U atriju Staroga grada u petak, 31. srpnja, održana je jubilarna, 20. književna večer pod nazivom „Srebrna cesta“.

Glazbeno-poetski recital izveden je u organizaciji Varaždinskoga književnog društva i Gradskog muzeja Varaždin te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Program je otvorila Slađana Benkus čitanjem pjesme „Srebrna cesta“ Gustava Krkleca, kojem je ova večer bila posvećena, nakon čega je predsjednik Društva Tugomir Orak s nekoliko rečenica oživio sjećanje na velikoga hrvatskog pjesnika i esejista.

Grad poezije

Dvadeset godina ovakvog druženja dokazuje da poezija, bez obzira na to kakva ona bila, u Varaždinu ipak dobro „živi“, a potvrdila je to i članica VKD-a Zlata Bogović.

– Grad Varaždin ne samo da je grad cvijeća, baroka i svakakve glazbe, Varaždin je i grad poezije, proze i svega onoga što može ljudima pomoći da se u ovim teškim danima malo opuste i da misle na nešto lijepo. Ja ću se predstaviti jednom smiješnom pjesmom koja još nije bila izvođena, „Baš je žmehko biti star“ – rekla je Bogović uoči recitala.

Na kontinuitet književnog druženja osvrnuo se i član VKD-a Darko Foder.

– To je za svaku pohvalu. Postoji kontinuitet jednog takvog recitala i treba održati sjećanje na Gustava Krkleca te obilježiti to na sličan način na koji je ustvari on stvarao, radio i pisao, a to je najbolje učiniti pisanom riječju. Svaki autor, član VKD-a, čita po jednu pjesmu, pa tako ću i ja. Propozicije su bile da pjesme budu u nekom ležernom tonu, veselijem i šaljivijem, pa je takva i moja, a zove se „Blage“ – istaknuo je Foder.

Večer su svojim nastupima uveličali sopranistica Gabriela Hrženjak i klavirist Patrik Zamuda.

Komentari

Komentara