– Jutros 22. ožujka 2020. u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao znatne štete. U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0 – objavila je hrvatska Seizmološka služba.

Prema podacima EMSC-a (The European-Mediterranean Seismological Centre) bilo je još potresa u Hrvatskoj i to u 10:11 sati magnitude 3.2 po Richteru i dva oko 9 sati magnitude oko 3.  Svima je epicentar nedaleko Zagreba.

>> Osjetio se već treći potres danas!

Premijer Plenković istaknuo je da je ovo najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina.

Stručnjaci ističu da su su manji potresi normalna pojava nakon jačeg potresa i vjerojatno će biti još podrhtavanja.

– Seizmologija kao znanost ne može predvidjeti kada će se dogoditi potres. Niti hoće li on biti jači ili slabiji niti kakve će biti posljedice – rekla je voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

Nadležni ponavljaju da bilokakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne, jer se potresi ne mogu predvidjeti. Valja podsjetiti da je i inače kao najveća opasnost za Zagreb i njegovo šire područje potres identificiran kao najveća opasnost.

Dobra je vijest da nuklearka Krško nije oštećena u potresu.

Komentari

Komentara