Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Jany: “Već razmišljamo o proširenju Dječjeg vrtića u idućim godinama”

Objavljeno:

- dana

S obzirom na to da je iza nas obzirom na to da je iza nas Dan Općine Sveti Đurđ, 23. travnja, i Dan Župe Sveti Đurđ, načelnik Josip Jany napravio je mali rezime života u Općini od Đurđeva 2020. godine do danas te osvrt na svoja dva mandata načelnika. Ujedno je najavio svoju kandidaturu za idući četverogodišnji mandat.

– Najveći projekt Općine Sveti Đurđ, izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića „Suncokret“, priveden je kraju i djeca naše općine uživaju u njemu od studenoga 2020. godine. Vrtić je veličine 750 četvornih metara i zaposleno je 11 djelatnica. Vrtić je popunjen već prvi mjesec nakon otvorenja, tako da već sad razmišljamo o proširenju u idućim godinama zbog velikog interesa roditelja, a i cijena od 550 kuna je prihvatljiva, dok ostali dio do ekonomske cijene plaća Općina iz svog proračuna – rekao je načelnik Svetog Đurđa Josip Jany.

Sredstva za izgradnju vrtića u iznosu od 7 milijuna kuna odobrena su iz EU fondova, a dodatnih 1.240.000 kuna od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Dosad je u proračun Općine isplaćen iznos od 6.100.000 kuna, dok se ostatak očekuje u idućim danima. Općina je kompletan iznos investicija platila izvođačima radova, govori Jany, te je na kraju 2020. imala na žiro-računu 2.800.000 kuna, koje će, kao i iznos povrata iz EU-a i Ministarstva, uložiti u nove projekte koji su već pokrenuti.

Briga o poslovanju

– Ja kao načelnik Općine moramkao načelnik Općine moram voditi brigu o poslovanju naše općine i raditi pravilom dobrog gospodara. U proteklome mandatu uredili smo gotovo sve društvene domove termofasadom, krovištima, uređenjem kuhinja, sanitarija i uvođenjem centralnog grijanja. Ove godine to isto mislimo napraviti na društvenim domovima u Karlovu i Sesvetama, a u planu je i termofasada u Svetom Đurđu te promjena krovišta i izmjena bojlera – navodi Jany te dodaje da je u Općini instalirano 70 % nove javne LED rasvjete, a uštedom energije stečeni su uvjeti da javna rasvjeta u Općini radi tijekom cijele noći.

Nadalje, za Dan svetog Florijana DVD Hrženica dobit će novo vatrogasno vozilo. S obzirom na to da Općina ima najbolja vatrogasna društva, kaže Jany, svake se godine iz proračuna odvaja više od 10 % izvornih prihoda.

– Evo, u naselju Struga našem DVD-u trenutno gradimo novi Vatrogasni dom s dvije garaže, dok je u Karlovcu Ludbreškom DVD-u već izgrađena garaža za dva vozila, a u Komarnici se trenutno radi na proširenju garaže – otkriva načelnik.

Briga za mlade i stare

Osim toga, Općina prati svoje mlade od rođenja pa sve do završetka školovanja, a podupire ih i u sportu te kulturi. Naime, novorođena djeca dobivaju financijsku potporu kod rođenja djeteta, polaznici vrtića i predškole plaćaju cijenu od 550 kuna, dok ostali dio financira Općina iz svog proračuna. Nagrađuju se također najbolji učenici škole i njihovi mentori, plaća se puni iznos prijevoza svih učenika osnovne škole i školska kuhinja te se iz proračuna financiraju radne bilježnice za sve učenike. Od iduće školske godine svi srednjoškolci dobit će od Općine 100 kuna mjesečno za prijevoz do svojih škola.

– Studenti, uspješni sportaši, tamburaši KUD-a „Juraj Lončarić“ i druge udruge na području Općine dobivaju prigodnu financijsku pomoć. Tako se naša općina brine o svojim mještanima, od onih najmlađih do naših najstarijih – ističe Jany, dodajući da Sveti Đurđ ima i najbolju školu nogometa u Županiji, koju polazi oko 100 mladih nogometaša iz Općine i okolice, a koje treniraju vrhunski treneri.

Načelnik u nastavku navodi da je poslovni prostor u zgradi Općine, koji je nekoliko mjeseci bio prazan, ponovno iznajmljen, pa tako Općina opet ima dodatni prihod. U poslovnim prostorima zgrade Općine, za koju se nekada govorilo da je treba srušiti, danas se nalazi sedam najmoprimaca, a zgrada je potpuno energetski obnovljena. U toj zgradi nalazi se i poštanski ured, gdje mještani mogu plaćati vodnu i komunalnu naknadu bez provizije.

– Povodom Uskrsa svim umirovljenicima s primanjima do 2200 kuna Općina je podijelila bonove u iznosu od 200 kuna, dok su naši vrijedni uzgajivači krava dobili 100 kuna po komadu, a uzgajivači krmača 50 kuna po krmači do deset komada – rekao je načelnik, čija se briga za životinje očituje i u sufinanciranju kastracije, odnosno sterilizacije pasa u iznosu od 200 kuna po psu.

Nadalje, dobra je suradnja i sa Župom Sveti Đurđ te je u dogovoru načelnika Janyja i župnika Vlade Boraka napravljena ograda oko župne crkve, koju je u potpunosti financirala Općina Sveti Đurđ. Osim toga, na groblju je uređena grobna kuća s novom nadstrešnicom, a na groblju u Hrženici postavljeni su tlakavci i posađene tuje. Vodi se briga o uređenju svih četiriju groblja na području Općine.

Novi mandat – novi planovi

Pred Općinom je novo četverogodišnje razdoblje, a po planu načelnika Josipa Janyja i šest velikih projekata.

– Najveći projekt, Aglomeracija Ludbreg, u koji ulazi i naša općina, je pred potpisivanjem natječaja od strane Varkoma. Na Općinu Sveti Đurđ otpada 110.000.000 kuna, pri čemu bi EU sredstva trebala pokriti do 70 % iznosa, Hrvatske vode 25 %, a Općina će iz svog proračuna izdvojiti oko 5 %, odnosno oko 8 milijuna kuna. Općina ima osigurana sredstva na žiro-računu, tako da radovi mogu početi već ove godine – ustvrdio je Jany te otkrio da bi ove godine trebalo započeti i uvođenje širokopojasnog interneta, u koji Općina ulazi zajedno s Gradom Ludbregom i susjednim općinama.

Investicija je vrijedna oko 35.000.000 kuna, a sredstva su u potpunosti osigurana iz EU fondova.

Vrijedi reći da će se realizirati i kružni tok u Hrženici, i to u suradnji s Varaždinskom županijom i Županijskom upravom za ceste. Vrijednost investicije iznosi oko 1.500.000 kuna. Općina je otkupila susjednu parcelu i dobila građevinsku dozvolu, pa radovi mogu početi odmah. U planu je i postavljanje videonadzora na sva tri kružna toka te na još nekim važnim mjestima, istaknuo je načelnik.

U izradi je i projekt reciklažnog dvorišta u Svetom Đurđu, kao i prostor komunalnog dijela s garažama, poslovni prostor i tržnica, a tu je i projekt za izradu doma za starije i nemoćne za oko 50 osoba. U idućem razdoblju stoga slijedi raspisivanje natječaja za sve buduće projekte i potraga za odgovarajućim izvođačima.

– Ovo je prilika i da pohvalim sve djelatnike Općine za marljiv rad i brigu o uređenju naše općine. Budući da Općina Sveti Đurđ slavi Dan Općine i Župe Sveti Đurđ, zbog epidemioloških preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi događaji se odgađaju jer zdravlje naših mještana je ipak najvažnije – poručio je Josip Jany te ujedno svim mještanima čestitao Dan Općine i Župe Sveti Đurđ.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!