Povežite se s nama

Međimurje

Još jedan natječaj Udruge ‘Mlada pera’: učenici, istražite običaj ili predaju i napišite priču!

Objavljeno:

- dana

Udruga “Mlada pera” raspisala je još jedan natječaj za sve osnovnoškolce i srednjoškolce Republike Hrvatske pod nazivom “Jer moja priča blista, budi furešta il’ turista!”

Primijećeno je da učenici zapravo često ne poznaju svoj kraj i nisu svjesni turističkih vrijednosti koje njihov kraj posjeduje. Često usredotočeni na mobitele i laptope ne primjećuju svoju okolinu i vrijednosti svog kraja. Današnje doba pandemije i izolacija to je samo pojačalo.

Upoznajte zavičaj

– Nakon višegodišnjih literarnih natječaja koje Udruga organizira i objavama literarnih radova na portalu Top generacija, primijećena je velika razlika u poznavanju zavičaja od učenika do učenika i pristupu tome od škole do škole. Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da istraže neki običaj, predaju, turističku znamenitost, skriven prirodni kutak, možda kako je nastalo ime mjesta ili čak zašto vjerujemo u neko sujevjerje ili nastanak neke neuobičajene riječi i napišu priču kojom nastoje uvjeriti nepoznatog turista da posjeti njihov kraj.

Dakle, od djece tražimo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi, sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će privući da ih posjeti. Jednostavno rečeno, biramo dječje turističke ambasadore! – objašnjavaju iz Udruge “Mlada pera”. Svi radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija.

Iako natječaj traje do 20. prosinca ove godine, ljeto je tu, turistička sezona počinje i pravo je vrijeme da pozovete turiste u svoj kraj. Sva pravila natječaja dostupna su putem poveznice u mrežnoj verziji ovoga članka na našem portalu regionalni.com.

– Podsjećamo i da traje natječaj za kajkavce, osnovnoškolce i srednjoškolce “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?”

Udrugu “Mlada pera” uvijek se povezuje s dječjim literarnim radovima, no ona u svom programu prema Statutu ima i poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

U sklopu projekta “I veliki i mali svoje slovo su dali” kojim ćemo napraviti, uvjetno rečeno i pod navodnicima “literarno sukobljavanje” generacije plus te literata osnovnih i srednjih škola, pozivamo sve odrasle da nam pošalju svoju prozu i poeziju (na kajkavskom narječju), koja će biti objavljena na portalu Udruge “Mlada pera” za generaciju plus Međimurje info u rubrici Kajkafski kotek – poručuju iz “Mladih pera”.

Pitanje influencera

Kako kaže predsjednik Udruge Gorkić Taradi, posvetit će se i pitanju influencera!

– Naime, influencer svojim učestalim istupanjem u javnosti utječe na javno mišljenje. Tko kaže da i pripadnici generacije plus ne mogu biti influenceri? – pita se on.

Portal Međimurje info Udruge “Mlada pera” za generaciju plus daje priliku svima koji žele da određeno mišljenje o nekom (ne nužno dnevnom) događaju, svoj pogled na neki životni aspekt, svoje viđenje nekih društvenih pogleda, kritiku na nečije postupke ili ponašanje ili pak neku turističku recenziju pošalju za objavu na portalu Međimurje info u rubrici Kolumne – blogovi čitatelja.

I, vupaš kaj naškrajbati kajkavskoga ali pak biti influencer?

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje