Povežite se s nama

Međimurje

Kada ćemo dobiti obilaznice Nedelišća i Murskog Središća?

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: U promet je lani pušten i prvi dio sjeverne obilaznice Čakovca

Nedavno je potpisan Sporazum o radovima na izgradnji obilaznice grada Preloga.

Vrijednost radova na izgradnji ukupno iznosi gotovo 90 milijuna kuna s PDV-om, a trasa će biti duga 6835 metara. Početak radova predviđen je za proljeće iduće godine, dok je rok za završetak radova 18 mjeseci od uvođenja izvođača na gradilište i prostor buduće obilaznice.

Potaknuti ovom viješću, provjerili smo u kojim su fazama planovi i radovi na drugim planiranim većim obilaznicama u Međimurju. Ovo se prije svega odnosi na predviđenu obilaznicu Nedelišća, kojim dnevno cirkulira između 15 i 20 tisuća vozila, kao i na obilaznicu Murskoga Središća, koje je u prošlosti imalo velikih problema s gustim teretnim prometom.

– Za projektiranje obilaznice Nedelišća i Pušćina bio je raspisan natječaj za projektiranje, koje bi trebalo završiti do proljeća 2022. godine. Iza toga slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a u najoptimističnijoj varijanti do početka izgradnje moglo bi doći krajem 2023. godine. Radi se o projektu Hrvatskih cesta pa sve ovisi o njima – zaduženi su za projektiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguravanje sredstava za izgradnju.

Procjenjuje se da bi projekt ukupno mogao stajati oko 75 milijuna kuna bez PDV-a, no ta je brojka nakon recentnih poskupljenja sigurno i značajno veća – kaže načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, koji redovito komunicira s Poslovnom jedinicom HC-a u Varaždinu, odnosno tamošnjim rukovoditeljem Davorom Bobičancem.

Velik projekt

Što se pak obilaznice najsjevernijega hrvatskoga grada tiče, gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak objašnjava da su spremni elaborat smještaja u prostoru HC-a te prostorno-planska dokumentacija.

– Napravljena je studija izvodljivosti istočne obilaznice grada i novog mosta preko rijeke Mure koja je dokazala da je projekt potreban i izvediv. Na sjednici Vlade RH koja se u srpnju 2019. održala u Čakovcu donesen je zaključak da se zadužuju HC i Ministarstvo prometa da se sa Slovenijom dogovori točka spajanja, odnosno pozicija mosta, što je nužno zbog studije utjecaja na okoliš.

Navedeno je bilo temom više bilateralnih sastanaka, a nedavno sam na obilježavanju Dana občine Lendava saznao i da je se u prijedlogu slovenskoga državnog Proračuna za 2022. nalazi i stavka projektiranja za most, što znači da se projekt konačno pokreće s mrtve točke – objašnjava Srpak.

Dodaje i da je vidljivo da se unutar proračunskog razdoblja EU od 2021. do 2027. godine takvi projekti mogu financirati europskim sredstvima. Postoje, naime tzv. TEN-T pravci (Trans-European Network – Transport) koji su prioritet EU, no obilaznica Murskog Središća ne pripada tim koridorima. Unatoč tomu, i pojedini ne-TEN-T pravci mogu dobiti europski novac.

– Slovenski dio je pritom mnogo manji od hrvatskog. Dogovaram sastanak s ministrom Butkovićem. Moramo u obzir uzeti i činjenicu da je ovo velik i puno teži projekt od, primjerice, obilaznice Preloga, jer su upletene dvije države – zaključuje Srpak.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje