Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Mrzljak predslavio misno slavlje povodom 51. obljetnice svoje mlade mise

Objavljeno:

- dana

Biskup u miru mons. Josip Mrzljak predslavio je u katedrali BDM u Varaždinu misno slavlje na blagdan svetog Andrije apostola, u ponedjeljak, 30. studenoga.

Biskup Mrzljak je ovim slavljem zahvalio na 51. obljetnici svoje mlade mise koju je proslavio upravo na blagdan ovoga sveca 1969. godine u Krašiću, objavila je Varaždinska biskupija.

Uz najbliže suradnike iz Biskupskog ordinarijata i središnjih biskupijskih ustanova, u zajedništvu s mons. Mrzljakom bio je i njegov nasljednik, sadašnji varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je u uvodu misnog slavlja kazao kako spomen na svećeničko ređenje i mladu misu budi u svećeniku radost i zahvalu Bogu što nas je poput svetog Andrije pozvao i učinio ribarima ljudi. Dok vam čestitamo, želimo zahvaljivati Bogu i dijeliti radost; što Vas je Bog izabrao te pratio kroz ove godine i ispunjavao mirom i radošću koja, kako kaže sveta Majka Terezija, je uvijek naša najjasnija propovijed i navještaj Evanđelja, poručio je uvodno biskup Radoš.

Zahvalio je biskup Bože Radoš uime svih koji su Božju dobrotu osjetili po rukama biskupa Mrzljaka, zatim uime svećenika koji su po njegovim rukama pomazani za sveti red, uime krizmanika koje je vodio u društvo odraslih vjernika, te uime onih kojima je kao dobar domaćin bio vjerni poslužitelj Božjih dobara.

– Nešto od tih tragova dobrote su zapisani i u knjizi Vama u čast, ali sve je zapisano u knjizi živoga Boga u koju i večeras i mi želimo upisati svoje zahvale i molbe da Bog po Vašim rukama samoga sebe nama daje – poručio je svome prethodniku biskup Radoš.

U svojoj je propovijedi na obljetnicu svoje mlade mise biskup Josip Mrzljak govorio o početku nove liturgijske godine koja je započela 1. nedjelje došašća. Dodao je biskup kako je Crkva uvijek jedna novost.

Na kraju svete mise generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić uručio je biskupu Mrzljaku knjigu “Činiti dobro”, Zbornik u čast mons. Josipu Mrzljaku u povodu 75. obljetnice života, 50. obljetnice svećeništva i 20. obljetnice biskupstva.

Biskup Mrzljak se zahvalio na knjizi, na riječima mons. Perčića, ujedno odgovornog urednika, zatim glavnom uredniku dr. sc. Krunoslavu Novaku koji nažalost nije mogao biti na slavlju, biskupu Boži Radošu koji je napisao uvodnik zbornika, ali i svima koji su sudjelovali u izradi.

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje