Kako biste bili sigurni da vam vaša četkica za zube neće biti “neprijatelj”, trebate se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila, koja uključuju njezino redovito čišćenje i pravovremenu zamjenu, a važno je i ne dijeliti četkicu za zube s drugima

Može li četkica za zube biti izvor bolesti? Vaša četkica za zube, ako ne vodite dovoljno brige o njoj, može biti daleko opasnija nego što mislite. Mikroorganizmi raznih vrsta mogu tjednima živjeti na vlaknima četkice te biti potencijalni izvor infekcija i bolesti u vašim ustima.

Virusi i bakterije iz usta bolesne osobe na površini zubne četkice imaju sve uvjete da nastave živjeti, čekajući priliku da se ponovno vrate u usta. Čak i mikroorganizmi koji se i inače nalaze u ustima mogu uzrokovati probleme budu li preko četkice za zube vraćeni u usta te na taj način naruše ravnotežu. Pogotovo ako uđu u desni kroz ranicu ili bilo koju drugu ozljedu. Imajte na umu da se zubne četkice ne trebaju prodavati u sterilnom pakiranju, pa i nove četkice na svojoj površini mogu imati bakterije raznih vrsta.

Redovito čišćenje

Kako biste bili sigurni da vam vaša četkica za zube neće biti “neprijatelj”, trebate se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila.

Mikroorganizmi raznih vrsta mogu tjednima živjeti na vlaknima četkice te biti potencijalni izvor infekcija i bolesti u ustima

Iako ih svakodnevno koristite za čišćenje zubi, i same četkice potrebno je redovito – čistiti. Nakon upotrebe obvezno je isperite pod mlazom vode. Imate li neku kroničnu bolest ili poremećaj imunološkog sustava, ne bi bilo naodmet četkicu uroniti i u antibakterijsku tekućinu za usta. S vremena na vrijeme odradite i dubinsko čišćenje četkice. Danas na tržištu postoje brojni aparati za dezinfekciju četkica, a većina ih koristi ultraljubičasto svjetlo za ubijanje nepoželjnih mikroorganizama. Jednako je važno ispravno odložiti očišćenu četkicu. Neka stoji uspravno, u stalku ili čaši, tako da se može osušiti. Vlakna prekrijte prozračnim poklopcem, tako da je omogućena cirkulacija zraka. U suprotnom stvarate idealne uvjete za razvoj plijesni i bakterija.

Zamjena četkice

Četkice za zube imaju vijek trajanja. Neke traže zamjenu već nakon mjesec dana korištenja, neke nakon dva, a neke mogu trajati i dulje od toga. U svakom slučaju, na prvi znak istrošenosti četkice za zube vrijeme je za zamjenu. Četkicu je poželjno zamijeniti i nakon što prebolite bolest. Ova pravila vrijede za sve vrste četkica – klasične, električne, interdentalne…

Ne dijelite svoju četkicu!

Vaša četkica za zube je samo vaša! Ne dijelite je! Dijeljenjem zubne četkice prenose se bakterije koje uzrokuju razne bolesti, čak i karijes. Naime, karijes se danas smatra zaraznom bolešću, što je još jedan razlog da ne dijelite ili posuđujete svoju četkicu za zube.

Komentari

Komentara