Povežite se s nama

Život i društvo

Još jedan uspješan projekt u Cestici

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Nova godina je počela uspješno za projekte Općine Cestica. Početkom siječnja je prihvaćeno završno izvješće prekograničnog projekta DE-PARK, sveukupne vrijednosti više od pola milijuna eura.

DE-PARK je zajednički projekt nekoliko hrvatskih i slovenskih partnera, vezan uz turizam i baštinu, koji je većim dijelom novca, s oko 470 tisuća eura, financirao Europski fond za regionalni razvoj. Od tog je novca Općina Cestica u dvije tranše dobila 58 tisuća eura, a 61 tisuću kuna je uložilo i Ministarstvo regionalnog razvoja.
Projekt je započeo 1. veljače 2015. godine i završio lani u veljači, da bi završni izvještaj bio prihvaćen ove godine u siječnju.

Općina Cestica je ovim projektom na području Turističke zone obnovila pet građevinskih projekata kulturno-povijesne baštine. Priredbe i manifestacije vezane uz realizaciju projekta posjetile su 24 tisuće ljudi. Odrađena su istraživanja o lokalnoj kuhinji i izdane su tri knjige recepata tradicionalnih jela te dvadeset jelovnika.

Za vrijeme trajanja projekta Cestica je izradila i Studiju o mogućnostima uspostavljanja zajedničkog Prekograničnog regionalnog parka kulture i turizma. U Studiji su predstavljena kulturno-povijesna baština i turistički sadržaji svih mjesta Turističke zone Haloze Zagorje. Na području DE-PARKA se nalazi značajan potencijal zaštićene kulturne baštine s obje strane granice. – Ovim projektom smo željeli sačuvati kulturnu baštinu i podići osviještenost mještana o značaju kulturne baštine – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Đuro Vađunec je na Veliku Gospu nestao iz Sesveta Ludbreških

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da je nestao Đuro Vađunec.

Vađunec (68) nestao je 15. kolovoza kada se udaljio se s adrese boravišta u Sesvetama Ludbreškim u nepoznato.

Navodi se da je muškarac teže pokretan.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]

Nastavite čitati

Život i društvo

Odbojkaški turnir na pijesku u Čalincu privukao 18 ekipa iz dvije županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već tradicionalno, u povodu blagdana Velike Gospe i svetog Roka na igralištu Gmajna u Čalincu održan je odbojkaški turnir na pijesku.

Da se radi o jednom od najinteresantnijih turnira u godini, potvrdili su i organizatori, Udruga za sport i rekreaciju Gmajna, na čije se 16. izdanje u jutarnjim satima prijavilo 18 odbojkaških ekipa s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Osim odbojkaša, turnir je okupio i velik broj posjetitelja iz susjednih općina i gradova, koji su uz sportsko natjecanje i napuhanac za najmlađe, mogli sudjelovati i na Memorijalnom turniru u belotu “Boris Šumiga Kic”, a na koji se prijavilo 22 para. Nakon odigranih partija, prvo mjesto osvojili su par Kapla iz Općine Vinica, drugo mjesto par Žlibar – Cerjan, a treće Stolnik – Martinčević.

Sve odbojkaške utakmice pružile su zanimljive i napete borbe za svaki poen pa je tako finalna utakmica odigrana u večernjim satima. Pokrovitelj 16. odbojkaškog turnira Gmajna – Čalinec i ove je godine bila Općina Maruševec koja je ove godine uz pomoć članova Udruge Gmajna rekonstruirala odbojkaško igralište, pa su najzanimljivije utakmice uz brojne posjetitelje pratili i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša s općinskim vijećnicima.

Prvo mjesto u odbojci na pijesku osvojila je ekipa DŠR Lančić-Knapić, koja je bila bolja od domaće ekipe, Gmajne 1. U utakmici za treće mjesto, ekipa Gmajna 2 ostvarila je bolji rezultat od trnovečke Kopakabane.

Najboljom igračicom turnira proglašena je Tara Ribić kojoj je predsjednik Udruge Gmajna Miroslav Možanić uručio nagradu, dok je pehare i novčane nagrade najboljim ekipama predao načelnik Mario Klapša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje