Povežite se s nama

U fokusu

Jenkač u Saboru: gradonačelnici su svemirci, a ne “lokalni šerifi“

Objavljeno:

- dana

Na 4. sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici su, između ostalog, raspravljali o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a u zanimljivoj je raspravi sudjelovao i HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Jenkač je istaknuo kako smatra zanimljivom činjenicu da se zakoni o lokalnoj samoupravi koja je, izgleda, svima na prvom mjestu, često mijenjaju.

– Možda bi bilo vrijeme da više raspravljamo o nečemu drugome. Ako već govorimo o gradonačelnicima i načelnicima, podsjećam da se ti ljudi, od kojih su neki izabrani za te funkcije i nekoliko puta, nisu birali sami, birali su ih građani. Svaki čelnik lokalne samouprave biran je direktno i to voljom građana, koliko god puta da je biran. Mislim da boljeg načina nema – kazao je.

Nastojeći objasniti opsežnost svega onoga što gradonačelnici i načelnici rade u svojim sredinama, zastupnik Jenkač je naglasio da brinu o svemu.

– Nema stvari koja se događa u tom gradu ili općini, koja ne prolazi kroz ruke tog gradonačelnika i načelnika. I što je općina ili grad manji, to više on ima posla jer ima manje suradnika, manje pročelnika, većinom su to jedinstveni upravni odjeli. Taj čovjek zajedno sa svojom pročelnicom ili pročelnikom mora biti maltene svemirac jer mora znati puno toga o zakonima, o nabavi, o svemu, da bi uopće nešto mogao provesti i učiniti – objasnio je.

Jenkač je također istaknuo da su upravo ti gradonačelnici i načelnici oni kojima se obraćaju građani.

– Građani ne dolaze k ministrima, ne dolaze k premijeru ili predsjedniku niti k županima ili saborskim zastupnicima, osim možda onima koji vrijedno i često obilaze teren, na čemu im čestitam. Građani dolaze k svojim načelnicima i gradonačelnicima, tražeći od njih rješavanje svojih životnih problema. Govorim to iz osobnog iskustva, kao gradonačelnik Novog Marofa koji ima 13,5 tisuća stanovnika, koji ima samo 14, a ne 140 zaposlenih djelatnika kao gradovi nekih kolega. Ovdje ih sada nema, ali borili su se za izvršnu vlast na državnim razinama pa su imali 103 ili 104 zaposlena, a imaju 16 tisuća stanovnika – kazao je Jenkač i nastavio: – Novi Marof je po površini najveći u 3. izbornoj jedinici, dakle u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, imamo više od 600 kilometara nerazvrstanih cesta, bez županijskih i državnih cesta, to ne brojim. Znači, probleme građana rješava svega 14 zaposlenih. Nemam profesionalne zamjenike, a primjera radi, reći ću i da održavamo sjednice Gradskog vijeća u poslijepodnevnim satima, kad svi oni koji su zaposleni mogu bez problema doći na sjednicu. Neka i to bude neka poruka mojim kolegama.

Jenkač je dodao kako smatra da je upravo to dobar model koji omogućuje da svi članovi gradskih i općinskih vijeća nazoče sjednicama-

– Važno je naglasiti da probleme građana ne rješavaju šefovi Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i sličnih firmi – svi problemi građana rješavaju se na lokalnoj razini, stoga mi je žao što nas neki nazivaju „lokalnim šerifima”, a ako je netko negdje pogriješio, neka za to bude procesuiran. Pozivam sve kolege koji misle drugačije da se na sljedećim izborima kandidiraju za izvršne funkcije. Neka pobijede i neka okuse to šerifovanje po općinama i gradovima – zaključio je Siniša Jenkač.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati