Povežite se s nama

Međimurje

Juraj Rašperger proglašen najribičem, belički branitelji ekipni pobjednici

Foto: D. Janušić

Objavljeno:

- dana

Na rijeci Muri na prostoru naselja Žabnik održano je 23. ribičko natjecanje hrvatskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije u lovu udicom na plovak. Natjecanje je održano u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su hrvatske oružane 1. svibnja 1995. godine započele s oslobađanjem okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom  Međimurske županije i Općine Štrigova, u organizaciji štrigovskog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnice Međimurske županije.

Natjecanje je okupilo 24 ekipe ogranaka UDVDR-a iz Međimurske županije, Udruge stradalnika domovinskog rata Međimurske županije i dvije ekipe Zveze veteranov vojne za Sloveniju iz Ljutomera. Braniteljskom ribičkom natjecanju prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednica Općinskog vijeća Općine Štrigova Blaženka Heric i voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja Čakovec Sanja Jakopec. Njima je pripala čast da zajedno s predsjednikom Podružnice UDVDR-a Međimurske županije Stjepanom Horvatom i predsjednikom Ogranka Srećkom Rausom najboljim pojedincima i ekipa podijele zaslužene medalje i nagrade.

Da natjecanje protekne u najboljem redu, pobrinuo se njegov voditelj Dražen Tkalec uz pomoć članova Športsko-ribolovnog društva „Čikov“ i pripadnika UDVDR-a Ogranak Štrigova.

U pojedinačnoj kategoriji na sektoru A pobjedu je odnio Juraj Rašperger (UDVDR Sveti Martin na Muri. Drugi je bio Dejan Šolja (UDVDR Mihovljan), a treći Stjepan Tarandek (UDVDR Mursko Središće). Na sektoru B je slavio Danilo Kranjc (ZVVS Ljutomer A) ispred Mihaela Lajtmana (UDVDR Savska Ves) i Mladena Srnca (UDVDR Belica). Ivan Lehkec (UDVDR Belica) je bio najbolji na sektoru C, a do njega u plasmanu su se smjestili Dejan Ciglarić (UDVDR Čakovec) i Zvonimir Pranklin (UDVDR Podturen-Dekanovec).

Posebnu nagradu primio i najribič ovog natjecanja Juraj Rašperger, koji se mogao pohvaliti ulovom ribe od 4010 grama.

Ekipni rezultati

Osim za pojedinačne rezultate, organizatori su nagrade pripremili i za najbolje ekipe ovog natjecanja. Tako je titula najboljeg sastava 23. ribičkog natjecanja hrvatskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije u lovu udicom na plovak pripao članovima UDVDR-a Belica. Drugo mjesto osvojio je UDVDR Prelog, a treće UDVDR Ivanovec.

Ostali rezultati ekipnog natjecanja: 4. ZU HVIDR-a Međimurske županije, 5. UDVDR Podturen-Dekanovec, 6. UDVDR Čakovec, 7. UDVDR Savska Ves, 8. UDVDR Donja Dubrava A, 9. UDVDR Štrigova, 10. UDVDR Donja Dubrava B, 11. UDVDR Mursko Središće, 12. Udruga hrvatskih branitelja liječenih PTSP-a Međimurske županije, 13. UDVDR Sveti Martin na Muri, 14. UDVDR Sveti Juraj na Bregu, 15. ZVVS Ljutomer B, 16. ZVVS Ljutomer A, 17. UDVDR Nedelišće, 18. UDVDR Mihovljan, 19. UDVDR Pribislavec, 20. Udruga veterana 34. Inženjerijske bojne Čakovec, 21. UDVDR Strahoninec, 22. UDVDR Šenkovec, 23. UDVDR Mala Subotica, 24. UDVDR Krištanovec.

Međimurje

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec nagrađuje izvrsne učenike, studente i poslijediplomante

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec, osvježena novim stručnim snagama u Upravnom odboru te vođena upraviteljicom Sandrom Breka Ovčar, prof., ravnateljicom čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, započinje uzlet u cilju promicanja izvrsnosti u Međimurskoj županiji i nagrađivanja najistaknutijih učenika, studenata i poslijediplomanata, odnosno doktoranada.

Ponos zbog novog vrela podrške koja će poteći iz Zaklade dr. Vinko Žganec istaknuo je župan Matija Posavec, naglasivši da je riječ o specifičnoj zakladi u Hrvatskoj, osnovanoj prije više od deset godina, koja radi na promicanju izvrsnosti uz uvažavanje socijalnih kriterija.

– Zaklada dr. Vinko Žganec potrebna je našoj zajednici kao vid pomoći i podrške mladima tijekom obrazovana, ali ona predstavlja i dio sveobuhvatnog program potpora Međimurske županije od vrtićke dobi od fakulteta. Međimurska županija jedina osigurava asistente i u vrtićima, a kada govorimo o predškolskom odgoju, spomenimo da u suradnji s općinama i gradovima provodimo veliki socijalni i kapitalni projekt u okviru kojeg ćemo dograditi, graditi ili adaptirati ukupno 19 vrtića, kako bi mjesta bilo za svako dijete. Prvi smo u Hrvatskoj krenuli u besplatne udžbenike i prijevoz za sve učenike, a uskoro će i svi naših srednjoškolci, kojih je više od 3000, dobiti jednokratnu potporu, gotovo 30 posto višu nego ranije. Zaključno, ne zaboravimo i naše studente kojima Županija, uz jednokratnu potporu, osigurava besplatan, neograničen prijevoz vlakom po cijeloj Hrvatskoj, a neki od njih uživaju i stipendije druge zaklade – Zaklade Mikec – koja također godinama pomaže studente iz Međimurja – rekao je župan.

Upraviteljica Međimurske zaklade dr. Vinko Žganec Sandra Breka Ovčar istaknula je da je obrazovanje brend Međimurske županije.

– Zaklada želi nastaviti tim putem s težnjom promicanja izvrsnosti koja je od velike pomoći u probijanju profesionalnim putom. Javnim pozivom koji je raspisala Međimurska županija, nagradu može ostvariti svaki učenik, student, ali i poslijediplomant, s time da ćemo posebno bodovati poslijediplomske, odnosno doktorske radove koji su od posebnog interesa za gospodarski, kulturni, obrazovni i znanstveni razvoj Međimurske županije – naglasila je Sandra Breka Ovčar, dodavši da je ovo prilika i gospodarstvenicima te svim drugim građanima međimurskoga kraja koji žele uplatama na račun Zaklade djelovati u zajedničkom cilju – nagrađivanja i čuvanja znanja kao vrhunske vrijednosti jedne zajednice.

– Naša Županija prednjači na mnogim poljima, stoga nagradimo i najbolje među nama, pokazujući koliko ih cijenimo – dodala je upraviteljica Zaklade.

Javni poziv ostaje otvoren do 3. studenoga kako bi kandidati mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju za kandidaturu, a maksimalni iznos nagrade je 700 eura.

Uz ocjene, bodovat će se i rezultati državnih i međunarodnih natjecanja, kada je riječ o srednjoškolcima, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Nastavite čitati

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje