Proljetni mjeseci u čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ tradicionalno su rezervirani za druženje s kliničkom psihologinjom Jelenom Klinčević na predavanjima i radionicama vezanim uz roditeljstvo. Ove godine održala je šest predavanja iz psihologije roditeljstva, znanstvenog i stručnog područja razvojne psihologije.

– Brojne knjige i publikacije koje se mogu naći na tržištu na ovu temu rijetko imaju uporište u znanstvenoj teoriji, već su više komercijalno orijentirane nudeći pritom pragmatične savjete do kojih su došli sami autori, koji vrlo često uopće nisu stručnjaci za mentalno zdravlje. Upravo stoga sam putem predavanja željela upoznati javnost s rezultatima važnih znanstvenih istraživanja i činjenica koji se rijetko mogu naći u instant priručnicima za odgoj, a komentirana su iz moje perspektive koja je rezultat dugogodišnjeg kliničkog iskustva u dijagnostici i tretmanu psihičkih poremećaja kod djece i odraslih osoba – ističe Jelena Klinčević.

Predavanja su napravljena na jednostavan i razumljiv način. Izvučene su ključne poruke koje počivaju na znanstvenim spoznajama.

– Roditelji imaju veliki utjecaj, oni su prvi i najvažniji učitelji u životu, posvećeni su dobrobiti svoje djece. Faktor su u razvoju i očuvanju duševnog zdravlja na koji je moguće djelovati psihoedukativnim programima. Ako se roditelje osvijesti da je u njima snaga te da se radi o vrlo jasnim spoznajama koje sami u sebi mogu prepoznati, usvojiti i razvijati, može se mnogo učiniti u kvalitetnom odgoju djece – poručuje psihologinja Klinčević.

Anksiozni poremećaji

Činjenica je da se i odrasli i djeca teško nose sa zahtjevima modernoga života. Uz visok civilizacijski standard u smislu materijalnih mogućnosti postavlja se logično pitanje što to onda nedostaje kad već ni djeca u stvarnom životu ne funkcioniraju na zadovoljavajući način i sve je više emocionalnih poremećaja u sve ranijoj životnoj dobi.

– Problemi u psihičkoj prilagodbi djece, uglavnom razni anksiozni poremećaji, a sve više i depresija, nemaju toliko veze s općom kvalitetom života, tj. životnim standardom, oni puno više ovise o unutarnjim komponentama odnosa i načina bavljenja roditelja djecom. Djeci je važno da budu viđena i da razviju zdravu samosvijest, za što je potrebna adekvatna kombinacija roditeljske emocionalne topline te zahtjevnosti i discipline koju roditelji postavljaju pred dijete. Dosta sam govorila o roditeljskim odgojnim stilovima i primjerenim odgojnim postupcima u različitim razvojnim fazama djetinjstva, za što postoje relevantna globalna longitudinalna istraživanja koja daju vrlo jasne smjernice. Prezentirajući roditeljima različite odgojne stilove, njihove dobre i loše strane, omogućavamo im da sami uvide kakav pristup ili stil koriste i što bi možda mogli promijeniti u odgoju svoje djece – dodaje Klinčević.

Kvalitetni obiteljski odnosi

Ova su predavanja dio projekta pod nazivom „Roditelji, gdje ste?“, koji se kao sustav podrške roditeljima godinama razvija u sklopu akcije „Grad Čakovec – prijatelj djece“, čiji je centralni program škola za roditelje, organizirana u deset dvosatnih psiholoških radionica. Polazna ideja autorice programa je da dobar odgoj treba najviše pažnje posvetiti psihičkom razvoju i ravnoteži djece i roditelja u uzajamnom odnosu, a na radionicama se prezentiraju načini i metode kako to postići. Naglasak je na kvalitetnim obiteljskim odnosima kao cjeloživotnom procesu. Nova sezona psiholoških radionica bit će organizirana u jesenskim mjesecima u gradskoj Knjižnici. Informacije možete dobiti i predbilježiti se na jelenaklincevic@gmail.com, a dotad psihologinja poručuje:

– Odnosi utemeljeni na ljubavi trebaju kontinuitet i neometano vrijeme. Zajedništvo među članovima obitelji uključuje razgovor, igru i druženje koje ne prekida zvuk mobitela ili nekoga drugog elektroničkog uređaja. Uživajte u ljetu u krugu svojih najbližih, posvetite svoje vrijeme i energiju onima koje volite! – zaključuje psihologinja Jelena Klinčević.

Komentari

Komentara