Povežite se s nama

Međimurje

Johnson & Johnson i UNICEF donirali zaštitnu opremu varaždinskim i međimurskim domovima zdravlja

Objavljeno:

- dana

Tvrtka Johnson & Johnson S.E. d.o.o. je donacijom od 333.000 kuna podržala UNICEF-ovu nacionalnu kampanju za borbu protiv COVID-19 pandemije u Hrvatskoj.

Doniranim je sredstvima Ured UNICEF-a za Hrvatsku nabavio neophodnu osobnu zaštitnu i medicinsku opremu kako bi zajedno podržali napore zdravstvenih djelatnika i osigurali kontinuitet podrške djeci i obiteljima u županijama koje su osobito pogođene širenjem pandemije.

Donacija tvrtke Johnson & Johnson omogućila je nabavu ukupno 50.000 kirurških maski (tip 2R); 5000 zaštitnih odijela (tip 6B); 1000 sterilnih kirurških haljina; 2000 zaštitnih vizira za lice (sa zaštitom protiv magljenja).

Prema incidenciji, odnosno broju novozaraženih slučajeva u odnosu na broj stanovništva, trenutno je najgora epidemiološka situacija u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji te je UNICEF opremu dostavio patronažnim sestrama i pedijatrima u domovima zdravlja ovih županija.

– Mi, zaposleni u tvrtki Johnson & Johnson S.E. d.o.o. i Janssenu, kao njenim farmaceutskim dijelom, smatramo svojom obvezom podržati zdravstvene djelatnike i zdravstvene ustanove čija je uloga ključna u prevladavanju ove javno zdravstvene krize. Veseli nas da smo i na ovaj način, ovom prilikom u suradnji s UNICEF-om, mogli dati svoj izravan doprinos zajednici u kojoj djelujemo, a kako bi se svi zajedno uspješnije suočili s izazovima COVID-19 pandemije – naglasio je Direktor Janssena Hrvatska, Dren Glamuzina, povodom ove donacije.

Primivši donaciju osobne zaštitne i medicinske opreme, Vesna Vukšić, patronažna sestra Doma zdravlja Čakovec, rekla je da je pravovremena i adekvatna zaštita pri kontaktu s malim pacijentima vrlo važna s obzirom na to da su oni na prvim crtama bojišnice jer briga i skrb za najmlađe počinju od začeća.

– Ova nam donacija omogućuje dostatne zamjene zaštitne opreme pri pregledima i kućnim posjetama u ordinacijama i kućnim posjetama patronažnih sestara. Štiteći sebe, zaštit ćemo djecu i njihove majke, a posjeti patronaže i u ovim teškim vremenima pandemije su neobično važni u promicanju dojenja koje je ključno u očuvanju zdravlja – dodala je Vesna Vukšić.

Zahvalivši na iznimno važnoj donaciji, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, je istaknula: – Pedijatri i patronažne sestre imaju važnu ulogu u njezi i brizi o djetetu, kao i pružanju podrške roditeljima jer utječu na uspješan razvoj djeteta od najranije dobi. U vrijeme pandemije COVID-19 posjeti patronažnih sestara su otežani, no i dalje neophodni i mnogi roditelji itekako ovise o njihovim redovnim dolascima, kao i redovnim odlascima pedijatrima. Stoga, u ime UNICEF-a, zahvaljujem tvrtki Johnson & Johnson na njihovoj velikodušnoj donaciji koja će osigurati kontinuitet podrške djeci i obiteljima u potrebi.

UNICEF je pokrenuo nacionalnu kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“ kojom, uz podršku donatora i tvrtki, nastavlja nabavljati prioritetnu zaštitnu i medicinsku opremu te dezinficijense i higijenske potrepštine, pružati podršku školovanju na daljinu i osiguravanju psihosocijalne pomoći za najranjiviju djecu i njihove obitelji.

UNICEF-ovu kampanju moguće je podržati putem web stranice www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524; poziv na broj 2063-98.

Više o UNICEF-ovom odgovoru na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 pročitajte na UNICEF-ovoj stranici.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje