Povežite se s nama

Život i društvo

Kad čuju dijagnozu, šalju nas u penziju

Objavljeno:

- dana

OBOLJELI OD MULTIPLE SKLEROZE

Iako je prošlo 15 godina, Marija Grobenski još uvijek pamti to jutro kada se probudila i primijetila da na desno oko ne vidi dobro.

Dva dana kasnije je oslijepila. Tad je otišla k liječniku, koji je utvrdio da je s okom sve u redu, no daljnje pretrage su pokazale da boluje od – multiple skleroze. Ispričala nam je to u srijedu, 25. svibnja, na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je obilježen Svjetski dan multiple skleroze.

Sreća u nesreći

– Danas želimo ljudima reći da od ove bolesti, nažalost, obolijeva sve veći broj ljudi, među kojima je najviše mladih. Multipla skleroza je kronična bolest središnjega živčanog sustava, a ima niz vidljivih, ali i nevidljivih simptoma. Nepokretnost ruku i nogu svi primjećuju, no nas muče i umor, zaboravljivost, depresija, slabiji vid… – nabrojila je Marija Grobenski, koja je predsjednica Kluba mladih Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Multipla skleroza ima niz nevidljivih simptoma, među kojima je i umor 

Da ona i 39-godišnji Damir Hosni boluju od teške bolesti, teško biste zaključili na prvi pogled. Oboje su pokretni, no svaki dan se suočavaju s nizom zdravstvenih teškoća.

– Sad će biti devet godina otkako mi je postavljena dijagnoza. Prvi simptom je bio isti kao i kod Marije, problem s vidom. To je u neku ruku i sreća, jer je zahvaljujući tome otkriveno da bolujem od multiple skleroze. U Udruzi sam šest godina i vrlo smo aktivni, želimo ljudima dati što više informacija o bolesti, a poslodavce potaknuti da oboljelima koji nemaju problema s kretanjem, daju šansu da rade – rekao je Hosni, koji je zaposlen na puno radno vrijeme.

Spremni raditi

Nije mu nimalo lako izdržati osam sati na poslu, no odlučio je da će raditi tako dugo dok će mu to zdravstveno stanje dopuštati. – Kad dođem kući, moram uzeti lijekove, tako si olakšam tegobe. Danas je u Hrvatskoj jako teško raditi s dijagnozom multiple skleroze, jer poslodavci potiču oboljele na odlazak u mirovinu, što je najlošije rješenje, jer smo spremni i voljni raditi – ističe 39-godišnjak.

Za razliku od njega, Marija Grobenski je u mirovini. – Ostala sam bez posla i to mi je bio jedini izbor. Nažalost, čim dobiješ dijagnozu, većina ljudi kaže: „Žao mi je“, i makne se od tebe. Mi jesmo bolesni, ali nismo zaraženi. Ne treba nam ignoriranje i izbjegavanje, nego pomoć. Multipla skleroza je bolest kao i svaka druga. Znam da mogu već sutra završiti u invalidskim kolicima. Međutim, tko jamči danas potpuno zdravoj osobi da sutra neće stradati u prometnoj nesreći, završiti u kolicima i ovisiti o tuđoj pomoći? Nitko ne razmišlja na takav način. S multiplom sklerozom možemo živjeti, ali nam ipak treba podrška – poručila je.

Kontakt

Trebate li više informacija o bolesti ili se učlaniti u Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, kontaktirajte ih na broj telefona 042/206-250 ili e-mail [email protected]msh.hr

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Pedesetak volontera Crvenog križa Varaždinske županije tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Zašto volontiram? Kad bi svaki čovjek pomogao bar jednom čovjeku, svijet bi bio ljepše mjesto. To je moja ideja i razlog zašto volontiram, da svijet bude ljepše mjesto – rekla je Silvija Ladić Fischer, jedna od 50-ak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije danas na prijemu župana Anđelka Stričaka u Županijskoj palači.

Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, župan Stričak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić upriličio prijem na kojem je zahvalio svima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi pomagali drugima u najtežim situacijama. 

– Pedesetak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije je tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati. Sve te svoje slobodne sate oni su posvetili svojim sugrađanima i stranim državljanima kojima je bila potrebna pomoć. Na tome im od srca hvala. Svjedoci smo da je kriznih situacija sve više, a uz pripadnike naših žurnih službi, u pružanje svih vrsta pomoći redovno se uključuju i volonteri Crvenog križa. Nema te države koja ima dovoljno profesionalaca kada dođe do krizne situacije. Tada uskaču upravo volonteri koji su za to osposobljeni i opremljeni, ali, što je najvažnije, imaju veliko srce pa su spremni pomoći. Zahvaljujem im i čestitam na svemu što su radili ove i svih dosadašnjih godina – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček istaknula je da se  Međunarodni dan volontera svake godine obilježava s ciljem da se ukaže javnosti na važnost volontiranja, čime se u zajednicu unose pozitivne promjene.

– Često društvo ne vidi sve ono dobro što volonteri rade kroz godinu, a nerijetko to postane vidljivo tek u kriznim situacijama kojima, nažalost, svjedočimo u posljednje vrijeme. Međutim, volonteri svakodnevno pružaju ruku pomoći potrebitima te otvaraju svoje srce puno ljubavi i topline neznanim, a vrlo važnim ljudima – rekla je Sandra Vidaček.

Dodala je da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kontinuirano ulaže u edukaciju volontera, a cilj je uključiti što više mladih.

U ovoj izazovnoj godini volonteri Društva Crvenog križa Varaždinske županije dali su izniman doprinos pomažući na početku godine na punktovima na kojima je bilo organizirano cijepljenje građana protiv koronavirusa, a od veljače stalno sudjeluju u svim aktivnostima koje se provode da se pomogne raseljenom stanovništvu iz Ukrajine, prilikom podjele humanitarne pomoći, kod tečajeva učenja hrvatskoga jezika te pri pružanju psihosocijalne pomoći. U kolovozu su također dali veliki doprinos nakon prometne nesreće u kojoj su nastradali državljani Poljske, pružali su im informacije, psihosocijalnu pomoć, prehrambene i odjevne artikle, pomogli su u komunikaciji s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i Veleposlanstvom Poljske. Redovno sudjeluju i u radu Tima za krizna stanja, koji djeluje u okviru Županijskog interventnog tima, a sudjelovali su i u nizu drugih aktivnosti te pohađali edukacije.

Silvija Ladić Fischer u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije formalno volontira još od 2013. godine, a ove godine je odradila više od 200 sati kao koordinatorica volontera.

– Volonteri svoje slobodno vrijeme daju bezrezervno. Svi mi imamo vremena, samo je pitanje kako ga rasporedimo. Sada sam u mirovini, ali kad sam radila, znala sam uzeti po tjedan dana godišnjega ili volontirati popodne ili po noći, ovisno o tome kakva je situacija nastala. Željela bih naglasiti da se planiramo aktivirati na pružanju pomoći strancima koji su ovamo došli raditi, a kako bi se bolje uključili u naše društvo. Da mi postanemo svjesni njihove kulture, a oni naše, jer to je ustvari vrijednost ljudske vrste, da se na taj način upoznajemo i cijenimo. Pozivam sve da pruže ruku tim ljudima koji su ovdje došli raditi, jer nemamo dovoljno rade snage, bilo bi lijepo da postanu ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je Silvija Ladić Fischer.

Volonterima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Donjoj Voći mališani izrađivali božićne ukrase i čestitke te zapalili drugu svijeću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi vikend došašća u Općini Donja Voća protekao je u pravom blagdanskom ozračju.

Počeo je „Božićnom radionicom” koja je okupila dvadesetak mališana koji su smijehom i kreativnošću ispunili prostore DVD-a Donja Voća. Uz sokiće i grickalice, praćeni božićnim pjesmama pokazali su zavidno umijeće u izradi božićnih i novogodišnjih čestitki i božićnih ukrasa.

Kako je pojasnila organizatorica Marina Gregur radionica je bila otvorena za svu zainteresiranu djecu.

– Djeca su izrađivala po dvije čestitke, jednu kao trajnu uspomenu za ponijeti kući na ponos roditeljima, dok će druga biti izložena na štandu u sklopu Adventa. Uz to, izrađenim ukrasima zajednički ćemo okititi bor koji će krasiti prostore našeg DVD-a – rekla je Gregur.

Radionicu je obišla i s djecom i voditeljima se podružila i načelnica Sanja Kočet istaknuvši kako je ova radionica još jedna potvrda koliko je DVD aktivan s voćanskim mališanima.
Podsjetila je kako je prošle subote nakon mise blagoslovljen adventski vijenac ispred općinske zgrade na kojem je prvu svijeću upalio vlč. Pavao Mesarić.

Drugu svijeću koja simbolizira mir, uz molitvu i božićnu pjesmu upalili su prvopričesnici nakon vjeronauka u prisustvu načelnice Kočet i vlč. Mesarića kojima blagdanski duh nije pokvarila kiša koja je padala.

– Treću svijeću pale krizmanici sa svećenikom, a meni bude pripala čast da zapalim zadnju. Nakon toga, 23. prosinca slijedi nam Advent, drugi po redu u našoj općini – rekla je Kočet dodajući kako je lanjski prvi Advent u Donjoj Voći iako skroman, ali zabilježio je odličnu posjećenost.

– Napravili smo skromni, mali Advent, nekoliko lampica, kuhano vino, ponuda lokalnih OPG-ova i udruga i bio je jako veliki odaziv. Ove godine imamo drugi po redu, u suradnji s Turističkom zajednicom sjever Zagorja na isti način kao prošle godine. Program će ovaj puta biti nešto bogatiji, stoga očekujemo još veći odaziv nego prošle godine – zaključila je načelnica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje