Povežite se s nama

Tema dana

Još 1.100 radnika Varteksa čeka plaću za rujan

Objavljeno:

- dana

KOORDINACIJA SINDIKATA VARTEKS

U petak, kada je došlo do obustave proizvodnje u Varteksu, isplaćena je plaća za rujan samo za dva najveća pogona, Pogon Proizvodnja odijela i Gornja odjeća, no još 1.100 radnika nije dobilo plaću za rujan, dakle ostali sektori – Maloprodaja, pogon Ludbreg, pogon Bednja, Sektor financija i kontrolinga, Sektor podrške i logistike, Tehnička priprema, Prodaja usluga, Sektor proizvodnje tkanina, PP Trgovina, navodi se u priopćenju Koordinacije sindikata Varteksa koji prenosimo u cijelosti.

„S obzirom na događanja proteklih dana u Varteksu, kao i prozivanja Sindikata od strane pojedinih radnika, ovim putem izjavljujemo da su Sindikati u Varteksu  uvijek radili za dobrobit radnika, te da je interes Sindikata da štiti i promiče prava radnika, no  negdje je to s više a negdje s manje uspjeha.

 U ovoj izuzetno složenoj situaciji u kojoj se nalazimo,  Sindikati poduzimaju ono što  smatraju da je najbezbolnije za radnika, pokušavamo zaštititi radna mjesta, obzirom da svakodnevno na Zavod za zapošljavanje odlazi preko 500 radnika, te da je 55 000 tvrtki pred stečajem.

Sindikati poštuju volju svojih članova, zar smo trebali zanemariti rezultate neposrednog izjašnjavanja naših članova, koji su se na referendumu provednom u listopadu ove godine izjasnili da će pričekati do kraja godine,  kako bi se stabiliziralo poslovan je tvrtke?  Zar su Sindikati krivi što je kraj godine a do dogovora s državom i stabilizacije sustava nije došlo?  Zar su Sindikati u ime radnika trebali pokrenuti stečaj, a 63 % radnika koji su se odazvali na referendum se izjasnilo da će pričekati do kraja godine, dok se 24 % radnika izjasnilo za stečaj ?

Sindikati su pokrenuli tijekom mjeseca prosinca postupak mirenja kojeg je prema Zakonu potrebno provesti prije početka štrajka. Zar su Sindikati krivi što je takva zakonska procedura propisana i što se moramo pridržavati zakonom određenih pravila? U ovom trenutku možemo kao razlog štrajka navesti samo neisplatu plaće za rujan, dok za listopad još uvijek ne možemo, jer nije prošao zakonski propisan rok, a to  je 30 dana od dana dospjeća , a plaća za listopad je trebala biti isplaćena 26. 11. 2012., dakle tek 26. 12. 2012. imamo zakonski ispunjen rok za pokretanje ponovnog postupka mirenja zbog neisplate plaće za listopad.

Zar su Sindikati krivi što su radnicima prenosili informacije da ne mogu bez najave započeti s industrijskim akcijima, jer će to biti nelegalno a tako poslodavac može pokrenuti također zakonom propisane sankcije protiv radnika, zar smo krivi što smo štitili radnike od otkaza ugovora o radu?

Radničko vijeće je sazivalo skupove radnika, na kojima su predsjednik Uprave i članovi Uprave prenosili informacije o stanju u društvu i aktualnoj situaciji. Začudo, skupovi su prošli mirno, dostojanstveno, radnici su postavili nekoliko pitanja, i zamalo da nisu pljeskali Upravi.

No, nedugo zatim, su opet Sindikati i Radničko vijeće bili krivci za sve, a za što to konkretno, nismo uspjeli dobiti odgovor?

Zar su Sindikati krivi što se već tri godine pregovara, što nam je država troma, uspavana i što joj se nikud ne žuri, što nemaju industrijske i gospodarske politike, zar su Sindikati krivi što se nije primjenjivala Strategija tekstilene industrije usvojena još 2007 godine i po kojoj Strategiji, da je krenula u primjenu, ne bi bilo toliko izgubljenih radnih mjesta u tekstilu, samo u prva četiri mjeseca ove godine iz tekstila je otpušteno 3.300 radnika, odnosno oko 800 mjesečno???

Sindikati su svakodnevno u kontaktu s radnicima, prenosimo informacije o radu, o pregovorima s Upravom, no situacija je takva da radnici više ne žele i ne mogu nikoga slušati i nikome vjerovati.

Previše se dugo čeka na rješenje, radnici su pred zidom, nemaju više kuda, banke su nemilosredne, blokirale su račune radnicima, ne mogu se više plaćati režije, radnicima se isključuju plin, struja, radnici doslovce nemaju više za kruh, nemaju što jesti, a sve zbog neredovite isplate plaća.

U petak, 7. prosinca 2012.  isplaćena je plaća za rujan samo za dva najveća pogona, Pogon Proizvodnja odijela i Gornja odjeća, no još 1.100 radnika nije dobilo plaću za rujan, dakle ostali sektori – Maloprodaja, pogon Ludbreg, pogon Bednja, Sektor financija i kontrolinga, Sektor podrške i logistike, Tehnička priprema, Prodaja usluga, Sektor proizvodnje tkanina, PP Trgovina.

Nažalost, radnici su toliko osiromašeni, da ne mogu čekati ni dogovor s državom, ni poštivati zakonske odredbe, oni samo žele svoje teškom mukom zarađene plaće.

Sindikati će i dalje  štititi svoje članove i raditi u interesu radnika,  no sviđalo se to nekome ili ne, postoje procedure i pravila koje mi ne možemo zanemariti.

Moramo spomenuti da je Varteks jedna od rijetkih tvrtki koja je uspjela opstati u ovoj dugoj i iscrpljujućoj krizi, da je bezbroj tvrtki otišlo u likvidaciju, stečaj, da u Hrvatskoj radi 75 000 radnika koji ne dobivaju plaću, pa se pitamo da li su Sindikati krivi što je toliko tvrtki otišlo u stečaj, što radnici rade a ne dobivaju plaću. Da li se Sindikati ne bore dovoljno za svoje članove?

Nemoguće, nije istina, nalazimo su takvom vremenu kada istinu koja je užasno bolna, nitko ne želi prihvatiti pa ispadne da lažemo, no istina je da  Sindikati odgovorno rade svoj posao, pred Sindikatima je ogromna odgovornost i teret, kako i što odlučiti a da to bude najbolje i najbezbolnije za radnike, da sačuvamo radna mjesta, da imamo kuda doći raditi, i da dobijemo plaću dostojanstvenu za život, s kojom ćemo moći prehraniti obitelj i sebe.

Nažalost, najlakše je kritizirati, Sindikati su dežurni krivci za sve, pa čak i za ono što nije u njihovoj domeni, kao na primjer, osiguranje isplaće plaća , no otvoreni smo za sve prijedloge, primjedbe, sugestije, konkretno i  agrumentirano.

Na pitanje što to Sindikat nije odradio, a trebao je – nastaje šutnja.

Ne poznajemo jezik ulice, psovke, vrijeđanja, – na taj način nitko nikada ništa nije riješio, ali isto tako nećemo ni dopustiti da se  Sindikate koji su najmanje krivi za nastalu situaciju kako u Varteksu tako i u društvu, neargumentirano vrijeđa, blati i napada, a isto tako nećemo dozvoliti da pojedinci vrijeđaju ostale radnike zaposlene u sustavu Varteks, navodi se na kraju priopćenja.

Izvor: KOORDINACIJA SINDIKATA VARTEKS
Foto: Siniša Sović

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje