Povežite se s nama

U fokusu

Jednoglasno poručili: Nemojte ukinuti Nuklearnu medicinu, a ni Neurokirurgiju

Objavljeno:

- dana

ZDRAVSTVENA MREŽA

Kada bi na snagu stupio prijedlog nove Mreže javne zdravstvene službe, koji je predložio ministar zdravlja Siniša Varga, Opća bolnica Varaždin ostala bi bez čak dvije djelatnosti – Nuklearne medicine i Neurokirurgije, a smanjio bi se i broj timova za djelatnost Radiologije. Smanjenje broja timova predloženo je i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine usvojeno je  mišljenje kojim se od ministra traži suprotno – da broj timova poveća. Za razliku od drugih dijelova Hrvatske, u Varaždinskoj županiji su primjedbe usvojene jednoglasno. Podržali su ih oporbeni vijećnici iz HDZ-a, HSS-a, ZS-a, Hrasta, ali i vijećnici vladajuće koalicije – iz SDP-a, HNS-a i HSU-a.

– Posebno me veseli činjenica da se u našoj Županijskoj skupštini nisu ponovile rasprave kao u nekim drugim županijama, gdje je sve otišlo u sferu politikanstva, i da smo ovaj prijedlog donijeli jednoglasno, bez obzira na stranačku pripadnost. To je dobar znak, smatramo da imamo dobre argumente i uvjeren sam da će Ministarstvo prihvatiti naše prijedloge – rekao je dožupan Alen Kišić.

 

“U općinama Visoko i Veliki Bukovec, primjerice, sada nema liječnika, ali smatramo da se u Mreži ne smije ukinuti mogućnost da se u budućnosti tamo otvore ordinacije.” 

On je na Skupštini predstavio i „branio“ prijedlog izmjena i dopuna Mreže koji je poslan Ministarstvu. – Vodili smo se time da osiguramo preduvjete za što veću dostupnost zdravstvenih usluga našim građanima, pri čemu smo se držali tzv. normativa HZZO-a, prema kojem na dan 31. ožujka 2015. imamo 169.316 osiguranih osoba. Taj broj nam daje mogućnost za, primjerice, 99,6 timova opće/obiteljske medicine, dok je prijedlog Ministarstva bio 94 – navodi Kišić.

 

U Mreži, koja je još na snazi, u Varaždinskoj županiji je predviđeno 97 timova. Međutim, nisu sva mjesta popunjena budući da trenutno radi 86 timova opće i obiteljske medicine. – Ukidanjem mjesta u Mreži kod, primjerice, općine Visoko ili Veliki Bukovec, u kojima sada nema liječnika, zapravo bismo ukinuli mogućnost da se ikada otvori ordinacija. Smatramo da to nije dobro, jer u budućnosti se stvari možda promijene – napominje.

 

Ministar Varga: Sve što su županije iskazale, a radi se o stvarnim potrebama, bit će uvaženo

Ministarstvo je predložilo i da se po jedan tim obiteljske medicine smanji u Knegincu, Martijancu, Novom Marofu, Svetom Đurđu i Malom Bukovcu. – To je također neprihvatljivo, jer imamo dovoljan broj osiguranih osoba i to odlučno odbacujemo. Odbacujemo i prijedlog da se smanji broj timova zaštite predškolske djece s 13 na 11, jer u ovom trenutku imamo 10 popunjenih mjesta u Mreži, ali i veliki pritisak na postojeća mjesta. Gotovo svi timovi su na maksimalnom broju osiguranih osoba – rekao je Kišić.

Radiologija

Najveće razlike odnose se na djelatnosti Opće bolnice Varaždin.
– U Djelatnosti radiologije u ovom trenutku imamo ugovorenih 9,65 timova, Ministarstvo predlaže da se smanji na šest, što smatramo nepotrebnim i predlažemo da se izmijeni na 10. U Nuklearnoj medicini prijedlog je da se ukine djelatnost, što nikako ne možemo prihvatiti jer trenutno imamo 1,75 timova, pa predlažemo povećanje na 2. U Djelatnosti neurokirurgije imamo dva vrsna stručnjaka specijalista i još jednog na specijalizaciji, i zato ne prihvaćamo ukidanje, nego da se sadašnjih 0,4 tima poveća na 1. Dodatan argument je činjenica da očekujemo dogradnju i razvoj Bolnice – istaknuo je Kišić. Da bi Ministarstvo zdravlja moglo uvažiti prijedlog, može se zaključiti iz izjava ministra Siniše Varge. – Županijama smo poslali činjenično stanje na terenu i tražili od njih da kažu koje su specifičnosti koje se trebaju ugraditi u mrežu. Izrazito tehnokratski postupak se, nažalost, ispolitizirao. Međutim, sve ono što su županije iskazale, a radi se o stvarnim potrebama, bit će uvaženo pri donošenju Mreže – rekao je Varga prošli tjedan u Varaždinu.

U Županiji dva palijativna tima

– Novost je Mreža koordinatora za palijativnu skrb na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Varaždinska županija u njoj iskazuje potrebu za dva mobilna palijativna tima, jer je sve veći pobol i smrtnost od raka, a razlog je i ubrzano starenje stanovništva te činjenica da smo razvoj palijativne skrbi nedavno uvrstili kao šesti prioritet Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije – naveo je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana.

Kad su u pitanju patronažne sestre, Županijska skupština nije prihvatila prijedlog da se njihov broj smanji s 36 na 35. Za razliku od toga, Ministarstvo je u Varaždinskoj županiji predložilo povećanje broja timova dentalne medicine, s 89 na 90. – To smatramo nepotrebnim, jer je postojeća mreža dovoljna, a i po normativu imamo 89,11 mjesta s obzirom na broj osiguranika. Trenutačno je mreža popunjena s 77 timova – objasnio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje