Povežite se s nama

Život i društvo

Jenkač: Pogrešnim tumačenjem izvješća revizije pokušava se narušiti povjerenje građana

Objavljeno:

- dana

Posljednjih nekoliko dana podosta prašine podiglo se zbog napisa jednog medija koji je odlučio Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Novog Marofa protumačiti po vlastitom nahođenju.

Nažalost pogrešnom, pa je cijeli tekst prepun pogrešnih insinuacija koje su ozbiljno naštetile ugledu Grada. Zlonamjerne paušalne tvrdnje o nalazu revizije Gradu su nanijele štetu, stoga će od odgovornih tražiti naknadu sudskim putem.

O čemu se zapravo radi?

Državni ured za reviziju svakih nekoliko godina provodi kontrolu poslovanja gradova i općina, tzv. reviziju poslovanja.
Ciljevi revizije bili su provjeriti istinitost i vjerodostojnost financijskih izvještaja, provjeriti usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koji imaju značajan utjecaj na poslovanje, provjeriti provedbu naloga i preporuka iz prošlih revizija te provjeriti druge aktivnosti u vezi s poslovanjem Grada.
Da bi se to ostvarilo, Revizija je promatrala i analizirala godišnje financijske izvještaje i usklađenost poslovanja Grada sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima koji imaju značajan utjecaj na poslovanje. Revizijom usklađenosti poslovanja obuhvaćena su područja: djelokrug i unutarnje ustrojstvo, planiranje i izvršenje proračuna, prihodi, rashodi i izdaci, imovina, obveze i vlastiti izvori te javna nabava.
Nakon provedbe kontrole i analize Revizija donosi mišljenje, koje može biti bezuvjetno (najbolje), uvjetno, nepovoljno ili suzdržano (najlošije).
O financijskim izvještajima izraženo je uvjetno mišljenje, a o usklađenosti poslovanja bezuvjetno mišljenje.

Što to znači?

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, poslovanje Grada za 2020. u svim značajnim odrednicama obavljano je u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima.
Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji Grada za 2020. sastavljeni su u svim značajnim odrednicama u skladu s odredbama Zakona o proračunu, osim u dijelu opisanom u odjeljku Osnova za izražavanje uvjetnog mišljenja o financijskim izvještajima. U tom odjeljku se opisuje što je Revizija smatrala spornim i zbog čega. Jedan od problema je i način evidencije potraživanja za pomoći temeljem prijenosa EU sredstava, gdje Grad nije knjižio sredstva koja nisu bila ostvarena po predanim zahtjevima za nadoknadom sredstava a za koja je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Moglo bi se reći – obećana sredstva koja stižu na račun Grada tek kad se i ako se opravda trošak. Jedan od problema koji je utjecao na donošenje uvjetnog mišljenja je evidencija imovine i obveza, gdje Revizija kao problem navodi što u evidenciji uz popis imovine ne stoji i njezina vrijednost.
– Od strane Državnog ureda za reviziju dane su preporuke vezane za uvjetno mišljenje u dijelu revizije u kojem je ukazano na određene nedostatke, stoga gradske stručne službe postupaju u skladu s danim preporukama, te se uočeni nedostaci otklanjaju. Sve ove činjenice javno su objavljene, te su dostupne i provjerljive na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju, a iste potvrđuju da se u Gradu Novom Marofu sa sredstvima poreznih obveznika postupa prema zakonu i prije svega na transparentan način. Štoviše, jedna smo od prvih jedinica lokalne samouprave koje su na svojim mrežnim stranicama uvele pregled financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata. Riječ je o sustavu iTransparentnost, koji građanima omogućava potpun uvid u poslovanje Grada – naglašava Jenkač.
– Naši sugrađani moraju znati da Grad Novi Marof nije mogao nenamjenski potrošiti sredstva EU-a za niz projekata koji se navode u nalazu Državne revizije jer ona uopće nisu sjela na poslovni račun Grada. Primjerice, temeljem ugovora sklopljenog s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi za dogradnju i energetsku obnovu vrtića uplaćeno je tek 50 % odobrenih sredstava. Odnosno, kada sredstva pristižu sukcesivno, sukladno dinamici izvedenih radova, tako se i pravdaju. Preostali dio sredstava bit će dostupan tek po okončanoj situaciji, kada se Agenciji ispostavlja završna projektna dokumentacija. Mi smo je dostavili u srpnju 2021. godine, pa je i laiku potpuno jasno da postoje razmimoilaženja u brojkama kada je revizija rađena za 2020. godinu – objasnio je Branko Geček, pročelnik gradskoga Upravnog odjela za financije, proračun, javne potrebe i udruge.

Nisu knjižili “maglu”

Pojednostavljeno, u Gradu Novom Marofu nisu željeli knjižiti “maglu”, odnosno rezerviran novac koji im nije pristigao na račun do danas, a neće ni uskoro jer državna administracija još uvijek pregledava dostavljenu dokumentaciju! – Proknjižili smo i pravdali svaku kunu koja je pristigla. No, sada pak imamo situaciju da se moramo povinovati preporukama Revizije, koja nalaže da u 2020. godinu ipak proknjižimo i milijune kuna kojima uopće ne raspolažemo. Odnosno, naputak je takav da se moraju rasknjižiti sredstva koja su u najavi i za koja nemate pojma kada će ih netko uplatiti na račun Grada i u kojem iznosu. Pametnom dosta… – rezolutan je Geček.

Tri puta izgubili izbore, pa izmišljaju afere

Nakon što je Gradska organizacija SDP-a Novi Marof oštro osudila navodno nezakonito trošenje gradskih sredstava, optuživši gradonačelnika Sinišu Jenkača da je “potpuno nesuvislo trošio milijune kuna u javnoj nabavi, te da su javni pozivi bili u potpunosti suprotni načelu transparentnosti”, gradonačelnik Jenkač odgovorio je na, kako ističe, još jedan pokušaj lažnih i zlonamjernih tvrdnji.
– SDP u svom priopćenju tvrdi i da je “Državna revizija ukazala i na dodatan problem koji se očituje u tome da se uopće ne može utvrditi na koji način su trošeni i gdje su završili milijuni iz EU fondova”, što je u potpunosti netočno zbog činjenice da se sredstva iz Europske unije dobivaju po iznimno strogoj i kontroliranoj proceduri te da njihovo trošenje podliježe strogoj kontroli koja traje ne samo za vrijeme provođenja projekta već i pet godina po njegovu završetku – ističe Jenkač.

Grad Novi Marof iznimno je ponosan na sve europske projekte, koji su proteklih godina dosegli ukupnu vrijednost od 25 milijuna kuna.
– Svi su provedeni zakonito i transparentno i podigli su kvalitetu života građana Novog Marofa. I postupci nabave i postupci realizacije. Za sve je projekte odobrena isplata ugovorenih i potraživanih sredstava. Ovakvim iznošenjem paušalnih i u potpunosti neistinitih tvrdnji Gradska organizacija SDP-a pokazala je iznimnu razinu nepoznavanja materije i izvrtanja činjenica, kao i nesposobnost razumijevanja pročitanog teksta i nalaza revizije. Nalazi revizije nigdje ne navode da su postupci javne nabave provedeni suprotno Zakonu o javnoj nabavi ili drugim podzakonskim aktima kojima je regulirano provođenje postupaka javne nabave. Isto tako, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti kod provođenja postupka javne nabave, kao ni kod poziva za dostavu ponuda, već je revizija u tom postupku preporučila da se, uz dosadašnji način slanja poziva, oni objave i na web-stranicama Grada, a Novi Marof je tu preporuku već usvojio – naglašava gradonačelnik.

I dodaje: – SDP, koji sada blati instituciju Grada i njegove djelatnike, o svim je tim projektima i financijskim izvještajima raspravljao i odlučivao na sjednicama Gradskog vijeća. Pitam se, nisu li slušali ili ne znaju za što i protiv čega dižu ruke? Poznaju li materiju i zakonsku regulativu akata o kojima odlučuju? Kao što je već navedeno u ranijem priopćenju Grada Novog Marofa, sve su činjenice javno objavljene, odnosno dostupne i provjerljive na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju. Činjenice potvrđuju da se u Gradu Novom Marofu sa sredstvima poreznih obveznika postupa prema zakonu i prije svega na transparentan način. Gradsko vijeće Grada Novog Marofa će, kao i uvijek dosad, raspravljati o ovom nalazu revizije na jednoj od idućih sjednica jer su rasprave o svakom relevantnom problemu, izvješću, nalazu, prijedlogu i temi kojom se život građana može poboljšati glavna svrha Vijeća. Grad Novi Marof uvijek je bio i bit će servis za ostvarivanje svih potreba građana i radi njihove dobrobiti je i ustrojen. Znamo da se sve to ne sviđa onima koji pružaju svoje šape na Grad kao plijen, ali i ovaj put su slomili kandže – ukazuje gradonačelnik Siniša Jenkač.

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje