Povežite se s nama

U fokusu

Još dvoje specijalista odlazi iz varaždinske bolnice! U 2,5 godine bolnica ostala bez 34(!) specijalista

Objavljeno:

- dana

Opća bolnica Varaždin ostaje ovaj mjesec bez još dvoje liječnika. Bračni par Bušić, kardiolog Nikša Bušić i njegova supruga Nikolina, specijalist infektologinja, radni će staž nastaviti u zagrebačkoj bolnici Dubrava.

Njih dvoje su liječnik specijalist broj 21 i 22 koji su u zadnjih  2,5  godina vjerojatno zauvijek otišli iz Varaždina. U istom je razdoblju 12 specijalista otišlo u mirovinu pa je OB Varaždin u 30 mjeseci ostalo bez čak 34 liječnika specijalista.

Iako Bušićevi, kažu nam njihovi dobri prijatelji, odlaze isključivo iz obiteljskih razloga, odlazak dvoje specijalista za varaždinsku je bolnicu veliki udarac. Ravnatelj Nenad Kudelić je, saznajemo, bračnom paru ponudio sve što im on kao ravnatelj može ponuditi, ali njihova je odluka bila konačna.

– Točno je da bračni pa odlazi  i taj je odlazak najavljivan već dulje vrijeme. Doktor Bušić je izuzetno cijenjeni stručnjak, v.d. ravnatelj je Odjela za kardiologiju i omogućeni su mu svi profesionalni uvjeti. Doktorica Nikolina Bušić je bila zaposlena na četiri sata, a dodatno smo joj ponudili rad u sklopu Povjerenstva za suzbijanje bolničkih infekcija što je stručni izazov svakom infektologu – kaže ravnatelj Kudelić.

Neurokirurgu vani šest puta veća plaća

Kad neurokirurg zaposlen i kao ravnatelj Bolnice nekome nudi sve, to zapravo i nije Bog zna što. Veću im plaću ne može ponuditi jer to nije u njegovoj ingerenciji, a ono što može to su poboljšanje uvjeta rada te prostora za stručno napredovanje.

– Plaća je određena kolektivnim ugovorom i jednaka je za sve u Hrvatskoj. Nema sustava nagrađivanje liječnicima novčanim bonusima – kaže doktor.

On kao liječnik dobro zna što bi kod doktora moglo prevagnuti u izboru mjesta za rad.

– Anketirate li liječnike koji su otišli iz države, vidjet ćete da su uvjeti edukacije i napredovanje ispred same plaće koja je, jasno, također važna – kaže.

Iako on sam to neće reći, plaća neurokirurga njegovog statusa (kao liječnika, ne i ravnatelja) u zapadnim je zemljama i do šest puta veća nego u Hrvatskoj.

Što ponuditi liječniku?

Osim što svoje radno vrijeme provodi na relaciji Ured ravnatelja – operacijska sala, dr. Nenad Kudelić bavi se i poslom koji ne ulazi u opis ni liječničkog niti ravnateljskog posla. On zajedno sa Stručnim vijećem i Varaždinskom županijom smišlja mjere kojima će privući nove i zadržati postojeće doktore, dogovara stanove, sufinanciranje kamata, dječji vrtić za bolničke radnike.

Stambeno se pitanje liječnika dogovara u suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom. Bolnica je od Grada dobila na korištenje četiri stana za liječnike u prigradskom naselju Hrašćica. Novi, uređeni stan liječnika stoji 600 kuna na mjesec, a ostatak troškova dijele Grad Varaždin i Varaždinska Županija.

Zahvaljujući stanovima u varaždinsku je bolnicu stiglo dvoje liječnika iz Bosne i Hercegovine – internist iz Jajca i specijalizantica transfuziologije iz Mostara.

Grad Varaždin  je tako ohrabren obećao urediti i dodatna četiri stana za bolničke liječnike, a u tijeku je i dogovor o sufinanciranju stambenog kredita za sve zdravstvene djelatnike Bolnice, na način da Županija financira sve kamate veće od dva posto.

– Želimo li zadržati ljude moramo pogledati čime ih to stranci privlače i pokušati konkurirati. Jer to sigurno nije samo plaća – kaže dr. Kudelić.

Što se uvjeta rada tiče, Opća bolnica Varaždin je zahvaljujući vlastitim i županijskim aplikacijama na natječaje uspjela ishoditi prilično europskog novca koji ulaže u opremu. U Marofu je to 12 milijuna kuna, a u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu i dnevnoj bolnici/jednodnevnoj kirurgiji će pola novaca od 70 milijuna osiguranih kuna otići za medicinsku opremu.

– Jasno je da se čovjek koji provede veliki dio svog života educirajući se za medicinu, u konačnici želi i baviti tom medicinom. A to podrazumijeva moderne uvjete i biti u koraku sa svijetom – kaže dr. Kudelić.

„Nemoralne ponude“

Ipak, kardiolozi očigledno svoju profesionalnu satisfakciju ne pronalaze u Varaždinu. Prvi  je prije 2,5 godine otišao dr. Siniša Car, liječnik. Kardiolog u naponu profesionalne snage, varaždinsku je bolnicu zamijenio ambulantom obiteljske medicine na Mljetu, što je dugo vremena punilo vijesti nacionalnih medija. Jedna je kardiologinja, dr. Damira Pevec Matić, došla ali nakon godinu dana i otišla, potom je Odjel kardiologije napustio dr. Tomislav Vuger i zadnji od kardiologa koji je već dao otkaz je dr. Nikša Bušić. Svi su oni bili specijalisti kardiologije i otišli su u prime godinama za liječnika (između 30. i 50. godine starosti).

Danas na Odjelu kardiologije u OB Varaždin radi jedan specijalist, šest subspecijalista, dvojica internista koji se bave kardiologijom i četiri specijalizanta.

Informacija u medijima da kardiologija ostaje na 15 kreveta za cijelu Varaždinsku županiju, kaže dr. Kudelić – jednostavno nije točna.

– Kardiologija kao kardiologija nema posebno ugovorene krevete. Bolnica ugovara bolesničke postelje sa HZZO-om sukladno mreži zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva. Broj internističkih kreveta će ostati jednak kao i dosad, nema zatvaranja jedinice, sobe ili odjela – kaže i decidirano tvrdi da odlazak još jednog kardiologa neće rezultirati smanjenim brojem primljenih i obrađenih pacijenata.

Činjenicu da su liste čekanja dulje no ikad i da se na prvi pregled čeka i više od godinu dana, a što je za svakoga sa sumnjom na srčani problem zastrašujuće, dr. Kudelić neće negirati. Ali će reći da se liste čekanja formiraju za nehitne pacijente.

– Svaki hitni pacijent će biti zbrinut i obrađen. A liječnik obiteljske medicine procijenjuje je li riječ o hitnoj situaciji ili vaše zdravstveno stanje može čekati slobodni termin na listi čekanja – mirno govori.

Kud’ po pacemaker?

Liječnik u odlasku, dr. Nikša Bušić, jedini je kardiolog u varaždinskoj bolnici koji ugrađuje pacemaker. Ostaje otvoreno pitanje hoće li Varaždinci ubuduće moći do pacemaker-a u lokalnoj bolnici.

Dva do tri dodatna specijalista kardiologije pokrila bi trenutačne potrebe Odjela kardiologije OB Varaždin, a deficit se rješava s kardiolozima iz drugih ustanova koji odrađuju ambulantu. Isto će još u dopunskom radu najmanje godinu dana raditi i dr. Bušić.

Iako je OB Varaždin prema broju liječnika zahvaljujući specijalizantima danas u plusu za njih 18 u odnosu na vrijeme od prije dvije i pol godine, jasno je da su specijalizanti važni za budućnost bolnice, ali manjak specijalista pacijente pogađa već danas. Slično je u cijeloj Hrvatskoj osim u Zagrebu, gdje su se „grupirali“ svi koji ne žele u inozemstvo. Međutim, i Zagreb nije ostao imun na problem odlazaka medicinskog kadra, sestara, njegovatelja  i tehničara.

Iako statistika pokazuje da svi koji su namjeravali otići to su dosad i učinili i val egzodusa je prošao, isto se ne odnosi i na medicinski kadar. Liječnici se svaki tjedan suočavaju s barem jednom „nemoralnom ponudom“, kojoj je teško odoljeti. A još im je teže to zamjeriti.

