Povežite se s nama

Kultura

“Jesen u Maruševcu“ publici priuštila folklorno putovanje Hrvatskom

Objavljeno:

- dana

U organizaciji KUD-a “Klaruš” Maruševec i ove godine održana je kulturno-umjetnička manifestacija “Jesen u Maruševcu”.  Ovogodišnja “Jesen u Maruševcu” održana u sportskoj dvorani Osnovne škole “G.Krklec” Maruševec, bila je u pravom smislu folklorno putovanje Hrvatskom.

Tako je maruševečka publika mogla uživati u plesovima Bizovca, Like, Ražanca (zadarsko zaleđe), Baranje, Posavine, Hrvatskog zagorja te bunjevačkih Hrvata. Živopisne i jedinstvene narodne nošnje, pjesme  i plesovi te  raspoloženi folkloraši, pridonijeli su da i ovogodišnja priredba bude raznolika i nadasve zanimljiva.

Tamburaši KUD-a “Klaruš” svojim izvedbama, Sofike, Savskih valova, Na saoniku i Beč ostaje Beč oduševili su publiku.

Sudionici ovogodišnje “Jeseni u Maruševcu” bili su Varaždinski folklorni ansambl, KUD “Kraluš” Stupnik i KUD “Klaruš”Maruševec.

– KUD „Klaruš“ Maruševec je ove godine bio veoma aktivan. Mnogo se nastupalo u  maruševečkom kraju, diljem Varaždinske županije ali i širom Lijepe naše.Dječja folklorna sekcija nastupila je u : Cestici, Varaždinskim Toplicama, Varaždinu, Vidovcu i Kutini. Na 17. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini su osvojili 2.mjesto u kategoriji starijih dječjih skupina. Dramska sekcija je nastupila u Ivancu, Strmcu Podravskom, Sračincu, Novom Marofu i Pribislavcu. Sekcija folklora i tamburaši je nastupila i Strmcu Podravskom, Varaždinskim Toplicama, Margečanu, Sračincu, Strahonincu, Novom Marofu, Sisku, u Tenji kraj Osijeka, a sudjelovali su i u snimanju emisije Lijepom našom – ističu u KUD-u.

Izvorna sekcija folklora je ove godine po četvrti puta za redom bila najuspješnija na Županijskoj smotri izvornog folklora i po četvrti put je predstavila maruševečke pjesme i plesove na Državnom susretu izvornih folklornih grupa Hrvatske.

– Također, bili smo domaćini dvije Županijske smotre: smotre puhača i smotre tamburaša. Organizirali smo koncert „Popijevku ti dam“  2. Dječji folklorni festival Djeca u Maruševcu (DUM),  Večer Dramskih amatera u Maruševcu (DAM), 18. Dane folklora u Maruševcu i Povorku Jure Zelenog, sudjelovali smo na raznim događanjima u u Općini Maruševec, ali godina još nije gotova. Pred nama su nastupi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će se predstaviti naši mali folkloraši na završnoj priredbi Međunarodne smotre folklora te nastupi vezani uz predstojeće blagdane – najavljuju maruševečki folkloraši.

Dodajmo da je predsjednica KUD-a “Klaruš” Maruševec, Ana Rehvald, zahvalila udionicima programa uručivši im prigodne darove i Zahvalnice.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje