Povežite se s nama

U fokusu

Jenkać i Hrenić u borbi za Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Priopćenje HDZ-a Novi Marof

Nakon objavljenog priopćenja gradonačelnika Novog Marofa, Darka Hrenića, stiglo je i priopćenje Siniše Jenkača, predsjednika novomarofskog HDZ-a. Jednako kao i Hrenićevo, objavljujemo ga u cijelosti. 

Obzirom da niste objavili  priopćenje HDZ-a od 06.11.2014. na koje se referira Gradonačelnik Novog Marofa  čije priopćenje ste objavili 08.11.2014. ,molimo Vas da objavite i naše priopćenje kako bi čitateljima bilo razumljivo o čemu se radi.

Priopćenje

Nakon što je proglašen stečaj tvrtke Bor i održan prvi sastanak preostalih zaposlenika sa stečajnim upraviteljem jasno je da pokretanja proizvodnje u toj tvrtci nema, a najviše zabrinjava odlazak osamdesetak radnika na Zavod za zapošljavanje i njihova neizvjesna sudbina.

Lažna obećanja čime su se obmanjivali građani i vijećnici. Nisu se spašavala radna mjesta  ali se zato nabavio veliki luksuzni bijeli auto i radila kampanja za novu stranku.

Nažalost, dok je bilo prilike  i vremena da se poduzmu mjere, kao primjerice u Lepoglavi koja je zalaganjem gradonačelnika dobila «Centar izvrsnosti drvne industrije» građanima su pričane bajke o Nanotehnologiji, pogonu Varteksa, oživljavanju BBS-a u Podrutama, tvornici stakla u Oštricama, kineskim investitorima i druga lažna obećanja čime su se obmanjivali građani i vijećnici.

Nisu se spašavala radna mjesta  ali se zato nabavio veliki luksuzni bijeli auto i radila kampanja za novu stranku.

Grad Novi Marof u svoje je zone  Možđenec i Oštrice, uložio – 0,00 kn.

Dok su druge male Općine u našem susjedstvu, kao što se vidi iz izvješća revizije o razvijenosti i ulaganju u poduzetničke zone Varaždinske županije ulagale u svoje zone  – Ljubešćica 2.273,345,00 kn, Beretinec 1.630.274,00, Grad Novi Marof u svoje je zone  Možđenec i Oštrice, uložio – 0,00 kn.

Minimum korektnosti od strane gradonačelnika bio bi da podnese ostavku i sam bitno smanji troškove izbora. Ne mora primati naknadu iza smjene jer  šestu godinu prima plaću za malo rada.

Proračun bez pokrića

Minimum korektnosti od strane gradonačelnika bio bi da podnese ostavku

Nakon šest godina što Vijećnike nije pitao za mišljenje  u kreiranju proračuna i ostalim odlukama, a da ne kažemo o omalovažavanju i podcjenjivanju oporbenih vijećnika sada  piše pisma vijećnicima da oni, evo nešto predlože, a istodobno sam predlaže lažne iznose (umanjene cijene) investicija kako bi što više utrpao u proračun na papiru za dobivanje birača, za što nema pokriće tj. osigurana sredstva.

Blokirani Grad

Izbori će u slučaju ne izglasavanja proračuna biti u veljači 2015.g. Sva plaćanja će ići regularno na temelju već izglasanih akata i putem povjerenika Vlade.  Stvorit će se i uštede zbog neisplate naknada zamjenicima i vijećnicima, a izborni trošak u najvećem dijelu podijeliti će studenti, nezaposleni i umirovljenici angažirani na izborima.
Pogrešnim odlukama i forsiranjem nemogućih projekata Grad Novi Marof odavno je blokiran i izgubio je korak s vremenom dok druge sredine poput Ljubešćice, Jalžabeta, Kneginca, Lepoglave i Ivanca napreduju i preživljavaju krizu bez obzira na političku strukturu vlasti.

Budući je gradonačelnik sam vladao, neka sam snosi posljedice

Na izborima su građani glasali za jednu stranku, a dobili gradonačelnika  druge – bez izbora.

Budući je sam vladao, neka sam snosi posljedice, a vijećnici su se spremni odreći svojih mandata kako bi građani na izborima odlučili kome da daju povjerenje, budući su na izborima glasali za jednu stranku, a dobili gradonačelnika  druge – bez izbora.

 

Funkcija gradonačelnika nije nikome zagarantirana te je zato Zakon omogućio preispitivanje lokalnih šerifa putem neizglasavanja proračuna ako oni sami ne shvaćaju da trebaju odstupiti.
                                                                                                                                                                                                                                                              Gradski odbor  HDZ-a 
                                                                                                                                                                                                                                                               Predsjednik
                                                                                                                                                                                                                                                               Siniša Jenkač

Izvor:
Foto:

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama, a HDZ bi povećao broj saborskih zastupnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud odlučuje o Zakonu o izbornim jedinicama, odnosno hoće li ga ukinuti.

Neslužbene informacije s Ustavnog suda govore da će se zbog neustavnosti ukinuti Zakon o izbornim jedinicama, dok će se u odnosu na popis birača, koji u pojedinim općinama, gradovima, pa čak i na razini županija premašuje ukupni broj stanovnika, zakonodavcu dati uputa da taj nedostatak ukloni, piše danas Jutarnji list.

Ukratko, to bi značilo da se spomenuti Zakon mora mijenjati prije parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati druge godine. Ukoliko se Zakon ne promijeni, Ustavni sud mogao bi osporiti izborne rezultate.

Zakon tolerira odstupanja do 5 posto, a taj je postotak daleko veći još od izbora koje smo imali 2007. godine. Zbog toga je Ustavni sud još 2010. godine dao izvješće u kojemu je Sabor upozorio na činjenicu da glas birača ne vrijedi jednako u svakoj izbornoj jedinici, odnosno da se u pojedinim (mahom slavonskim i jedinicama u dalmatinskom zaleđu) zastupnici biraju s manje glasova nego u drugima.

Do danas zakonodavac nije ništa poduzeo po tome pitanju i svi su se izbori održavali po postojećim izbornim jedinicama. Na zadnjima su odstupanja postala toliko velika da su utjecala na formiranje Vlade.

Ova tema zapravo nije nikakva novost, a s Ustavnog suda i ranije su upozoravali na činjenicu da su prevelika odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama. Stoga je javnost nedavno raspravljala o mogućem prekrajanju izbornih jedinica, što smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Krešo Macan za Regionalni: Izborni sustav namješten je da odgovara HDZ-u i SDP-u, najpravednije je da svaka županija bude jedna izborna jedinica

Kako doznaje N1 u HDZ-u naveliko raspravljaju o izmjenama vezanim uz izborne jedinice.

HDZ-ova radna skupina razmatra dva modela izmjene izbornih jedinica – jedan je da se broj saborskih zastupnika poveća do maksimalnih 160, to je gornja granica koju dopušta Ustav, što bi omogućilo da se u pojedinim izbornim jedinicima poveća broj biranih zastupnika, a da se u slavonskim jedinicima ne smanjuje broj biranih narodnih predstavnika, piše N1.

Drugi model jest taj da se prekroje granice izbornih jedinica, na tragu kako je to predložio demograf Nenad Pokos s Instituta dr. Ivo Pilar, da se odstupanja u broju birača niveliraju kroz nove granice, a broj biranih zastupnika u 10 izbornih jedinica ostao bi 14.  U preostale dvije jedinice, manjinskoj i dijaspori, biralo bi se kao dosad osam odnosno tri zastupnika.

Iz HDZ/ove radne skupine neslužbeno se čuje, doznaje N1,  da se razmatra i opcija zabrane predizbornih koalicija, što bi sigurno uzbunilo političku scenu – ako je to ozbiljno na stolu. Predizbornim koalicijama bi se moglo doskočiti i na način, razmišljaju u HDZ-u, da se izborni prag liste za ulazak u Sabor povećava s brojem stranaka u koaliciji. Pa se tako razmišlja da koalicijske liste s, recimo, do tri stranke imaju prag od 8 posto, a one s više od tri ili četiri stranke od 11 do možda 13 posto.

Strankama koje samostalno izlaze na izbore prag bi, po tom razmišljanju, ostao pet posto kao i sada. Važno je napomenuti da su to zasad sve samo promišljanja radne skupine i da se sve opcije još važu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje