Povežite se s nama

Zabava & Stil

Jelena Toth o Adventu u Varaždinu: U petak palimo žaruljice i osvjetljavamo grad

Objavljeno:

- dana

– Advent u Varaždinu, ni drugdje, neće biti ono što je bio prošle godine – rekla je jutros za HRT Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina.

Objasnila je da su najstrože protuepidemijske mjere na snazi u Varaždinskoj županiji pa na Adventu neće biti ugostiteljske ponude na Korzu ni Stančićevom trgu ni manfestacija, iako su kućice postavljene.

– Već smo ranije otkazali koncerte i slično, ali smo odlučili da nećemo odustati od blagdanskog uređenja grada. U ovim teškim vremenima, u vremenima depresije, ipak smo ljudima omogućili da prošeću gradom. Šetnja na otvorenom još uvije nije zabranjena – pojasnila je Toth.

Kad se priča o uređenju Korzo ostaje “zimska šuma”, a u povijesnoj jezgri Varaždina postavljeno je gotovo 200 borova koji će biti osnježeni i ukrašeni žaruljicama. Pripremljeno je i više foto točaka.

– U petak (27. studenog) palimo žaruljice i osvjetljavamo grad i nadam se da će bar to građanima približiti blagdane koji su pred nama – zaključila je Toth.

Pojasnila je da se klizalište ove godine postavlja na Kapucinskom trgu te da se planira njegovo otvorenje za 4. prosinca, ali hoće li raditi ovisit će o epidemiološkim mjerama.

 

Zabava & Stil

Varaždinka Iris Kralj natjecat će se za titulu Miss Universe Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedan od najprestižnijih izbora ljepote u Hrvatskoj, Miss Universe Hrvatske, održat će se 23. svibnja 2022. u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, a 13 djevojaka, koje dolaze iz cijele Hrvatske, natjecat će se za titulu najljepše.

Među 13 finalistica je i 25-godišnja Varaždinka Iris Kralj.

Kojoj će od ovogodišnjih finalistica Ora Ivanišević predati krunu, saznat ćemo uskoro, a ona će time steći pravo i privilegiju predstavljati Hrvatsku na najprestižnijem svjetskom izboru ljepote, Miss Universe, koji bi se krajem godine trebao održati u Kostariki.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U nedjelju na Franjevačkom trgu Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

U nedjelju, 22. svibnja 2022., s početkom u 20 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu održat će se 13. tradicionalni Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“ 2022.

Festival je 2009. godine pokrenuo jedan od najpoznatijih kantautora te vrste glazbe u Hrvatskoj, samostalni umjetnik Antonio Tkalec, u suradnji s Glazbeno-scenskom udrugom „Acordis“ te je Festival odmah postao jedan od važnijih duhovno-glazbenih manifestacija na Hrvatskoj glazbenoj sceni.

„Hvalospjev Ljubavi“ jedan je od rijetkih festivala na kojem su svih ovih godina nastupila sva najpoznatija imena Hrvatske duhovne glazbe, a bilo je tu i značajnih internacionalnih nastupa.

Festival je od 2011. do 2019. bio natjecateljskog karaktera, a ovdje su se iznjedrile neke od poznatijih pjesama duhovne glazbe na hrvatskoj duhovnoj glazbenoj sceni.

Dosad je na Festivalu izvedeno ukupno više od 190 pjesama, od čega više od 130 autorskih, tako da je „Hvalospjev Ljubavi“ itekako doprinio razvoju stvaralaštva u duhovnoj glazbi.

– Do prije nekoliko godina, u Hrvatskoj je bilo 20-ak ovakvih manifestacija. Nažalost, zbog situacije koja je prije dvije godine snašla cijeli svijet, mnogi organizatori su se pokolebali, uplašili, obeshrabrili… I „ugasili“ puno festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj, tako da je danas ostalo tek nekoliko ovakvih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj – ističu organizatori.

Ove godine organizatori garantiraju vrhunski program, a nastupit će: fra Miroslav Petrac (Osijek), Cor Unum (Slavonski Brod), Davor Terzić (Rovinj), „Kneginje“ (Kneginec), vlč. Tihomir Kosec (Varaždin), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički), „After Life“ (Zagreb) te na nagovor organizatora i publike – i sam pokretač Festivala Antonio Tkalec.

„Hvalospjev Ljubavi“ 2022. je pod pokroviteljstvom HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja) i Grada Varaždina, koji su Festivalu ove godine dali „vjetar u leđa“ kako bi se uopće mogao održati te im se organizatori od srca zahvaljuju na velikoj i nesebičnoj pomoći.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli na Franjevački trg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje