Povežite se s nama

U fokusu

Josip Borak: Prijave redovne uoči izbora, ispunio sam sve obveze prema Ministarstvu!

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE UPRAVITELJA PZ CESTICA I DIREKTORA TEHNOLOŠKOG PARKA

– Ovakve prijave redovito se javljaju prije svakih izbora, tako da je na neki način bilo očekivano da će se pojaviti i ovaj put. Slične stvari su se dešavale i 2009. godine, te 2013. godine. No, sve te prijave su bile neosnovane i na kraju odbačene – reagirao je Josip Borak, upravitelj Poljoprivredne zadruge Cestica te direktor Tehnološkog parka Varaždin nakon što je PU varaždinska protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog djela subvencijske prijevare “teške” 400.000 kuna. 

– Kao upravitelj PZ-a Cestica ušao sam u projekt izgradnje mljekare, te sam prema natječaju Ministarstva poljoprivrede stekao pravo na potporu u iznosu od 500.000 kuna. Sva sredstva su potrošena u svrhu projekta, što je potvrdilo i samo Ministarstvo svojim dopisom od 2014. godine, koji šaljem u prilogu. Svoju ću nevinost dokazati na sudu ako kaznena prijava bude prihvaćena od strane Državnog odvjetništva – istaknuo je Borak.

“Korisnik je dostavljanjem izvješća i utroškom dodijeljenih sredstava ispunio ugovorne obveze prema Ministarstvu poljoprivrede. Daljnje obveze i postupanja korisnika nisu u našoj nadležnosti”, navedeno je u dopisu pomoćnice ministra Davorke Hajduković poslanom u ožujku 2014. Sektoru inspekcija u poljoprivredi – područnoj jedinici Varaždin.

Zatražili produljenje roka

Iz Ministarstva su naveli da je PZ Cestica u svibnju 2009. zatražio produženje roka za realizaciju projekta izgradnje i opremanja proizvodnog pogona za preradu mlijeka do 30. listopada 2009., no da s njima nije potpisan aneks ugovora.

Budući da je produljenje roka zatražilo još korisnika, ministar je donio posebnu Odluku o načinu postupanja s predmetima vezanima uz provedbu Programa razvitka seoskog prostora i Programa potpore organizatorima manifestacija.

“Temeljem navedene odluke odobrava se prenamjena sredstava onim korisnicima potpore koji su završili odobrene projekte, stavili ih u funkciju, ali se njihova izvješća o utrošku sredstava ne poklapaju s namjenom definiranom u ugovorima, ako su ti troškovi dozvoljeni po propozicijama natječaja u okviru kojega su im odobreni projekti”, objasnila je pomoćnica ministra inspektorima.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje