Povežite se s nama

Kultura

Jelena Štefanić, Sofija Cingula i Sanja Spahija u Projektu “Ljepota sakralne glazbe”

Objavljeno:

- dana

U župnoj crkvi svetog Nikole u Varaždinu u ponedjeljak, 31. listopada, održan je koncert sakralne glazbe na kojem su nastupile sopranistica Jelena Štefanić i mezzosopranistica Sofija Cingula, uz orguljašku pratnju Sanje Spahije.

Varaždinska publika je velikim pljeskom nagradila spomenute varaždinske glazbenice i njihovu izvedbu Pergolesijeva djela “Stabat mater”.

– Projekt “Ljepota sakralne glazbe” osmislila sam i prijavila na javni poziv Grada Varaždina koji ga je prepoznao i podržao, i zahvaljujem na tome. Odlučila sam se za barokno djelo Stabat mater, jer ono u Varaždinu nije izvedeno već petnaest godina. Iako smo ga dosada izvodile puno puta, ovo je prvi put da ga izvodimo zajedno. Iznimno me veseli ova suradnja, u kojoj nam se pridružila i kolegica Sanja Spahija, pa je naš duet postao varaždinski trio. Predivna crkva sv. Nikole ovoj je glazbenoj večeri dala posebnu draž a veseli me dobar odaziv publike koja je sudeći prema pljesku na kraju iskreno uživala – rekla je sopranistica Jelena Štefanić najavivši pritom koncert opernih arija u Dubrovniku – “Ljepota dueta kroz stoljeća“.

Skladbu “Stabat mater” talijanski skladatelj, violinist i orguljaš Giovanni Battista Pergolesi skladao je u posljednjim tjednima svoga života za mali komorni sastav. Ova kantata koju je Pergolesi skladao u kapucinskom samostanu veliku je popularnost stekla tek nakon njegove smrti.

– U skladbu Stabat mater sam se zaljubila još kao djevojčica kada ju je pjevački zbor Zvjezdice uz Ružu Pospiš Baldani i Dunju Vejzović izvodio na Varaždinskim broknim večerima. Onda smo u poslijeratnim godinama u Glazbenu školu dobili donaciju nota iz Austrije i Njemačke, a među njima i Stabat mater, pa su to bile prve arije kojima smo ozbiljno pristupali, učili ih i pjevali. Zapravo je neminovno da nas u baroknom gradu prati ta skladba, i u formativnim godinama i danas – zaključila je naša poznata mezzosopranistica Sofija Cingula.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje