Povežite se s nama

U fokusu

Kadroviranja: Reformistima Vartop ili Gradski bazeni? Najveći interes je za šefa Varkoma

Objavljeno:

- dana

U idućim tjednima varaždinske gradske tvrtke dobit će nove šefove, a bit će izmjena i u upravnim te nadzornim odborima.

Već na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj ubrzo nakon izbora, tema je bila upravo kadroviranje.

U kuloarima se naveliko raspravlja komu će od vladajuće većine u Gradskom vijeću, koju čine SDP, Budimo grad i Reformisti, pripasti koja pozicija. Tako se moglo čuti da bi novi direktor Parkova mogao postati Željko Bedeković iz redova Reformista, iako su tu informaciju iz Grada demantirali. Protiv imenovanja Bedekovića bili su i koalicijski partneri gradonačelnika Bosilja iz Budimo grad, ili su barem tako rekli u javnosti. Na koji način će se birati novi šef Parkova, saznat će se vjerojatno već u idućim danima.

Runac uskoro odlazi

Podsjetimo, Parkove je u protekle četiri godine vodio HDZ-ov Alen Runac, s obzirom na to da je HDZ podržavao većinu u proteklom sazivu Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Bosilj je pak nedavno rekao da će društvo Parkovi preoblikovati iz d.d. u d.o.o., a broj članova Nadzornog odbora smanjiti sa sedam na pet.

U međuvremenu je ukinuo Nadzorni odbor Gradskih tržnica, Aquacityju slijedi likvidacija, a ukida se i Centar kompetencija obnovljivih izvora energije.

Svi bi Varkom

Kako doznajemo, najviše interesa među koalicijskim partnerima pobudio je Varkom, što i nije čudo s obzirom na milijunske projekte koje provodi. Tu svakako treba spomenuti Aglomeraciju. Zasad je poznato da se članovima Nadzornog odbora smanjuje naknada, ali ne i tko će zasjesti na vodeću poziciju. 

Za Varkom je Bosilj nedavno rekao da je već napravljena promjena te članovi Nadzornog odbora dobivaju 1000 kuna po sjednici, a ne više fiksnu mjesečnu naknadu kao prije. Ide se u smjeru i da se smanji naknada članovima Nadzornog obora Termoplina, i to s 4000 na 2000 kuna.

Od kuloarskih priča tu je još i ona da su Reformisti prilikom dogovora oko koalicije i na županijskoj i na gradskoj razini tražili pola „plijena“.

Pola-pola

– Pola nama, a ostalo vi podijelite – poručili su Reformisti i novom županu Stričaku, ali i gradonačelniku Bosilju. Međutim, Stričak ih je brzo odbio jer premijeru Plenkoviću više ne treba njihova ruka u Saboru, a očito im ni u Gradu Varaždinu ne ide sve po planu. Trenutno se vode razgovori da im pripadne vodeće mjesto ili u Vartopu ili u Gradskim bazenima. Koliko su kuloarske priče točne i kako će se birati novi rukovoditelji gradskih tvrtki te hoće li zaista svi postupci biti transparentni kako je Bosilj najavljivao još u kampanji, vidjet će se uskoro.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje