Povežite se s nama

Događanja

Još ne idu u školu, ali znaju reći “dobar dan” na – latvijskom

Objavljeno:

- dana

“Europa u srcu Varaždinske županije”

– Glavni grad Latvije je Riga. U toj je zemlji Baltičko more, ljudi govore latvijski, za njihov blagdan Jani žene i muškarci nose vjenčiće od ivančica i hrastovog lišća na glavi. I “Labdien” na latvijskom znači “Dobar dan” – otkrili su nam Mila, Noa i Lora, predškolci iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet.

Oni su u sklopu ovogodišnje manifestacije “Europa u srcu Varaždinske županije” predstavili Latviju, jednu od država članica Europske unije u koju će s 1. srpnja ući i Hrvatska.

Manifestacija koja je okupila više od 800 djece iz 28 vrtića iz cijele Varaždinske županije održana je u četvrtak na Dan Europe, 9. svibnja, i bila je zapažena u cijeloj zemlji.

Svaki je dječji vrtić predstavljao neku od zemalja članica EU kroz igru, ples, pjesmu, suvenire, kulinarske specijalitete, kulturne znamenitosti ili oživljavanjem poznatih ličnosti, pa se u Jagićevom šetalištu pio britanski čaj, toreadori su plesali sa svojim Španjolkama, Austrijanci su odmjerili snage u potezanju konopa, a bilo je tu i štrumpfova, kekeca i drugih likova kojima je određena zemlja prepoznatljiva.

Ove godine, uoči ulaska Hrvatske u EU, mališani su poslali poruke i razglednicu veleposlanstvima u zemlje koje su predstavljali.

Izvor:
Foto: RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje