Povežite se s nama

Međimurje

Jesu li kamere za nadzor brzine opravdale razlog postavljanja?

Objavljeno:

- dana

Prva kućišta i kamere za nadzor brzine na području Međimurja postavljeni su 15. rujna 2019. godine. Otad su se svakih nekoliko mjeseci kućišta pojavljivala na novim lokacijama.

Policijskoj upravi međimurskoj postavili smo upit o fiksnim kamerama za nadzor brzine na njihovu području.

– Otkad su kamere postavljene do 19. srpnja 2022. godine ukupno je utvrđeno 6528 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, dok je u zadnjih godinu dana utvrđeno ukupno 1656 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Mišljenja smo kako su kamere za nadzor brzine u potpunosti opravdale svoje postavljanje, s obzirom na to da bilježimo pozitivne trendove u broju prometnih nesreća. Prije postavljanja kamera u prometnim nesrećama, 2018. bilježimo 11-ero smrtno stradalih osoba u prometu i 71 osobu koja je zadobila teške tjelesne ozljede, dok 2021. bilježimo 6-ero smrtno stradalih osoba i 43-oje osoba koje su zadobile teške tjelesne ozljede. To je smanjenje za smrtno stradale osobe za 45,45%, a za teško ozlijeđene osobe 39,44% – objašnjavaju iz PU međimurske.

Dodaju da kamere djeluju i preventivno, jer velika većina vozača prilagođava brzinu kretanja vozila zakonskim propisima.

Kamera koja je ove godine postavljena u Ivanovcu

Evo popisa lokacija na kojima se zasad nalaze kamere za nadzor brzine na području Međimurja:

 • Nedelišće, Varaždinska ulica kod k. br. 62; državna cesta D3;
 • Šenkovec, Ulica maršala Tita kod k. br. 69; državna cesta D209, Čakovec,
 • Južna obilaznica grada Čakovca; državna cesta D3;
 • Mala Subotica, Glavna ulica kod k. br. 151; državna cesta D3;
 • Mursko Središće, Ulica maršala Tita kod k. br. 79; državna cesta D209;
 • Mursko Središće, Martinska ulica k. br. 86 i županijska cesta ŽC 2003.
 • Prelog, Čakovečka ulica kod k. br. 64; državna cesta D20;
 • Prelog, Zrinskih k. br. 14; ŽC 20038;
 • Čakovec, Ulica zrinsko-frankopanska (u visini zgrade Ivana pl. Zajca k. br. 39);
 • Brezje, Ulica Brezje kod k. br. 39; državna cesta D227;
 • Nedelišće, Ulica Vladimira Nazora k. br. 10A; županijska cesta ŽC 2015 m;
 • Gornji Hrašćan, Čakovečka ulica k. br. 112-114; državna cesta DC208;
 • Pušćine, Čakovečka ulica k. br. 99; državna cesta DC3;
 • Strahoninec, Poleve, Ulica Poleve 69; županijska cesta ŽC 20026;
 • Pretetinec, Ulica Črečan bb; lokalna cesta LC 20054;
 • Kuršanec, Glavna ulica k. br. 15; županijska cesta ŽC 2020;
 • Savska Ves, Ulica Josipa Bajkovca k. br. 48; nerazvrstana cesta;
 • Donji Kraljevec, Kolodvorska ulica k. br. 38; županijska cesta ŽC 2034;
 • Štrukovec, Ulica Štrukovec k. br. 73; državna cesta DC 209;
 • Belica, Kralja Tomislava 5 (preko puta Caffe bara Ada)
 • Domašinec
 • Ivanovec, Ulica Josipa Broza
 • Novo Selo Rok, ulica Rade Končara (ulaz u mjesto)

Međimurje

Građane se upozorava da ne otvaraju zlonamjerni e-mail s adrese „[email protected]

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjih 24 sata Policijska uprava međimurska zaprimila je nekoliko prijava trgovačkih društava i javnih ustanova iz kojih proizlazi da su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke koje su navodno upućena s adrese elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske.

– Upozoravamo građane da ne otvaraju elektroničku poštu s adrese [email protected] te da ne otvaraju linkove i ne preuzimaju privitke na svoje uređaje. Riječ je o zlonamjernoj elektroničkoj poruci koja nije upućena sa servera Ministarstva unutarnjih poslova, dakle ne radi se o službenoj adresi elektroničke pošte Policijske uprave krapinsko-zagorske – ističu iz policije.

Sadržaj upućenih e-poruka:

Zahtjev za ponudu, broj 17-0822-0397

Mi smo Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Čuli smo za izvrsnost vaše tvrtke. Naše sjedište treba vašu ponudu cijena za naš proračun za 2022. (u prilogu). Ovaj proračun sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Pošaljite ponudu prije 23. kolovoza 2022. Pronađite privitak i javite nam ako trebate više informacija.

Hvala i srdačan pozdrav.

U potpisu: Policijska uprava krapinsko-zagorska i Marijana Mužar- Policijska službenica za odnose s javnošću

– U svakom slučaju ako ste zaprimili elektroničku poruku koju niste očekivali te vam je pošiljatelj nepoznat, a sadržaj poruke sumnjiv, obavezno provjerite vjerodostojnost poruke koristeći drugi komunikacijski kanal. Savjetujemo da nikad ne otvarate sumnjive privitke i ne odgovarate na neočekivane poruke – ističu iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju djeluje gotovo tisuću udruga: najbrojnije su sportske udruge, kojih je više od 330

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Razina kvalitete života u određenoj sredini mjeri se i brojem organizacija civilnog društva putem čijih se aktivnosti provode razni društveno korisni programi i projekti. U Međimurskoj županiji aktivno djeluje 969 udruga. Gotovo trećina njih su sportske udruge, odnosno klubovi i savezi, koje su s obzirom na uobičajeni ritam treninga i natjecanja ujedno i najaktivnije udruge. Oko 20 posto od ukupnog broja udruga su one koji djeluju u području kulture i umjetnosti, a slijede udruge za zaštitu okoliša i prirode, pa zatim redom udruge u području socijalne djelatnosti, gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja te zaštite i spašavanja.

Kako se djelovanje udruga temelji na načelu javnosti i neprofitnosti, a velika većina njih ne obavlja gospodarsku djelatnost iako im zakon to omogućuje, financiranje rada udruga uglavnom se temelji na dobrovoljnim donacijama članova i sponzora. Velik udio u financiranju udruga počiva i na javnom novcu koji se dodjeljuje putem javnih poziva i natječaja Međimurske županije, gradova i općina. Međimurska županija tako svake godine oko jedan posto svoga Proračuna usmjerava prema organizacijama civilnog društva: sport, kultura i umjetnost, udruge građana i političke stranke, socijalna zaštita, zaštita okoliša…

Tako je tijekom 2021. godine najveći iznos od gotovo 1,4 milijuna kuna izdvojen za programe i projekte sportskih udruga. Za udruge iz područja zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima, ljudskih prava te demokratizacije i razvoja civilnog društva osigurano je 675.000 kuna. Udruge čiji je interes usredotočen na poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo lani su putem natječaja Međimurske županije dobile oko 470.000 kuna, dok se rad udruga za zaštitu potrošača sufinancirao iznosom od 10.000 kuna.

– U Međimurskoj županiji djeluje 21 ustanova u području kulture, a usmjerene su na muzejsku, kulturnu i društvenu aktivnost, organiziranje filmskih, kazališnih, izložbenih, koncertnih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi vlastite produkcije ili u suradnji s

drugim ustanovama i udrugama. U području kulture i umjetnosti u Međimurskoj županiji djeluje i ukupno 257 udruga koje njeguju baštinu i povijest Međimurja. Sukladno podacima Registra kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija na nacionalnoj listi sadrži 63 registrirana kulturna dobra: 12 nematerijalnih kulturnih dobara

i 51 materijalno kulturno dobro – govore iz Međimurske županije.

Nematerijalna zaštićena kulturna dobra u Međimurskoj županiji su: medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, umijeće izrade tradicijske maske pikač, svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata, međimurska popevka, štrigovska skupina govora, kotoripska skupina govora, tradicija slavljenja sv. Martina biskupa i zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje