Povežite se s nama

U fokusu

Jubilarne nagrade pokušat će izboriti novim tužbama?

Objavljeno:

- dana

BURNA JESEN

Za razliku od svojih kolega iz većine drugih hrvatskih gradova, zaposlenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije umalo su ostali bez isplaćenih razlika za jubilarne nagrade.

Naime, Općinski sud u Varaždinu je tijekom ove godine mahom donosio presude u kojima se zahtjevi zaposlenika za isplatom razlika jubilarnih nagrada odbijani kao neosnovani. 

Varaždin iznimka

Ovakve presude ogorčile su prosvjetare, ali i predstavnike sindikata preko kojih su zaposlenici podizali tužbe. Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) pokrenuo je čak 530 sudskih postupaka vezanih uz isplatu jubilarnih nagrada, od toga 45 za članove s područja Varaždinske županije. 
Smatraju da je problem nastao zbog neujednačene sudske prakse.

 

Zbog odbijanja tužbenih zahtjeva zaposlenika u Varaždinu, pokrenut je postupak na Vrhovnom i Ustavnom sudu

– Neki sudovi su usvajali tužbene zahtjeve zaposlenika, primjerice Zagreb, Split, Osijek i Slavonski Brod, dok su ih drugi odbijali, primjerice Varaždin, Pula i Bjelovar. U svim postupcima u kojima su donesene pravomoćne presude kojima je odbijen tužbeni zahtjev, kao primjerice u Varaždinu, pokrenuli smo postupke pred Vrhovnim i Ustavnim sudom, no Vrhovni sud još nije zauzeo svoj stav – rekla je Sandra Kimovec, pravna savjetnica iz SHU-u.

Zahtjeve zaposlenika za isplatom razlike jubilarnih nagrada u Sindikatu smatraju potpuno opravdanim.
– Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama koji je vrijedio do 1. travnja 2014. osnovica za jubilarnu nagradu iznosi 1.800 kuna. Dodatkom I. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama koji je zaključen 12. prosinca 2012. dogovoreno je da će osnovica za isplatu jubilarnih nagrada u 2013. godini iznositi 500 kuna, a Dodatkom II. od prosinca 2013. također je dogovoreno da će osnovica biti 500 kuna. Iako SHU nije potpisnik Temeljnog kolektivnog ugovora niti potpisnik dodataka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je počelo isplaćivati jubilarne nagrade po osnovici od 500 kuna, iako je u isto vrijeme bio na snazi granski Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama prema kojem su zaposlenici imali pravo na isplatu jubilarne nagrade po osnovici od 1.800 kuna. Kako se na zaposlenike uvijek primjenjuje povoljnije pravo, članovi SHU-a su počeli pokretati sudske postupke za isplatu razlike – objasnila je Kimovec.
S različitim presudama za istu stvar susreli su se i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, koji je također za svoje članove pokrenuo tužbe na svim općinskim sudovima zbog jubilarnih nagrada.

 

“U slučaju da su na snazi dva propisa koji uređuju isto pravo, treba se primjenjivati onaj povoljniji za radnika”

– U mnogim drugim općinama i županijama sudovi presuđuju u korist naših članova po istovjetnim tužbama, ali ne i u Varaždinu. Zahtjevi su potpuno opravdani jer, prema Zakonu o radu, u slučaju da su na snazi dva propisa koji uređuju isto pravo, treba se primjenjivati propis koji je povoljniji za radnika. Iz tog razloga presude u Varaždinu ne mogu se okarakterizirati drukčije nego kao političke, a ne pravne – oštar je bio čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. koji je također potvrdio kako kako revizija od strane Vrhovnog suda, koju je sindikat podnio, još nije obavljena.

Novo zakidanje?

Ipak, dio prosvjetara dobit će isplaćene razlike. Naime, Vlada je početkom lipnja ove godine donijela Odluku o isplati razlike jubilarne nagrade za 2014. i 2015. godinu službenicima i namještenicima u javnim službama.

– Tim dokumentom zaposlenima u javnim i državnim službama osigurava se pravo na razliku jubilarne nagrade između iznosa određenih od osnovice 500 kuna i visine jubilarne nagrade određene od osnovice 1.800 kuna – objasnila je Izabela Kin, pravna savjetnica SHU-a. No, dio je ponovno ostao zakinut.

– Zaposlenici koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu u 2013. nisu obuhvaćeni ovom odlukom, što je diskriminatorno prema mišljenju SHU-a. Stoga od rujna krećemo s pokretanjem oko 3.000 novih tužbi za sve članove SHU-a koji su pravo na jubilarnu nagradu ostvarili u 2013. godini- najavila je Kin. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg četvrtka i petka nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan – u četvrtak i petak, odvijati online.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu uživo pratiti u utorak i srijedu, a četvrtak i petak – kod kuće, u online obliku. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje