Povežite se s nama

U fokusu

Jeftinija struja za obrtnike

Objavljeno:

- dana

Sporazum županijskih obrtnika i HEP-a

Obrtnici Varaždinske županije od 1. lipnja će jeftinije plačati struju. Dogovoreno je to sporazumom koji je predsjednik Županijske obrtničke komore, Mario Milak, potpisao s direktoricom HEP opskrbe, Tinom Jakaša, u petak, 15. travnja u zagrebačkom sjedištu HEP-a
 

Tipičan obrtnik koji godišnje troši 6000 kWh moći će uštedjeti od 520 do 1800 kuna,

Potpisivanje dokumenta Konkretizacija je generalnog sporazuma između Hrvatske obrtničke komore i HEP opskrbe kojim će obrtnicima na području cijele Hrvatske biti osigurana niža cijena električne energije pa su ugovori s područnim komorama potpisani u petak.

HOK ZNA

“Nadam se da će ovakvo prepoznavanje problema i aktivna pomoć u njegovu rješavanju postati uvriježeno ponašanje države prema obrtnicima”, M. Milak

– Iznimno sam zadovoljna što se HEP opskrba uključila u projekt Zajedničke nabave, HOK ZNA i dobila priliku pružiti obrtnicima povoljne uvjete opskrbe električnom energijom. Veseli me što ćemo na ovaj način dati svoj doprinos poslovanja obrtnika i olakšati im poslovanje, rekla je direktorica Tina Jakaša. Mario Milak je, pak, rekao kako je u ovom trenutku svaka pomoć obrtnicima dobrodošla. 

– Drago mi je što se situacija u obrtništvu nakon gotovo osam godina silazne putanje napokon počela stabilizirati. Istina, obrti se još uvijek više zatvaraju nego otvaraju ali vjerujem da će i ta tendencija uskoro prestati, osobito nakon što se i država kroz ovakve mjere aktivno uključila u pomoć obrtništvu. Nadam se da će ovakvo prepoznavanje problema i aktivna pomoć u njegovu rješavanju postati uvriježeno ponašanje države prema obrtnicima, rekao je Mario Milak.

UŠTEDA

Iz HEP opskrbe su izračunali kolike će konkretne uštede obrtnici ostvariti zahvaljujući ovom sporazumu. Tako će tipičan obrtnik koji godišnje troši 6000 kWh moći uštedjeti od 520 do 1800 kuna, ovisno o trenutnom opskrbljivaču, odnosno je li obrtnik korisnik zajamčene usluge ili je odabrao opskrbljivača.

“Obrtnicima su cijene energenata iznimno važne za očuvanje konkurentnosti na tržištu”, D, Ranogajec

Potpisivanju sporazuma nazočio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec koji je rekao kako su obrtnicima cijene energenata iznimno važne za očuvanje konkurentnosti na tržištu. – Kroz projekt HOK ZNA, namjera nam je omogućiti članstvu kvalitetnije i povoljnije poslovanje te osigurati poticajno poduzetničko okruženje, kako izmjenama zakonske regulative, tako i osiguravanjem raznih benefita i pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima Hrvatska obrtnička komora ima ugovore, rekao je Ranogajec.

Hrvatska obrtnička komora okuplja gotovo 77.000 obrta koji čine respektabilan udio u gospodarstvu Republike Hrvatske pa je povećanje konkurentnosti članova, kroz uštede koje će ostvariti, mjerljiv doprinos u ukupnim gospodarskim aktivnostima Republike Hrvatske, istaknuto je pri potpisivanju Sporazuma.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg četvrtka i petka nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan – u četvrtak i petak, odvijati online.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu uživo pratiti u utorak i srijedu, a četvrtak i petak – kod kuće, u online obliku. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje