Povežite se s nama

Život i društvo

Kad se spoji ljubav prema trčanju i rodnom kraju: Organiziraju utrku uz Bednju da bi ukazali na važnost očuvanja prirode

Objavljeno:

- dana

Kad se spoje ljubav prema prirodi, rodnom kraju i sportskim aktivnostima mora nastati nešto dobro. Dokaz tome je manifestacija koja će se uskoro održati u Malom Bukovcu. Riječ je o drugom izdanju utrke Bednja – najduža hrvatska rijeka. Inicijatori su članovi Udruge Bube (Bukovečki begači) trče iz Malog Bukovca.

Utrka će se  održati 2. lipnja, a trčat će se dvije dionice, od 4,5 kilometara i od 12 kilometara, a u organizaciju se uključila i Općina Mali Bukovec. Specifičnost je da obje trail staze prolaze uz korito Bednje, a oni koji se odvaže istrčati dulju dionicu imat će prilike ovu rijeku pratiti skoro do ušća u Dravu.

Utrka je samo dio aktivnosti koje provodi ova Udruga sastavljena od nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u prirodu i aktivan način života.

– Riječ ˝trče˝ u nazivu naše udruge ne simbolizira samo ovu aktivnost kojom se osobno bavim čitav život već je to kratica  – Tradicija, rekreacija, čuvanje, ekologija. Udrugu čine zaljubljenici u prirodu i tradiciju našeg kraja, ne nužno trkači, a ova utrka nam je samo jedna od aktivnosti – govori nam aktivni trkač Branko Leščak, koji je ljubav prema trčanju prenio na cijelu svoju obitelj.

Želja im je, kaže Leščak, potaknuti sumještane na aktivnost, ali i probuditi svijest o tome da treba u prirodi uživati, ali i cijeniti je te štititi.

– Prirodu smo dobili kao poklon, naš kraj krase tri rijeke – Bednja, Plitvica i Drava. Nažalost, Bednja kao najduža hrvatska rijeka koja se od izvora do ušća nalazi u Varaždinskoj županiji godinama je služila, a u nekim dijelovima još služi, kao kanal za otpadne vode. Nitko i ništa nam neće moći nadomjestiti onaj dio prirode koji uništimo – kaže Leščak.

Inače, Bednja koja je duga 133 kilometra, izvire kod Trakošćana u Hrvatskom zagorju i teče kroz mjesta: Bednja, Lepoglavu, Ivanec, Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg te se ulijeva u Dravu u Podravini kod Malog Bukovca. Zajedno sa Dravom čini zaštićeno bio područje pod nazivom “Europska Amazona”.

– Malobrojni smo i svjesni smo da ne možemo napraviti čuda, ali ako nekog potaknemo da se počne baviti bilo kakvom aktivnosti, trčanjem, hodanjem, bicikliranjem, vodenim sportovima, prvenstveno zbog vlastitog zdravlja, mi ćemo biti zadovoljni. Ove naše utrke nisu najveće, nisu najspektakularnije, nisu najteže, nisu zvučnim sponzorima pokrivene, ali želja nam je ponuditi sudionicima(trkačima, hodačima) lijep doživljaj kako za vrijeme utrke tako i nakon što trkači dođu do cilja – poručile su malobukovečke Bube i pozvale sve ljubitelje prirode i čistog zraka da dođu.

– Želimo ohrabriti sve da dođu. Ne trebate trčati, možete hodati jednom od označenih staza, navijati ili jednostavno uživati u okolišu – poručili su članovi Udruge Bube.

Život i društvo

FOTO Varaždinskim HGSS-ovcima novo vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a. Grad Varaždin je za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia isplatio kapitalnu donaciju u iznosu od 5 tisuća eura s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

Gradonačelnika su informirali o svom radu i izazovima s kojima se suočavaju te mu uručili zahvalnicu za velikodušnu donaciju koja je omogućila kupnju novog vozila.

-Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija.“ – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

-Rado smo se uključili u sufinanciranje vozila našoj varaždinskoj ekipi HGSS-a jer smo svjesni koliko im je to nužno i koliko će im olakšati rad. Ovi ljudi su stalno u pripravnosti da riskiraju svoje živote za nas, a osim toga na raspolaganju su i rado se uključuju u sve što je od važnosti za naše građane, Grad Varaždin i naš sustav civilne zaštite. Iznimno to cijenimo i poštujemo, a ja im želim sreću u svim izazovima i akcijama spašavanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje