Povežite se s nama

Život i društvo

JVP Čakovec dobio novu cisternu, a DVD Ivanec šumsko lako vozilo

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 11. kolovoza, na Policijskoj akademiji javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručeno je 15 novih suvremenih vatrogasnih vozila.

Ovom podjelom isporučena je većina od ukupno 91 vatrogasnog vozila koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na samom početku zapovjednik Tucaković je istaknuo da ova vozila dolaze u prave ruke u pravo vrijeme.

– Sada je trenutak kada treba ulagati u novu opremu. Vidimo što se događa oko nas s klimatskim promjenama i ekstremima koje donose. S novom opremom, ali i obučenim i spremnim ljudima, spremni smo odgovoriti na sve izazove – rekao je Tucaković.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je rekao da je projekt čija je ideja nastala nakon katastrofalne požarne sezone 2017. godine, konačno priveden kraju. Ministar je naglasio da ovime ne prestaje opremanje snaga vatrogastva: “U tijeku je postupak javne nabave kojim nastavljamo jačanje kapaciteta vatrogastva i civilne zaštite. Projekt je vrijedan 60-ak milijuna kuna, a vatrogastvo bi trebalo dobiti još otprilike 10 do 11 novih vozila, a pripremamo se i za sljedeće nabave.“

Također je najavio i nabavu tri nova višenamjenska helikoptera za što je već raspisana javna nabava, a još prošle godine smo ušli među pet država članica EU koje su dogovorile pilot projekt zajedničke nabave kanadera na razini EU, jedne eskadrile, pri čemu bi Hrvatska trebala dobiti dva kanadera.

– Kako je proizvodnja kanadera zaustavljena u Kanadi, unutar EU se razmišlja da protupožarni zrakoplov izgradi europska industrija pri čemu smo mi već uspostavili kontakte i sugerirali da se ukoliko do tog projekta dođe uključi i hrvatska industrija – rekao je ministar.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je zahvalio Vladi RH i svim sudionicima projekta te uručio priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću i načelniku Sektora policijske tehnike i opreme Robertu Butkoviću.

U ovoj isporuci kratka navalna vozila su dobili JVP Vinkovci i JVP Križevci. Autocisterne su dobili JVP Čakovec, JVP Ilok, DVD Vrbovec i DVD Sveti Juraj. Šumsko teško vozilo su dobili JVP Sinj i JVP Poreč. Šumsko lako vozilo su dobili JVP Slatina, JVP Zagreb, DVD Drenje, DVD Brodski Stupnik, DVD Muć, DVD Ivanec i DVD Sveti Ivan Zelina.

Život i društvo

Petrijanec: u ponedjeljak počinje podjela besplatnih kanti za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec od ponedjeljka organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima (umjesto sadašnjih žutih vreća).

Podjela kanti bit će prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 18.10.2021.

– MAJERJE – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Majerju, Ulica Stjepana Radića 113

UTORAK, 19.10.2021.

– PETRIJANEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Općina Petrijanec, Ulica Vladimira Nazora 157

SRIJEDA, 20.10.2021.

– NOVA VES PETRIJANEČKA – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Ulica Ljudevita Gaja 1

ČETVRTAK, 21.10.2021.

– DRUŽBINEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Družbincu, Dravska ulica 8

PETAK, 22.10.2021.

– STRMEC PODRAVSKI – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Strmcu Podravskom, Ulica braće Radić 92

SUBOTA, 23.10.2021.

– ZELENDVOR – od 09:00 do 17:00, lokacija: kod bivše “Čikubane”, Ulica Ljudevita Gaja

Mještani mogu svoju žutu kantu podići neovisno o mjestu stanovanja na bilo kojoj lokaciji, ovisno koja im je bliža ili u terminu koji im bolje odgovara.

Skreće se pozornost mještanima da je podizanje kanti moguće uz predočenje osobne iskaznice nositelja računa (korisnika usluge) te uplatnice zbog preuzimanja šifre i da pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Petrijanec.

U isto vrijeme kod preuzimanja žutih kanti za plastiku moći će se iskazati interes za tzv. ljubičaste kante – kante za pelene za djecu ali istu mogu zatražiti  i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom.

Ovisno o interesu u suradnji sa javnim davateljem usluge prikupljanja otpada Čistoćom ista će se usluga zbrinjavanja pelena moći koristiti od siječnja 2022.godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje