Povežite se s nama

Život i društvo

Jeli su se domaći štrukli, raženi kruh ispečen na licu mjesta, pila se tek ispečena rakija

Objavljeno:

- dana

Grešćevina

Grešćevinom su se jučer, 3. rujna, cijelog dana  širili mirisi domaćih kolača i raženog kruha, pekla se rakija, heklalo se i štrikalo. Sve je to bio dio manifestacije „Mirisi iz bakinog i djedovog dvorišta“ kao završne priredbe projekta „Od polja do stola i krova“.

Riječ je o projektu  – u organizaciji lokalne Udruge Biserna dolina – koji je trajao cijelu godinu. Lanjske jeseni je sijana raž, ljetos su održane žetvene svečanosti, slama je obrađena za izradu krova, a zrnje pripremljeno za kruh.

Predsjednica Udruge domaćina, Biserka Vudrag, naglasila je da je manifestacija „Mirisi iz bakinog i djedovog dvorišta“ zapravo priča o tome kako se nekad radilo.

– Kao završnu manifestaciju projekta „Od polja do stola“ predstavili smo kako se pripremalo za odlazak na polje, kako se sijalo pa želo žito, kako se pospremalo i kako se pekao kruh. Uz radionicu štruklji i raženog kruha, naši gosti iz Krapine, Udruga „Naš zavičaj“, podučavali su kako se radi slamnati krov. Uz to, pokazali smo i kako se nekad pekla rakija, kako je to djed radio, a bake su se predstavile sa svojim ručnim radovima – rekla je predsjednica Udruge Biserna dolina i naglasila kako je bila riječ mukotrpnom poslu. – Zadovoljni smo jer smo projektom uspjeli poručiti da je, na temelju onoga kako se to nekad radilo, zdrava hrana naša budućnost – kazala je Vudrag, na kraju subotnje eko-etno priče u Grešćevini.

Iz Grešćevine – malog mjesta na području Varaždinskih Toplica – za božićne su blagdane najavili izdavanje brošure u kojoj će biti prikazane sve četiri dosad održane žetvene svečanosti s ciljem očuvanja tradicije i baštine.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati