će dječja folklorna grupa, najbrojnija i najmlađa sekcija KUD-a, te polaznici škole tambure koji uče sviranje tambure u KUD-u i prate dječju folklornu sekciju na svim njihovim nastupima. Nakon smotre održat ćemo starinske dječje igre, a ekipe će dobiti pehare i simbolične nagrade. Za sve sudionike osigurani su hrana i osvježenje, a ostatak vremena moći će provesti u igri i druženju u ugodnom prirodnom ambijentu.

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nezavisna lista iz Toplica “udvara“ se biračima neobičnom kampanjom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveprisutno razočaranje birača partijskim i stranačkim manipulatorima, s vremenom je i u varaždinskom kraju dovelo do formiranja brojnih nezavisnih lista. Većini je zajednički skromni budžet i malobrojno ljudstvo. Jednu od osebujnih – „Nezavisni sa stavom“, pronašli smo u Varaždinskim Toplicama.

Naime, nositelji lista poput spomenute, smišljaju različite načine kako bi uoči lokalnih izbora informirali građane o svojem postojanju i o namjerama. Tako se ta toplička nezavisna lista reklamira QR kodom…

I još k tome ne žele na Facebook kako ne bi “vlekli” politiku na profile građana. Stoga, ako nekog više zanima njihov program, skenira predmetni kod i dolazi do web stranice www.svismomigrad.info.

No, ni to nije sve, jer i tamo su drugačiji od mnogih tipičnih izbornih mrežnih stranica. Tu vas prvo pitaju: „Zanima li vas lokalna politika?“.

Ako pak prema njoj nemate ni malo afiniteta, nude vam da bezbrižno zaigrate jednostavne “vintage” igrice otprije dva desetljeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!