 

Radiologija „poharana“, ali MR neupitna

Odjel radiologije OB Varaždin je desetkovan. Od 18 radiologa prije pet godina, u bolnici ih danas radi pet. Zbog opisa posla – slike se praktički mogu očitavati od doma – radiolozi su, saznajemo, iskoristili dosad nepoznati termin u njihovom poslu, freelancing. Bez radne obveze istovremeno rade za nekoliko ustanova, što im je to znatno isplativije.

Također, sve je više privatnih poliklinika koje se baziraju na radiološkoj djelatnosti, a bolnice zbog vezanih ruku nisu konkurentne u dijelu plaća.

– Problem rješavamo angažiranjem radiologa iz susjednih ustanova koji dolaze na dežurstva, ali i teleočitavaju slike – kaže. Dr. Kudelić.

Zbog egzodusa radiologa, ravnatelja na dnevnoj bazi pitaju što će njegovoj Bolnici magnetska rezonanca ako nema tko na njoj i raditi?

– Magnetsku rezonancu je riješilo Ministarstvo zdravlja to nije, niti će biti problem. Početkom sljedećeg tjedna javno se otvaraju ponude za izvođača radova dodatne prilagodbe prostora i puštanje magnetske rezonance u rad očekuje se u prvom tromjesečju ove godine. Sljedeći tjedan počinjemo s edukacijom naših radioloških tehničara. Imamo zaposlenog inženjera koji je već radio na MR-u. Također, jedna se liječnica nalazi na subspecijalizaciji iz neuroradiologije te se vraća sredinom godine. Sve je ostalo dogovoreno sa zagrebačkim radiolozima i očitavanje nalaza će se rješavati putem telemedicine.

 

 

Pogubni aneksi dr. Sanje Zember

Varaždinska bolnica danas plaća veliki danak potpisivanju aneksa ugovora kojima je specijalizantima tijekom ljeta 2016. godine omogućen jednostavan odlazak iz Bolnice.

Ugovori specijalizanata prema kojima su u ustanovi gdje su specijalizirali bili dužni odraditi neko vrijeme ili platiti troškove specijalizacije i naknade štete za raniji odlazak, nazvani su „robovlasničkima“.

Pravilnik se zbog toga mijenjao nekoliko puta i danas  „pravedna naknada“ za odlazak  iznosi oko 250 000 kuna, ovisno o trajanju specijalizacije i vremenu provedenom na radu.

Prije toga je, međutim, propisana obaveza vraćanja tek taksativnih troškova specijalizacije, što je omogućavalo gotovo besplatni odlazak. Privatnim klinikama, naime, nije bio problem „otkupiti“ specijalista za nekoliko desetaka tisuća kuna. Tako je specijalistica radiologije u OB Varaždin po završetku edukacije, bez ijednog odrađenog radnog dana, napustila Bolnicu, uz 42 tisuće kuna taksativnih troškova.

Oko ovog se Pravilnika podigla velika halabuka, jer manjim sredinama nije ostao ni jedan način za privući liječnike, koji su radije ostajali na klinikama. Bilo je jasno da je Pravilnik neodrživ i u to se vrijeme vakuuma nitko nije žurio potpisivati anekse ugovora, niti su ga potpisale sve hrvatske bolnice. Jednim potpisom tadašnje v.d. ravnateljice dr. Sanje Zember izaneksirana su svi ugovori. Tim je potpisom od 250 tadašnjih liječnika, više od polovice odmah moglo otići bez naknade štete, uz jeftino plaćanje taksativnih troškova. Priliku je iskoristilo 10 liječnika. – Takvo što nije mjerljivo novcem te iako je trebalo izmijeniti tadašnje ugovore o specijalizacijama da budu partnerski, čekajući s potpisivanjem ostvario bi se pravičniji odnos za obje ugovorne strane.

Nedugo potom su se ostvarila predviđanja, donesen je novi Pravilnik i Ustavni je sud ocijenio neustavnim retroaktivno mijenjanje postojećih ugovora. Novi Pravilnik obvezuje na plaćanje 250 tisuća kuna u ime naknadu štete – govori dr. Kudelić.

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje