Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstveni turistički projekt uz rijeku Muru – Cycling in a Network 2.0 (CIAN 2.0)

Cycling in a Network

Objavljeno:

- dana

Posjetili smo područje uz rijeku Muru – gdje je kroz projekt Cycling in a Network 2.0 (CIAN 2.0) mađarskih općina Nagykanizse i Zalakaros i Turističke zajednice Međimurske županije uspostavljena suradnja na stvaranju vlastitog turističkog identiteta i originalne turističke ponude.

Bogatstvo povijesne i kulturne baštine, autohtona gastronomija i atraktivno prirodno okruženje zaštićenog krajolika Natura 2000. ovdje se nude kao na dlanu. Prostor do sada nije bio u fokusu zanimanja cikloturista, no projektnim aktivnostima, ovo područje im se pokušava nametnuti kao nova, atraktivna destinacija.

U sklopu projekta izrađeni su novi infrastrukturni objekti, uređene biciklističke staze i poligoni, servisne stanice o bike odmorišta, turistički info centri, provedene zajedničke manifestacije, tiskana je višejezična karta, napravljena web stranica i interaktivna aplikacija za smart phone uređaje, kako bi se posjetiteljima sa obiju strana granice i rijeke Mure olakšalo snalaženje i kretanje na projektnom području, te omogućilo aktivnije posjećivanje.

Uspostavljen je zajednički standard kvalitete Cyclist Welcome Classification System – klasifikacijski sustav koji cikloturistima daje uvid u vrstu i kvalitetu infrastrukture i sadržaja koje se nude na destinacijama.

Današnji turisti tijekom posjeta destinaciji žele više od vožnje po cesti i traženja smještaja. Oni žele upoznati destinaciju i ljude, sudjelovati na manifestacijama, uspostaviti bliski odnos sa susjednim regijama, osjećati se dobrodošli, a upravo to je postignuto aktivnom suradnjom projektnih partnera.

Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru kroz ovaj se projekt mogu doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom. Turistima zanimljive atrakcije na području dviju država Hrvatske i Mađarske, mogu se posjetiti u samo jednom danu, a kao zanimljiva mogućnost, izrađeno je više od 60 različitih cikloturističkih paketa, od jednodnevnih do trodnevnih, prilagođeno za sve uzraste posjetitelja – cikloturista, obiteljskih programa do biciklističkih tura za aktivne cikloturiste.

Učvršćen je partnerski odnos između hrvatskih i mađarskih lokalnih sudionika, te su uspostavljene nove mogućnosti promocije za prekograničnu destinaciju uz Muru, njezin razvoj te zaštitu prirodnih vrijednosti i ljepota.

www.cycleinanetwork2.eu

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati