Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Zgrebec pred svoj 80. rođendan zabilježio 1000. uspon na Ivanščicu

Objavljeno:

- dana

Planinar, rekreativac i entuzijast Josip Zgrebec nedavno je zabilježio svoj tisućiti uspon. Sa svojom obitelji popeo se na Ivanščicu i time postao primjer i poticaj da nikad i ni za što nije kasno.

Ovaj rođeni Varaždinac, naime, ove godine slavi svoj 80. rođendan, a planinarenjem se rekreativno počeo baviti tek kad je došao u mirovinu, prije dvadesetak godina.

Od tada pa do danas svaki slobodan trenutak iskoristio je za boravak u prirodi. S dolaskom proljeća uživa sa svojom suprugom u vinogradu, a kad god je prilika, svoju djecu i unuke rado povede u šetnju ili na planinarenje.

U razgovoru nam je skromno rekao da tisućiti uspon ne smatra nečime posebnim jer je planinarenje postalo dio njegova života, a ljubavlju prema brdovitim krajolicima zarazio je i svoju obitelj. Osim Ivanščice, Josip je osvojio i druge hrvatske, ali i slovenske planinske vrhove.

– Cijeli život sam radio s ljudima jer sam se bavio trgovinom. Kad sam došao u mirovinu, trebala mi je neka zanimacija i počeo sam planinariti. Bilo je prilika kad smo se na Ivanščicu uspinjali i dva puta dnevno, i to preko Konja – ispričao nam je Josip, a svaki dobro upućeni planinar ili rekreativac zna kako uspon na vrh Ivanščice preko Konja može biti zahtjevan.

Koliko je ovaj umirovljeni trgovac u dobroj formi, govori i činjenica je dosad bio već 35 puta pješice u Mariji Bistrici.

– Volim biti u prirodi, a to bih preporučio i mlađim generacijama. Osim što priroda i rekreacija dobro djeluju na naše zdravlje, čine nas i mirnijima i sretnijima – zaključio je Josip.

Karanavke u Sloveniji
Josip Zgrebec i prijatelji na zimskom usponu na Ivanščicu
Josip Zgrebec
Josip je 35 puta došao pješke iz Varaždina u Mariju Bistricu
Josip Zgrebec s unucima
Uspon na Velebit

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje