Povežite se s nama

Život i društvo

Kad čuju dijagnozu, šalju nas u penziju

Objavljeno:

- dana

OBOLJELI OD MULTIPLE SKLEROZE

Iako je prošlo 15 godina, Marija Grobenski još uvijek pamti to jutro kada se probudila i primijetila da na desno oko ne vidi dobro.

Dva dana kasnije je oslijepila. Tad je otišla k liječniku, koji je utvrdio da je s okom sve u redu, no daljnje pretrage su pokazale da boluje od – multiple skleroze. Ispričala nam je to u srijedu, 25. svibnja, na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je obilježen Svjetski dan multiple skleroze.

Sreća u nesreći

– Danas želimo ljudima reći da od ove bolesti, nažalost, obolijeva sve veći broj ljudi, među kojima je najviše mladih. Multipla skleroza je kronična bolest središnjega živčanog sustava, a ima niz vidljivih, ali i nevidljivih simptoma. Nepokretnost ruku i nogu svi primjećuju, no nas muče i umor, zaboravljivost, depresija, slabiji vid… – nabrojila je Marija Grobenski, koja je predsjednica Kluba mladih Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Multipla skleroza ima niz nevidljivih simptoma, među kojima je i umor 

Da ona i 39-godišnji Damir Hosni boluju od teške bolesti, teško biste zaključili na prvi pogled. Oboje su pokretni, no svaki dan se suočavaju s nizom zdravstvenih teškoća.

– Sad će biti devet godina otkako mi je postavljena dijagnoza. Prvi simptom je bio isti kao i kod Marije, problem s vidom. To je u neku ruku i sreća, jer je zahvaljujući tome otkriveno da bolujem od multiple skleroze. U Udruzi sam šest godina i vrlo smo aktivni, želimo ljudima dati što više informacija o bolesti, a poslodavce potaknuti da oboljelima koji nemaju problema s kretanjem, daju šansu da rade – rekao je Hosni, koji je zaposlen na puno radno vrijeme.

Spremni raditi

Nije mu nimalo lako izdržati osam sati na poslu, no odlučio je da će raditi tako dugo dok će mu to zdravstveno stanje dopuštati. – Kad dođem kući, moram uzeti lijekove, tako si olakšam tegobe. Danas je u Hrvatskoj jako teško raditi s dijagnozom multiple skleroze, jer poslodavci potiču oboljele na odlazak u mirovinu, što je najlošije rješenje, jer smo spremni i voljni raditi – ističe 39-godišnjak.

Za razliku od njega, Marija Grobenski je u mirovini. – Ostala sam bez posla i to mi je bio jedini izbor. Nažalost, čim dobiješ dijagnozu, većina ljudi kaže: „Žao mi je“, i makne se od tebe. Mi jesmo bolesni, ali nismo zaraženi. Ne treba nam ignoriranje i izbjegavanje, nego pomoć. Multipla skleroza je bolest kao i svaka druga. Znam da mogu već sutra završiti u invalidskim kolicima. Međutim, tko jamči danas potpuno zdravoj osobi da sutra neće stradati u prometnoj nesreći, završiti u kolicima i ovisiti o tuđoj pomoći? Nitko ne razmišlja na takav način. S multiplom sklerozom možemo živjeti, ali nam ipak treba podrška – poručila je.

Kontakt

Trebate li više informacija o bolesti ili se učlaniti u Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, kontaktirajte ih na broj telefona 042/206-250 ili e-mail [email protected]

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje