Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Kelava i Marin Kišić ne mogu bez računala: traju praznici, no rješavaju zadatke!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski genijalci

Na Državnom prvenstvu iz informatike vodeća mjesta već tradicionalno osvajaju učenici zagrebačke Prirodoslovno-matematičke gimnazije (MIOC).

No ove su godine na Infokupu u skupini učenika trećih razreda srednje škole čak dva prva mjesta osvojili učenici varaždinske Prve gimnazije: Josip Kelava i Marin Kišić. Da stvar bude zanimljivija, obojica idu u isti razred.

Na Olimpijadu

Josip je pod mentorstvom profesora Vladimira Mikaca uvjerljivo pobijedio u kategoriji “algoritmi” za učenike trećih razreda srednjih škola, dok je Marin zauzeo drugo mjesto. Nakon toga obojica su bila pozvana na izborne pripreme za Informatičku olimpijadu. Marin je svojim rezultatom izborio ulazak u četveročlanu reprezentaciju Hrvatske, dok je Josip završio na 5. mjestu kao prva rezerva. 

S obzirom na to da jedan od reprezentativaca nije mogao sudjelovati u natjecanju, Josip ga je zamijenio, tako da su obojica varaždinskih gimnazijalaca sudjelovala na 23. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), koja se održavala od 18. do 23. srpnja u Rumunjskoj, u gradu Piatra Neamt. Iako nisu osvojili medalje, putovanje u Rumunjsku i druženje s pedesetak mladih iz Europe za njih je bilo nezaboravno iskustvo. Za Josipa sad konačno počinje ljetni odmor, a za Marina i dalje traju pripreme, jer sredinom kolovoza putuje u ruski grad Kazan, gdje će od 12. do 19. kolovoza sudjelovati na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI).

Svakodnevno dobiva zadatke i predavanja preko interneta, a prije toga su obojica sudjelovala na kampu Hrvatskog saveza informatičara na Krku.
– Kamp je spoj učenja i druženja. Pripreme vodi Hrvatski savez informatičara, išli smo i na predavanja u Zagreb, mi smo jedini reprezentativci izvan Zagreba. Na predavanja dolaze bivši natjecatelji koji su sve to prošli, pa nam drže predavanja i objašnjavaju zadatke – opisali su kako će im izgledati ovo radno ljeto. Kad je riječ o natjecanjima, obojica već imaju dosta “utakmica u nogama” jer od nižih razreda odlaze na prvenstva iz matematike, informatike, fizike, kemije i logike, na kojima osvajaju vodeća mjesta.

– Tata me još prije osnovne škole učio matematiku. Mislim da je to ključno, ako se nešto na početku nauči, onda je poslije puno lakše – govori nam Josip kako je počela njegova ljubav prema brojkama. U slobodno vrijeme rado igra šah i računalne igrice, a u budućnosti se planira baviti programiranjem.
Iako su mu igrice hobi, objašnjava nam kako su za njihovo programiranje potrebni puno jači alati od onih koji su mu trenutačno na raspolaganju. Nakon Gimnazije planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Što se tiče informatike, puno su bitniji algoritmi, možda me i ne zanimaju toliko, ali su puno korisniji – kaže Josip.

Čarobne brojke

Njegov kolega iz školskih klupa Marin Kišić živi u Svetom Đurđu kod Ludbrega i matematičkim je zagonetkama također opčinjen od malih nogu.
– Zanimaju me algoritmi kao način razmišljanja i općenito rješavanje kompleksnih problema. Volim rješavati takve zagonetke – kazuje Marin, koji ipak svoje slobodno vrijeme ne provodi samo za računalom, nego voli i sport. U osnovnoj je školi trenirao rukomet. Kao državni prvaci, nakon mature imaju izravan upis na fakultet, no Marin ima ambicioznije planove, pa će svoju šansu pokušati pronaći izvan granica Hrvatske. Njegov je prvi izbor, ni manje ni više, nego Cambridge u Engleskoj, a ako ne uspijem upisat će zagrebački FER.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Produžena isplata “dječjih božićnica“ i podnošenja reklamacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Isplata dječjih božićnica započela je 30. prosinca 2020. godine te je rok za dostavu istih produžen do 18. siječnja 2021. godine.

Roditelji, zakonski zastupnici, staratelji djece koja neće biti obuhvaćena u isplati „dječje božićnice“ moći će predati zahtjev za reklamaciju Gradu Varaždinu od 19. do 25. siječnja 2021. godine.

Zahtjev za reklamaciju nalazit će se na web stranici Grada https://varazdin.hr/bozicnice/ od 19. siječnja 2021. godine, a isti će se moći podići i u Gradskoj vijećnici u navedenom razdoblju.

Reklamacije će se obavljati isplatom na tekući račun podnositelja zahtjeva.

– Obavještavamo roditelje djece koji su predali zahtjev za donaciju na novorođeno dijete za dijete rođeno od 1. do 31. prosinca 2020. godine, nalog za isplatu „dječjih božićnica“ vrši se po službenoj dužnosti, te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva – ističu u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati