Povežite se s nama

Život i društvo

Još ne znate kamo za Martinje? Evo prijedloga gdje će biti najbolja zabava uz mlado vino!

Objavljeno:

- dana

DANAS JE BLAGDAN SVETOG MARTINA

Danas je blagdan svetog Martina, u narodu poznat kao dan kad se mošt pretvara u vino.

Ovog vikenda Martinje će se slaviti po mnogim gradovima i mjestima diljem Varaždinske i Međimurske županije, a najveća slavlja su u mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik.

“Martinje v Humu” uz legende, sejem i narodnu veselicu

Veselo će tako biti ovog vikenda u Općini Breznički Hum, koja slavi Dan općine i kojoj je sveti Martin zaštitnik.  Proslava Dana općine pod nazivom “Martinje v Humu 2017.” započela je još jučer predstavom za djecu, a nastavlja se danas s predstavljanjem Humskog vjesnika, promocijom zbirke pjesama, legendi mitskih priča Brezničkog Huma te novih Internet stranica Općine. Uz crkvu Svetog Martina Biskupa održava tradicionalno Martinjsko prošćenje, dok će se u 18 sati u sportskoj dvorani OŠ Breznički Hum održati koncert Limene glazbe Sveti Martin, na koju su posebno ponosni. U 19.30 sati u Vatrogasnom domu održat će se pjevno-plesni program udruge Prigorčica te igrokaz dramske družine Ozana i Grofice Lujze “Legenda o svetom Martinu”. Sutra će se održati “Martinjski sejem” uz manifestaciju “Starinski žmaki” i narodno veselje uz grupu “Fiškali”, a u 10 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Breznički Hum.  

Na “Martinju v Marofu” krštenje mošta uz kotlovinu i kestene

Dobra zabava danas, na sam blagdan svetog Martina, očekuje vas i u Novom Marofu. Udruga “Pinta”, TZ grada Novog Marofa i POU Novi Marof pozivaju sve na “Martinje v Marofu” koje će se održati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Program počinje u 10 sati kada će se ispred Centra održati ceremonija krštenja mošta uz degustaciju mladog vina i kestena uz kotlovinu i glazbu. Održat će se Martinjski sejem, a u restoranu Ključice u 19 sati počinje Martinjski bal.

Danas će biti veselo i u susjednoj Međimurskoj županiji. Program manifestacije “Martinje u Svetom Martinu na Muri” započeo je još u petak, 3. studenog. Najveselije će, naravno, biti danas, na samo Martinje. Nakon ranojutarnje mise u 7.30 sati uslijedio je blagoslov vina na središnjem Trgu sv. Martina uz besplatnu podjelu guske, pečenih kestena i kuhanog vina. U 12 sati počinje natjecanje u pripremi “Martinjskog vinskog gulaša”. Brojne ekipe trudit će se pripremiti najslasnije jelo, a od 16 sati gulaš će se dijeliti posjetiteljima.   

Mlado vino i delicije u Vinici

U Općini Vinica proslava Martinja održat će se sutra. To je već 11. godina kako Općina organizira manifestaciju “Martinje – krštenje mošta u Vinici” koje će se održati u prostorijama Općine s početkom u 14 sati.

U organizaciju Martinja uključene su brojne viničke udruge. Vinogradari iz Udruge “Vinea“ osigurat će mošt i vino, a članovi DVD-ava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna peći će kestene koje su prikupili djelatnici Općine zaposleni na javnim radovima.

Članice Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja i članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” pobrinut će se za slatka iznenađenja. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica pripremaju grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica fiš paprikaš, lovci iz Lovačke udruge “Opeka” gulaš, a kotlovinu članovi NK Vinica i KK Vinica. Udruga za šport i rekreaciju “Kapla” radit će “krumpir v lončeku”. Bit će postavljena i izložba rukotvorina članica veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djece iz Vrtića “Sreća” i članova školske zadruge “Vrčeki”. Krštenje mošta održat će članovi KUD-a Vinica i ŽVS “Leluja”.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Obrazovanje odraslih: dodatna edukacija mentora za rad s darovitim učenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT/Ilustracija

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak, 23. veljače, Varaždinska županija osnovala je javnu ustanovu za obrazovanje odraslih Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Riječ je o ustanovi stvorenoj s ciljem unapređenja rada učenika polaznika Centara izvrsnosti, u kojoj će se dodatno osposobljavati njihovi mentori kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja u radu s darovitim učenicima.

Naime, u prijedlogu koji se našao pred vijećnicima objašnjeno je da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja (pedagozi, logopedi, defektolozi, psiholozi) u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u okviru „Škole za život“, pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima.

Slijedom toga, zaključeno je da usavršavanje iz područja rada s darovitima nije sustavno te je potrebno, da bi se moglo odgovoriti na specifične potrebe darovitih učenika, omogućiti nastavnom i nenastavnom osoblju usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Novoosnovana će ustanova stoga izvoditi formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih – programe usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – te neformalne oblike obrazovanja odraslih kao što su tečajevi i seminari. Nadalje, izvodit će programe koji će se baviti usko specijaliziranim usavršavanjima iz drugih područja od iznimne važnosti za obrazovni sustav Varaždinske županije, a to su nove tehnologije, nastavna pomagala, dronovi, humanoidni roboti, razvoj digitalnih sadržaja, razvoj učionica budućnosti i dr.

Sudjelovat će također u nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i razvojnim programima, te organizirati međunarodne konferencije i surađivati s drugim ustanovama.

– Osobama koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visokomotivirani, obrazovni sustav u Hrvatskoj ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – naglasio je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Zaključio je da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, a ni dodatne troškove, jer je sve već osigurano putem nadležnog upravnog odjela u postojećem proračunu za rad Centara izvrsnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, sve je više i pretile djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

debeo debljina mršavljenje

Danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi više od 650 milijuna stanovnika u svijetu.

Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe da je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

Navodi da u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom.

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularna, dijabetička te karcionomska oboljenja, a pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg dr. sc. Zdenko Boras, dr.med., Voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek provodi tu metodu.

– U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudniti – istaknuo je dr. sc. Boras.

Barijatrijska metoda je laparaskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka.

Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike, pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

– Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema – poručio je Štajcar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!