Povežite se s nama

Međimurje

Jedite lubenice! Zdrave su, osvježavajuće i slatke, a ne debljaju

Objavljeno:

- dana

Ljetno osvježenje

Lubenica je savršeni izbor za ljetno rashlađivanje.

I ne samo što će vas osvježiti nego je i vrlo zdrava, a pritom je i savršena za osobe koje drže dijetu jer je niskokalorična i sadrži više od 90 posto vode.

Lubenica – podrijetlom iz središnje Afrike, koja se preko Bliskog istoka proširila u Europu – ima savršenu količinu A, C i (6 vitamina, kalija i željeza. Takvim omjerom pomaže imunološkom sustavu, štiti od infekcija i virusa, brine o zdravlju očiju i regenerira živčani sustav. Pomoći će i za bolju funkciju zglobova, za snagu i atletsku spremu, a usklađuje i funkciju probavnog trakta i smanjivanju krvog tlaka.

Neke stvari valja znati prije konzumacije lubenice. Treba ju dobro oprati, pod tekućom vodom ukloniti sve ostatke zemlje, gnojiva, psticida…

Od lubenice se može napraviti sladoled, voćni kup, sok, a zanimljiva je i juha od lubanica i krastavaca.

Iako je cijena  lubenice u trgovačkim centrima već pala ispod dvije kune, ukoliko zaista želite uživati u punoći okusa izvrsne kvalitete radije izdvojite 4 kune, koliko na varaždinskoj tržnici košta kilogram domaće, neretvanske lubenice.  

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Međimurska priroda“ i na YouTube kanalu: videomaterijali na temu prirode Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi sjaj stare platane u Nedelišću, Usamljeni starac, Lovrecove platane, Rode Međimurske županije, Dokumentarni film o haldama… samo je dio videomaterijala na temu prirode Međimurja, koji su dostupni na YouTube kanalu „Međimurske prirode“, Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije.

Najnoviji film pod nazivom „Drava i njezine ptice“ snimljen je tijekom 2020. godine. U njemu možete saznati odgovore na brojna pitanja. Što je fljojsarenje i ima li u Dravi zlata? Gdje možete prošetati po poučnoj stazi uz rijeku Dravu? Zašto brojimo ptice na akumulacijskim jezerima? Koje veze jelenak u šumi Čep ima s rijekom Dravom? Gdje Drava izvire?

– Pratite nas jer u narednim tjednima objavljujemo još više zanimljivih videa, a jedan od njih je o rijeci Muri – poručuju iz „Međimurske prirode“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus u Međimurju: pozitivne 33 osobe, hospitalizirano je 80 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba, od čega su evidentirana 23 pozitivna slučaja na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 15. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 42 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 376.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35.475 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 5 pozitivnih slučajeva.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) evidentirana su 4 pozitivna slučaja, dok je iz drugih županija prijavljena jedna pozitivna osoba s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 80 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 9 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 9 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan pacijent. Nema preminulih osoba u protekla 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 10.875 osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno su se oporavile 10.292 osobe.

Nastavite čitati