Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Kelava dirnuo slavljenike u HNK: Dokažimo da smo najbolja županija u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

ŽUPANOVE NAGRADE

– Varaždinska županija ima odlične centre izvrsnosti koji omogućuju svim učenicima, od osnovne do srednje škole, rad s najboljim mentorima u Hrvatskoj.

Posebno bih zahvalio osnivaču centara, profesoru Branku Topiću. Dokažimo da nismo jedna od najboljih županija, nego da smo baš ona, najbolja županija u Hrvatskoj – rekao je Josip Kelava.

Josip Kelava

Bivši učenik Prve gimnazije Varaždin osvojio je srebrnu medalju na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Sloveniji i srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Iranu, a proglašen je i najboljim učenikom završnih razreda srednjih škola te je, odlukom župana, dobio nagradu od 4.000 kuna.

Kelava je jedan od 14-ero učenika koji su za postignute uspjehe na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama primili nagrade varaždinskog župana na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Varaždinske županije.

Uz njega, nagradu su primili Ilija Srpak, Andrea Križanić, Aleksandra Saša Božović, Noa Šoić, Sven Vojnović, Nera Kuzminski, Ana Klarić, Nika Vinković, Marko Srpak, Pavao Želimorski, Kristijan Želimorski,  Borna Svržnjak i Martin Peček.  

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje