Povežite se s nama

Život i društvo

Kad čuju dijagnozu, šalju nas u penziju

Objavljeno:

- dana

OBOLJELI OD MULTIPLE SKLEROZE

Iako je prošlo 15 godina, Marija Grobenski još uvijek pamti to jutro kada se probudila i primijetila da na desno oko ne vidi dobro.

Dva dana kasnije je oslijepila. Tad je otišla k liječniku, koji je utvrdio da je s okom sve u redu, no daljnje pretrage su pokazale da boluje od – multiple skleroze. Ispričala nam je to u srijedu, 25. svibnja, na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je obilježen Svjetski dan multiple skleroze.

Sreća u nesreći

– Danas želimo ljudima reći da od ove bolesti, nažalost, obolijeva sve veći broj ljudi, među kojima je najviše mladih. Multipla skleroza je kronična bolest središnjega živčanog sustava, a ima niz vidljivih, ali i nevidljivih simptoma. Nepokretnost ruku i nogu svi primjećuju, no nas muče i umor, zaboravljivost, depresija, slabiji vid… – nabrojila je Marija Grobenski, koja je predsjednica Kluba mladih Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Multipla skleroza ima niz nevidljivih simptoma, među kojima je i umor 

Da ona i 39-godišnji Damir Hosni boluju od teške bolesti, teško biste zaključili na prvi pogled. Oboje su pokretni, no svaki dan se suočavaju s nizom zdravstvenih teškoća.

– Sad će biti devet godina otkako mi je postavljena dijagnoza. Prvi simptom je bio isti kao i kod Marije, problem s vidom. To je u neku ruku i sreća, jer je zahvaljujući tome otkriveno da bolujem od multiple skleroze. U Udruzi sam šest godina i vrlo smo aktivni, želimo ljudima dati što više informacija o bolesti, a poslodavce potaknuti da oboljelima koji nemaju problema s kretanjem, daju šansu da rade – rekao je Hosni, koji je zaposlen na puno radno vrijeme.

Spremni raditi

Nije mu nimalo lako izdržati osam sati na poslu, no odlučio je da će raditi tako dugo dok će mu to zdravstveno stanje dopuštati. – Kad dođem kući, moram uzeti lijekove, tako si olakšam tegobe. Danas je u Hrvatskoj jako teško raditi s dijagnozom multiple skleroze, jer poslodavci potiču oboljele na odlazak u mirovinu, što je najlošije rješenje, jer smo spremni i voljni raditi – ističe 39-godišnjak.

Za razliku od njega, Marija Grobenski je u mirovini. – Ostala sam bez posla i to mi je bio jedini izbor. Nažalost, čim dobiješ dijagnozu, većina ljudi kaže: „Žao mi je“, i makne se od tebe. Mi jesmo bolesni, ali nismo zaraženi. Ne treba nam ignoriranje i izbjegavanje, nego pomoć. Multipla skleroza je bolest kao i svaka druga. Znam da mogu već sutra završiti u invalidskim kolicima. Međutim, tko jamči danas potpuno zdravoj osobi da sutra neće stradati u prometnoj nesreći, završiti u kolicima i ovisiti o tuđoj pomoći? Nitko ne razmišlja na takav način. S multiplom sklerozom možemo živjeti, ali nam ipak treba podrška – poručila je.

Kontakt

Trebate li više informacija o bolesti ili se učlaniti u Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, kontaktirajte ih na broj telefona 042/206-250 ili e-mail [email protected]

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a u petak stiže kiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tjedan pred nama na širem Varaždinskom području bit će tmuran.

Prema sedmodnevnoj prognozo DHMZ-a očekuje nas više oblaka nego sunca.

Sve do nedjelje, 14. ožujak, danju neće biti toplije od 12 °C, a najniža noćna temperatura pada na 0 °C.

Sunce i oblaci izmjenjivat će se do petka, 12. ožujka, kada će padati kiša. Subota će uglavnom biti sunčana, a u nedjelju ponovno kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice brinu o prirodi: dodatna zaštita zaštićenih područja i divljih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom studenoga prošle godine Grad Varaždinske Toplice podnio je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pregled i odobrenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta na topličkom području, a sredinom veljače Ministarstvo je taj zahtjev i odobrilo, uz obrazloženje da je Program prihvatljiv za ekološku mrežu.

Cilj je dodatna zaštita zaštićenih područja i strogo zaštićenih divljih vrsta za koje nisu izdvojena područja ekološke mreže, a Ministarstvo je odobrilo Plan prema kojem je od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2031. godine propisana zaštita i lov divljači.

Sve planirane lovne aktivnosti u spomenutom će se razdoblju unutar granica spomenika parkovne arhitekture – Parka u Varaždinskim Toplicama i Skupina lipa u Varaždinskim Toplicama – odvijati u suradnji s nadležnom javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem.

Također, u zoni radijusa od 100 metara oko aktivnih gnijezda strogo zaštićenih ptica nije dopušteno provoditi lovne aktivnosti u vrijeme njihovog razmnožavanja, a svaki pronalazak uginule ili ozlijeđene strogo zaštićene životinjske vrste potrebno je odmah prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Manjim dijelom Plan obuhvaća područje očuvanja značajno za ptice Bilogora i Kalničko gorje te područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove Livade uz Bednju.

– Plan za ekološku mrežu izradio je obrt Eam Konzalting iz Lobora, za što je Grad Varaždinske Toplice izdvojio 15.000 kuna, a krenuli smo s izradom Plana sukladno Zakonu o lovstvu koji propisuje da se za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta donosi Program zaštite divljači kojim se uređuju i zaštita i lov na tim područjima. Važno je istaknuti da zahvati i aktivnosti propisane Planom ne uzrokuju gubitak ciljnih staništa područja ekološke mreže i u većoj mjeri ne utječu negativno na pogodnost staništa za ciljne vrste – objašnjava toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Aktivnosti koje obuhvaća ovaj Plan su prebrojavanje divljači i ostalih životinjskih vrsta, organizacija i rad lovočuvarske službe, podjela zaštitnih sredstava korisnicima površina obuhvaćenih Planom te njihova edukacija o uporabi tih sredstava, zatim zaštitu usjeva i nasada rastjerivanjem te uporabom zaštitnih sredstava i plašila, kao i eventualno smanjivanje broja divljači putem sokolarenja selektivnih živolovki i odstrela.

Nastavite čitati