Povežite se s nama

Glazba

Josipović primio izaslanstvo Baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINCI KOD PREDSJEDNIKA

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u petak 17. svibnja u Zagrebu izaslanstvo Varaždinskih baroknih večeri koje ga je, kao stalnog pokrovitelja, izvijestilo o ovogodišnjem programu i tijeku priprema.

Osim Davora Bobića, ravnatelja Festivala, u izaslanstvu su bili Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, organizatora VBV-a, predstavnik osnivača Grada Varaždina Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika Varaždina, predstavnica Ministarstva kulture RH i načelnica za glazbu Sanja Raca, predstavnik dugogodišnjeg generalnog sponzora Festivala Zagrebačke banke Pavao Parat, direktor Regionalnog centra ZABA d.d., kao i predstavnici Rusije, zemlje-partnera 43. VBV-a – dr. Robert Markarjan, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, i Alexey Fedorov, prvi tajnik Veleposlanstva.
Davor Bobić detaljno je upoznao Predsjednika s ovogodišnjim bogatim programom, kojem je naglasak na koncertima ruskih virtuoza i interpretima baroka te nikad izvedenim djelima ruske rane glazbe. Ovogodišnji Festival obuhvatit će i bogat popratni program, znanstvene skupove, izložbe i niz drugih događanja. Pripreme za Festival privode se kraju, naglasio je na prijemu Raymond Rojnik, a krizna vremena za VBV znače i daljnje povećanje velikog udjela vlastitih sredstava u financiranju Festivala zahvaljujući najvećim pokroviteljima – Ministarstvu kulture, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji i Zagrebačkoj banci. Rojnik je najavio i čitav niz promocijskih aktivnosti u Hrvatskoj i diljem Europe, u cilju što veće prepoznatljivosti varaždinskog festivala na domaćoj i inozemnoj kulturnoj sceni.
Predsjednik Josipović zahvalio je gostima na dolasku i trudu koji ulažu u provedbu ovog značajnog festivala, a izrazio je i zadovoljstvo iznesenim informacijama te najavio svoj dolazak na jedan ili više koncerata 43. VBV-a. Pohvalio je odabir zemlje-partnera – Rusku Federaciju – kao značajnog čimbenika u bogatoj kulturnoj povijesti Europe.  Prema riječima veleposlanika Markarjana, partnerstvo ima iznimnu važnost u godini kada Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Ovim je odabirom pokazala ne samo da se ne odmiče od svojih partnera izvan EU, već i da partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri i Rusije predstavlja i dodatno kulturno, gospodarsko, političko i turističko zbližavanje Hrvatske i Ruske Federacije.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje