Povežite se s nama

Kist i pero

Kad je posao igra, kreacija je neograničena

Objavljeno:

- dana

RAZGOVOR SA Zdenkom Bašićem

Uvod u VAFI 4 doista je bajkovit. Najavili su ga Frankenstein, Snjeguljica, vile i bića Medvednice ilustratora i animatora Zdenka Bašića, autora koji od ovogodišnjeg festivala očekuje “neopterećenu” animaciju djece i mladih

Na samom početku putovanje kroz Sjeverozapadni vjetar – vile Medvednice koje sjede na djetelini, nepoznata bića uz poznate jaglace. Odmah do njih bajkovit svijet poznatih nam priča. Prepoznajemo Palunka, odmah do njega su Jagor i Regoč, a evo i Potjeha koji traži istinu. Snjeguljičino vjenčanje. Tu je i neobičan svijet H. G. Wellsa i Frankenstein Mary Shelly. Likovi iz bajki i priča na 40-ak ilustracija djela su ruku diplomiranog ilustratora i animatora Zdenka Bašića okupljena u izložbi “Ilustracije i animacije” otvorene u petak u salonu palače Sermage u Varaždinu, koja će ostati otvorena do kraja festivala, 28. travnja. Ovom čudnovatom izložbom najavljen je i VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 25. – 28. travnja) u čijem je žiriju ove godine upravo Bašić. Njegova prva izložba u Varaždinu bila je povod da porazgovaramo s njim.

Prizori ga biraju

Ilustrirali ste klasične priče i bajke poput Andersenovih, Grimmovih, Alise u zemlji čudesa, namijenjenih djeci. Kako birate moment iz bajke/priče koji ćete prikazati? Mislite li o tome na način „hoće li se to klincima dopasti“?
Taj moment, prizor koji želim prikazati iz priče zapravo ne biram ja. To je nešto što samo nikne iz ili kroz mene kada čitam priču. Tako da prije mogu reći da on bira mene. Jedini kritičar kojemu se to treba «dopasti» je onaj «mali» – dio u meni, koji je još s 5 godina listao slikovnice i kojeg su tada oduševljavale slike, još prije nego što je znao čitati.
Imate li neku ilustraciju koja vam je posebno draga?
Imam puno ilustracija koje su mi vrlo drage i teško mi je ovdje izdvajati segment koji zapravo doživljavam samo kao djelić zasebnog svijeta. Recimo da bi taj predstavnik bila ilustracija Mala vila đurđevog cvijeta.
Vaš Gulliver je vrlo sličan Edvardu Škarorukom, a na pojedinim vašim ilustracijama prisutna je i bubimirska atmosfera. Tim Burton uvukao se u vaše radove?
Jednim dijelom on je utjecao na moj rad, premda ono što mene zanima u ilustraciji i filmu ima veliku razliku u pristupu. Ima tu poveznica u ekspresivnosti karaktera, nekom filmskom temelju u njemačkom ekspresionizmu i nekakvom nadahnuću u bajkama.
Unatrag 2 godine za američko tržište radili ste i steampunk A. E. Poea, Shellyevog Frankensteina te H. G. Wellesa. Što je posebno kod tog žanra?
Za mene svaka priča ili knjiga kojom se bavim predstavlja novi svijet koji se tada otvara preda mnom, tako da su ova tri naslova u svakom slučaju bila novi izazovi. A pogotovo zato što omogućavaju tu igru u interpretaciji koju ja jako volim – dodatni naglašeni stilski odmak u ovom slučaju je nešto što se sove steampunk.
Sjeverozapadni vjetar vaša je prva autorska knjiga, nastala na temelju priča koje su vam pričale bake o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskoga kraja. Je li ona bila velik izazov?
Velik izazov i velika tema, što tek sada uviđam, kada je knjiga zaživjela svoj «život», a ta priča i dalje živi u meni i dalje «raste» tražeći nove forme da bude pričana i dalje.
Trenutno radite i na animiranju Sjeverozapadnog vjetra. Kako je to zamišljeno?
Radim na pripremi projekta, što će biti cjelovečernji igrani film. A zamišljam ga kao živu knjigu Sjeverozapadni vjetar, koju će se moći doživjeti, gledati kroz drugačiji medij nego što je knjiga. Iz perspektive četiri klinca koji se susretnu s pričama, s kojima sam se i ja susreo kao klinac, ali smješteno u današnju perspektivu – kada je priroda i bajka nešto što gledamo samo na televiziji, Googleu ili u kompjuterskim igricama, ili pak kupujemo instant gotovo s polica u dućanima…
Za svoje knjige radite animirane trailere, potpisujete i Gibonnijeve spotove Žeđam i Toleranca, radite film – aktivni ste u animaciji. Kako biste opisali stanje u hrvatskoj animaciji, ima li kakvih pomaka? Prosječnom Hrvatu čini se da se ništa ozbiljno nije dogodilo od profesora Baltazara.
Teško mi je opisivati stanje, ali mislim da bi bilo sigurno bolje za sve nas, prosječne ili izvanprosječne, da aktivnije sudjelujemo u kulturi, tada bismo i vidjeli što se događa nakon Baltazara. Svi pomaci su u našim rukama…

Igra je stvaranje

Ove godine ste član žirija VAFI festivala. Jeste li ikad ocjenjivali dječje radove? Mislite li da će ih biti teže procijeniti od radova odraslih animatora?
Meni je teže gledati «odrasle» radove i težinu kojom se svi mi «odrasli» opterećujemo, tako da se veselim vidjeti i čuti neopterećenu dječju perspektivu jer je tamo kreacija najizvornija. Nadam se samo da ih mi odrasli nismo već previše opteretili pa da moraju žuriti biti «odrasliji» u tome što rade.
Kakvi su bili vaši počeci animiranja i ilustriranja?
Moji počeci stvaranja bili su u igri i kroz igru sam napravio sve ono što danas smatram «važnim» za sebe.
Što biste poručili mladim animatorima i ilustratorima, kako se probiti? Vi ste završili zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, no igra li to na tržištu, pogotovo stranom, kakvu ulogu kod dobivanja konkretnog posla?
Nisam prava osoba da odgovori na ova pitanja o papirnatim diplomama i njihovom značenju na tržištu… Ono što mogu reći je da kada netko voli to što radi, onda sigurno i pronađe put, jer tada je posao igra, a dok je god igra, kreacija je neograničena…

Izvor:
Foto:

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje