Povežite se s nama

Život i društvo

Još ne znate kamo za Martinje? Evo prijedloga gdje će biti najbolja zabava uz mlado vino!

Objavljeno:

- dana

DANAS JE BLAGDAN SVETOG MARTINA

Danas je blagdan svetog Martina, u narodu poznat kao dan kad se mošt pretvara u vino.

Ovog vikenda Martinje će se slaviti po mnogim gradovima i mjestima diljem Varaždinske i Međimurske županije, a najveća slavlja su u mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik.

“Martinje v Humu” uz legende, sejem i narodnu veselicu

Veselo će tako biti ovog vikenda u Općini Breznički Hum, koja slavi Dan općine i kojoj je sveti Martin zaštitnik.  Proslava Dana općine pod nazivom “Martinje v Humu 2017.” započela je još jučer predstavom za djecu, a nastavlja se danas s predstavljanjem Humskog vjesnika, promocijom zbirke pjesama, legendi mitskih priča Brezničkog Huma te novih Internet stranica Općine. Uz crkvu Svetog Martina Biskupa održava tradicionalno Martinjsko prošćenje, dok će se u 18 sati u sportskoj dvorani OŠ Breznički Hum održati koncert Limene glazbe Sveti Martin, na koju su posebno ponosni. U 19.30 sati u Vatrogasnom domu održat će se pjevno-plesni program udruge Prigorčica te igrokaz dramske družine Ozana i Grofice Lujze “Legenda o svetom Martinu”. Sutra će se održati “Martinjski sejem” uz manifestaciju “Starinski žmaki” i narodno veselje uz grupu “Fiškali”, a u 10 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Breznički Hum.  

Na “Martinju v Marofu” krštenje mošta uz kotlovinu i kestene

Dobra zabava danas, na sam blagdan svetog Martina, očekuje vas i u Novom Marofu. Udruga “Pinta”, TZ grada Novog Marofa i POU Novi Marof pozivaju sve na “Martinje v Marofu” koje će se održati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Program počinje u 10 sati kada će se ispred Centra održati ceremonija krštenja mošta uz degustaciju mladog vina i kestena uz kotlovinu i glazbu. Održat će se Martinjski sejem, a u restoranu Ključice u 19 sati počinje Martinjski bal.

Danas će biti veselo i u susjednoj Međimurskoj županiji. Program manifestacije “Martinje u Svetom Martinu na Muri” započeo je još u petak, 3. studenog. Najveselije će, naravno, biti danas, na samo Martinje. Nakon ranojutarnje mise u 7.30 sati uslijedio je blagoslov vina na središnjem Trgu sv. Martina uz besplatnu podjelu guske, pečenih kestena i kuhanog vina. U 12 sati počinje natjecanje u pripremi “Martinjskog vinskog gulaša”. Brojne ekipe trudit će se pripremiti najslasnije jelo, a od 16 sati gulaš će se dijeliti posjetiteljima.   

Mlado vino i delicije u Vinici

U Općini Vinica proslava Martinja održat će se sutra. To je već 11. godina kako Općina organizira manifestaciju “Martinje – krštenje mošta u Vinici” koje će se održati u prostorijama Općine s početkom u 14 sati.

U organizaciju Martinja uključene su brojne viničke udruge. Vinogradari iz Udruge “Vinea“ osigurat će mošt i vino, a članovi DVD-ava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna peći će kestene koje su prikupili djelatnici Općine zaposleni na javnim radovima.

Članice Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja i članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” pobrinut će se za slatka iznenađenja. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica pripremaju grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica fiš paprikaš, lovci iz Lovačke udruge “Opeka” gulaš, a kotlovinu članovi NK Vinica i KK Vinica. Udruga za šport i rekreaciju “Kapla” radit će “krumpir v lončeku”. Bit će postavljena i izložba rukotvorina članica veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djece iz Vrtića “Sreća” i članova školske zadruge “Vrčeki”. Krštenje mošta održat će članovi KUD-a Vinica i ŽVS “Leluja”.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje